BoIS långsiktiga satsning: ”Alla ser att det vi säger, det händer. Vi blåser inte upp någonting.”
Skånesport träffar Landskrona BoIS klubbchef Michel Ekberg på hotellet under klubbens träningsläger i Marbella.
Det är torsdag eftermiddag i södra Spanien. Samtidigt som intervjun pågår är en grupp BoIS-sponsorer på väg till hotellet. Inför matchen mot Kristiansund ska de träffa Ekberg på golfklubben vid fotbollsplanerna vid Dama del Noche där BoIS senare på dagen spelar mot Kristiansund. Efter matchen är de med och äter middag med laget. Fredagen blir sedan en heldag med Ekberg.
– Vi ska få input i vår verksamhet. Tankar och idéer. Sedan ska vi se om vi kan ha lite trevligt under tiden också, berättar han.
När det gäller just sponsorintäkter så säger Ekberg att BoIS ligger hyfsat till i relation till de genomsnittliga konkurrenterna i Superettan.
– Jämfört med storleksmässigt jämförbara föreningar har vi en god bas som vi jobbat upp efter en liten downperiod med pandemi och så vidare.
– För att ta nästa steg och kunna erbjuda fler rättigheter behöver vi bättre faciliteter, ett erbjudande där du som företagare kan representera på ett bättre sätt. Därför är det viktigt att vi får en ny arena på plats.
Skånesport har tidigare skrivit om planerna på en ombyggnation av Landskrona IP, som ägs av Landskrona stad.
När är det realistiskt att se en ny, ombyggd, Landskrona IP?
– Där har vi nog tre-fyra år att traggla igenom. Men vår förhoppning är att vi kan göra det etappvis och därigenom få delar av Landskrona IP i ett mycket bättre skick än tidigare. Kanske kan vi få vissa delar på plats tidigare beroende på vilken upphandlingsform och entreprenadform staden väljer. Det är inte frågor vi äger, vi kan bara bedriva lobbyarbete.
Upplever du att kommunen lyssnar på er?
– Absolut. Kommunen är väl medvetna om standarden och behoven av att göra något. Sedan ska allt passa in i en masterplan där vi är en liten bricka. Det får vi ha respekt för.
Om vi tänker oss att bygget är färdigt om till exempel fyra år. Var kan BoIS ligga i en intäktsliga i svensk fotboll efter det?
– Det är en bra fråga. Om vi kan få ett bättre erbjudande till sponsorer, privatpersoner och fotbollsspelare tror jag att steg 1 är att försöka dubbla de pengar man har idag. Det är en fair målbild när det är utbyggt, men det kommer inte att gå under resan dit.
– Vad det innebär i intäktsligan beror på vad alla andra gör under de här fyra åren. Det viktiga för oss handlar om hur vi ser till hur vi skapar bättre förutsättningar för oss själva. Man ska akta sig för att jämföra sig med andra föreningar, då tror jag att vi låser fast oss. Men vi ska ta intryck och lära oss av de som gör bra saker.

Efter uppflyttningen från Ettan för två år sedan har BoIS slutat sexa i Superettan två säsonger i följd – stora sportsliga framgångar efter många turbulenta år.
Har ni någon vision om att ni ska vara i Allsvenskan inom ett visst antal år?
– Det strategiska målet när vi pratar herrfotboll är att vi ska befinna oss i elitfotbollen, någon av de två högsta serierna. Det är målet som finns.
– Sedan vill jag skicka signalen till att mina medarbetare, sponsorer och supportrar att vi hela tiden ska sträva uppåt och vilja ta nästa steg.
– När vi sportsligt blivit sexa och sexa vill jag att vi alla har ambitionen att ta nästa steg. Det är klart att vi har viljan att ta steget upp, men som sagt, det strategiska målet från styrelsen är elitfotboll.
Det låter som en jordnära målsättning.
– Ja, men jag tror också att man som klubb ska respekt för historiken. Det är viktigt att skapa kontinuitet och hitta en lägstanivå som är bra.
Michel Ekberg trycker på att det är viktigt att inte sväva iväg.
– Då riskerar du bli ett one hit wonder, att du kommer upp i Allsvenskan och inte har grejorna på plats. Du är inte redo och har inte förutsättningarna och ingen strategi – den enda strategi du hade var att gå upp – vad gör du sen då?
– Det är jätteviktigt för oss att bygga den här plattformen för att kunna ta små steg uppåt. Att vara tydliga med vår strategi. Det tror jag är en framgångsfaktor som leder oss till nästa nivå.
Ni ligger mittemellan HIF och MFF geografiskt. Du har dessutom Rögle som inom ishockeyn varit duktiga på att öka sina kommersiella intäkter. Hur ser du på den konkurrensen?
– Ska jag vara ärlig tror jag att den är skitbra. Så stort intresse som möjligt för vår sport kommer att skapa möjligheter för oss alla. Det är jag helt övertygad om. Det gör att ni i media bevakar oss, att det finns ett intresse runt det. Företag ser att ”ni är med där, vi är med där”. Det är bättre att vi primärt konkurrerar med fotbollsklubbar än att vi behöver dela kakan med andra sporter, även om Rögle är duktiga också.
– Om du sponsrar en av de två föreningarna (MFF och HIF) har du också en vana av att köpa den här typen av rättigheter. När vi kommer in och träffar något företag i någon av de här två serierna vet man att det här fungerar, ”där är det bra att vara med”. Det finns cash för oss också i den här bubblan.

Samtalet går över till publikfrågan. BoIS tror på marginellt större publikintäkter 2023 jämfört med 2022, främst på grund av att man nu får ett hemmaderby mot HIF. Biljettpriset där kommer att vara 40 kronor högre för enkelbiljettköpare än vid övriga matcher.
– Den matchen ligger relativt tidigt (9 maj), vilket gör att oavsett hur det går för oss eller dem så bör den generera ett visst intresse.
Förra säsongen nådde man inte upp till den budgeterade publikintäktsnivån.
– Vi attraherar lite mer publik än vad vi gjort historiskt, men vi hade större ambitioner. Vi har fler som köper årskort än vad vi haft på många år. Intresset har inte minskat, men vi hade ambitionen att kunna attrahera fler. Därav en diskrepans mellan vad vi önskat kontra utfall. Det har vi varit dåliga på att kommunicera.
Michel Ekberg säger att BoIS behöver få fler så kallade marginalåskådare att gå på Landskrona IP.
– Vi har en dedikerad kärna.
– Att få med någon kompis som också fastnar tror jag att vi behöver bli bättre på.
Hur jobbar ni med det?
– Det bygger mycket på att skapa relevant innehåll som gör att fler intresserar sig för det vi håller på med. Att få surret med fler som pratar Landskrona BoIS i skolan och hemma. Under ett antal år har BoIS inte haft de sportsliga framgångarna och då tenderar den yngre publiken att vända sig dit det finns framgång. Malmö är det starkaste exemplet i fotbollen. Vi behöver hämta hem att vi har någonting lokalt som är jäkligt bra, som är fräckt att stötta.
– Och att vi med vårt sätt att bedriva verksamhet skapar ett intresse hos den äldre publiken.
– De som flyttar in i stan och känner att ”den här klubben som finns lokalt gör bra saker”, vi ska kanske dra oss dit.
Att det är ”lugn och ro och ordning och reda” i klubben är också viktigt för att kunna attrahera ny publik, enligt Ekberg. Och så är det där med faciliteterna, uppdateringen av Landskrona IP.
– Vi måste få till det för att locka marginalåskådarna. Man köper en upplevelse och där måste vi hänga med. Bättre toaletter, kiosker. Vi jobbar hårt med det.
I första hand är det i närområdet som man riktar insatserna.
– Gräv där du står.
– Vi ska ha fler av de som är från Landskrona som kollar på BoIS. Vi ska inte springa över ån efter vatten, här är ett publikunderlag som passar oss utmärkt. Vi är inte där att vi köper marknadsinsatser i Malmö och Helsingborg. Vi ska vinna här hemma.
Årets träningsläger i Marbella var det första utomlands för BoIS sedan 2014. Ekberg ser lägret som en investering i den sportsliga verksamheten. Ett sätt att visa att BoIS är en klubb där unga spelare kan utvecklas.
– Vi tänkte att vi har en ung, väldigt talangfull, grupp: ”Låt oss få ned dem på ett läger tillsammans”. Att sätta professionalismen i det på ett tydligt sätt och visa att ”så här kan du ha det, men du måste prestera för att nå det”.
Några öronmärkta externa medel för att möjliggöra lägret togs inte in.
– Vi har under ett antal år lyckats ställa om ekonomin. Vi hållbara och har gjort oss skuldfria. Det är inte många föreningar som är skuldfria.
– Vi är väldigt tydliga. Alla vet vad vi investerar i. Alla ser att det vi säger, det händer. Vi blåser inte upp någonting. Det skapar credibility och har möjliggjort att vi kunnat ta de här stegen.
– Vi ska inte ringa någon och säga ”vi vill göra detta, kan du sponsra detta?”. Det finns inte i vår värld. Det vi vill leverera ska rymmas i de pengar vi är ansvariga för. De marknadsintäkter vi driver in är allokerade Landskrona BoIS. Sedan disponerar vi dem. Det gäller för allting vi håller på med.
Och därmed har ni heller inga riskkapitalupplägg för spelarköp?
– Ingenting. Det ska otroligt mycket till för att vi ska ge oss in i det.
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se