Ola Lidmark Eriksson om simuleringen som gjorde HIF och TFF till Superettan-favoriter
Fotbollskanalen och Fotbollslabbets analytiker Ola Lidmark Eriksson presenterade på torsdagen sin årliga simulering av Superettan 2023. Efter att ha simulerat utgången av näst högsta serien en miljon gånger visade det sig att HIF är favoriter till att vinna serien.
Ola Lidmark Eriksson är analytiker på Fotbollslabbet och Fotbollskanalen. Han är bland annat känd för sina presentationer av fotbollsstatistik i C More och TV4:s sändningar. Skånesport har talat med honom om årets simulering av Superettan (du kan läsa mer om den på Fotbollskanalen).
Lidmark Erikssons dator har simulerat hela Superettan-säsongen en miljon gånger. HIF vann serien knappt 29 procent av gångerna. TFF vann ungefär 16 procent av gångerna.
Tredjehandsfavorit är Öster (vann serien 9 procent av gångerna) – som var medias favoriter på måndagens upptaktsträff.
BoIS rankas tia i simuleringen – landskroniterna vann Superettan i 2,6 procent av körningarna.
Ur ett skånskt perspektiv bör också nämnas att MFF vann flest gånger i den allsvenska simuleringen.
Superettan är känd som en svår serie att tippa. Ola Lidmark Eriksson konstaterar att det även gäller simuleringarna av serien.
– Det är lättare i Allsvenskan än i Superettan, säger han.
I Allsvenskan är skillnaderna mellan lagen ofta större och datan vad gäller exempelvis truppvärde är mer precis.
– Simuleringen är styrd av hårda data. Vi försöker mata med så mycket data som möjligt. Som truppvärde, snittålder på truppen och vilken prestation man de senaste säsongerna. Man får se det som en fingervisning.
Ola Lidmark Eriksson berättar att en osäkerhetsfaktor i modellen är truppvärde. Man använder sig, som många andra i fotbollsvärlden, av Transfermarkts data. Det råder konsensus om att den tyska sajtens data på ett övergripande plan ger en bra bild av lag och spelares truppvärde.
– Den kan vara trubbig när det gäller den svenska marknaden, särskilt i Superettan och Ettan.
Han nämner BoIS unga lag som exempel.
– Landskrona har några jättetalanger som kanske är värda mycket mer än vad konsensus säger.
En annan intressant detalj med Superettan är att många lag som åkt ur Allsvenskan har stora problem första året. Under de senaste elva åren har lika många klubbar nedflyttade från högsta serien åkt direkt ur Superettan, som gått direkt upp igen.
– Jag tycker att det är jättesvårt hur man ska värdera Giffarna (Sundsvall). Historiskt har de varit bra på att vända tillbaka, men det känns osäkert när man sett hur de presterat i cupen till exempel.
Det är ju numera ganska allmänt känt att omsättning och lönekostnader korrelerar med resultat över tid. Men finns det andra viktiga variabler som är mindre kända?
– Vi har ett projekt med Svenska Fotbollförbundet som vi kallar nyckelfaktorer i svensk fotboll. Där tittar vi på faktorer bland lag som är lyckosamma och mindre lyckosamma. En faktor som absolut spelar roll är snittåldern i truppen. För att vinna Allsvenskan behöver du generellt ha en högre snittålder. Ibland talar man om att man har en för gammal trupp, men erfarenhet är nog viktigt i Superettan också.
Det finns väl en konflikt mellan långsiktig och kortsiktig framgång när det gäller truppålder?
– Absolut. Har du det långa perspektivet vill du ha unga spelare som du kan exportera och tjäna pengar på. Men just säsongen du ska vinna är det bra med högre snittålder.
Skånesport frågar Ola Lidmark Eriksson om hur simuleringar av ligor generellt korrelerat med det verkliga utfallet. En fullskalig jämförelse skulle kräva ett ganska omfattande arbete.
– Mest intressant hade varit om man kunde jämföra med oddssättarnas eller experternas konsensus.
Ola Lidmark Eriksson har dock nått internationell framgång.
– Inför herrarnas EM 2021 var jag med i en tävling mot andra simuleringar och då presterade vi bäst av alla, sett över hela turneringen.
Jag antar att det krävs en del datakraft för att simulera en serie en miljon gånger?
– Det tar några timmar att köra. Det är kul, det är ett ett roligt projekt att bygga och utveckla.
Foto: Bildbyrån
Lundblad om upptaktsträffen: Vi åkte hem från Göteborg med mer Superettan-hajp
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se