Så ska Malmös nya stadsdel se ut när Jägersro flyttas
Jägersro står i begrepp att flyttas. Varken trav- eller galoppbana eller intilliggande träningsanläggning blir kvar.
Nu går det att se hur den nya stadsdelen kommer att se ut.
På den plats där Jägersro travbana finns i dag utvecklar SMT Malmö Partner Holding AB Projekt Jägersro: en ny stadsdel med ca 4 000 bostäder samt kommersiell och offentlig verksamhet. Stadsdelen Jägersro ska bli Öresundregionens mest hållbara, på riktigt. MKB Fastighets AB äger 45 procent, Skanska Sverige AB 45 procent och Tornet Bostadsproduktion 10 procent i SMT Malmö Partner Holding AB, som i sin tur äger SMT Malmö Exploatering AB.
När den nya stadsdelen Jägersro utvecklas är hållbarhetsambitionen hög. Det ska bli Öresundsregionens mest hållbara stadsdel. På riktigt.
Men hur mäter man det? Det finns flera olika förslag på metoder för att bedöma byggnaders och områdens klimatpåverkan under dess livstid men de bygger på olika synsätt och pekar inte sällan mot olika slutsatser. Under 2023 kommer IVL Svenska Miljöinstitutet (IVL) att arbeta tillsammans med Projekt Jägersro för att ta fram en metodik för hur ett områdes totala klimatpåverkan kan bedömas.
– Förutom att själva få ett trovärdigt verktyg för att mäta vår måluppfyllelse hoppas vi kunna bidra till en utveckling mot en gemensam standard inom branschen, säger Anders Hall, vd för SMT Malmö Exploatering AB, som utvecklar Jägersroområdet.
– Vi vill utveckla en stadsdel som på sikt är klimatpositiv, det vill säga en stadsdel som tar upp och avskiljer mer växthusgaser än den släpper ut. För att lyckas behöver vi minska klimatpåverkan under områdets hela livscykel och behöver därför en struktur för hur vi ska arbeta med ständiga klimatförbättringar, både när området byggs och när det sedan ska förvaltas.
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se