En resa runt världen av e-Sport: Sverige
E-sporten har blivit alltmer populärt över hela världen. Med över 200 miljoner regelbundna spelare globalt och en omsättning på 1.08 biljoner amerikanska dollar, så har branschen vuxit rekord snabbt och är en stor idrottsgren globalt.
Inom e-sports industrin, har Sverige gått i spetsen och blivit ett ledande land, med flera framstående e-sportlag och spelare som har utmärkt sig både nationellt och på den internationella scenen.
I den här artikeln tar vi dig igenom en resa kring e-sports industrin i Sverige, diskuterar de olika lagen som har en betydande roll i branschen och ger vår egna analys om hur industrin förväntas att utvecklas inom den närstående tiden.
Historian om e-sports i Sverige
Sverige har varit en viktig plats för e-sportens utveckling i Europa. En av de faktorerna som har bidragit till landets framgång inom e-sport är bland annat vår väldigt tidiga, snabba utbyggning av internetinfrastruktur, vilket möjliggjorde det för den genemma personen att spela spel och delta i e-sportevenemang på nätet.
Detta blev i synnerhet uppenbart under 2010- talet, då Sverige stärkte sin ställning rejält inom e-sporten. Till exempel organiserade landet flera stora internationella evenemang och turneringar. Bland annat har Stockholm varit värd för Dota 2:s största turnering, The International. Sedan har landets LAN-party, Dreamhack, även kallt för världens största, varit värd för stora turneringarna i Counter-Strike: Global Offensive.
I takt med att e-sporten bredde ut sig i landet, så har Sverige haft flera framgångsrika e-sportspelare, inklusive Emil ”HeatoN” Christensen och Patrik ”f0rest” Lindberg, som båda är kända för sina prestationer i Counter-Strike. Andra framstående svenska spelare inkluderar Johan ”NaNiwa” Lucchesi, en framgångsrik StarCraft II-spelare.
Därtill har E-sportens framgång i Sverige har också bidragit till en ökad acceptans för e-sport som en legitim sport i samhället. Själva sporten har börjats följas av stora nyhetstidningar, såväl som nischade e-sportstidningar som www.22esport.gg och en större uppmärksamhet på sociala medier.
Sveriges nuvarande främsta e-sportslag
Sverige har en lång historia av framstående spelare, och även idag finns det många aktiva spelare som fortsätter att leverera hög kvalitet. Låt oss ta en titt över några av de främsta spelarna i Sverige just nu.
Emil ”Larssen” Larsson
Emil ”Larssen” Larsson är en svensk League of Legends-spelare, född den 30 mars 2000. Larssen har spelat dataspel sedan han var ung, inklusive Call of Duty och Pokémon. Han började spela League of Legends 2014 och blev ”officiellt” en professionell spelare 2018.
Trots sin unga ålder, så har Larssen under sin karriär deltagit i över 23 turneringar och tjänat mycket prispengar. Till exempel har han uppnått flera prestationer, inklusive att spela i världsmästerskapen 2020 och 2022 samt att vinna mästerskapet i LEC Spring 2021 med Rogue.
Michael ”miCKe” Vu
Michael ”miCKe” Vu är en 23-årig professionell Dota 2-spelare från Sverige. Han har varit en del av Team Liquid sedan 2018 och nått många framgångar med sitt lag. Bland annat kan han stoltsera med att ha vunnit mästerskapet i DreamLeague säsong 10. Senaste så skapade han stora rubriker när han under världsmästerskapet The International lyckades hitta stora övertag från mid lane.
Julia ”Juliano” Kiran
Julia ”Juliano” Kiran är en svensk e-sportspelare som för närvarande spelar Valorant. Hon har belönats med många utmärkelser inom e-sportbranschen, inklusive en första plats i GIRLGAMER Challenge Europe i april 2021. Nyligen vann hennes lag två av tre VCT-titlar under VM i Berlin förra året – och laget, som leddes av Juliano som kapten, tog hem världsmästerskapet efter en dramatisk vändning i finalen.
E-sportens framtidsutsikter i Sverige
Sammantaget förväntas e-sporten att fortsätta att växa i framtiden. Det finns flera faktorer som pekar på en positiv utveckling, bland annat:
- E-sportsen snart en legitim sport: E-sporten är i dagsläget klassad någonstans mellan idrott och kultur. Till exempel har landet försökt att inkluderat den i sin idrottskultur, då Riksidrottsförbundet (RF) prövade att erkänna e-sport som en officiell sport, om detta går igenom, så kan e-sportutövare söka finansiering och stöd från RF.
- Ökande investeringar: E-sport har blivit en alltmer lönsam bransch, och både svenska och internationella företag investerar stora summor pengar i e-sport. Vilket i sin tur kan leda till att allt fler svenska e-sports spelare kan försörja sig på spelandet.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis har e-sporten potential att fortsätta utvecklas starkt i Sverige, framförallt om den får stöd från RF. Genom att legitimera e-sporten som en ”sport” i kombination med fler investeringar inom branschen, så kan fler svenskar få möjlighet att ansöka om stöd och hjälp för att försörja sig på splandet. Vilket i synnrhet är väldigt viktigt när man är i början av sin karriäk occ innan man som spelare har vunnit vinstpengar från turningar.
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se