Lundblad: Tio funderingar dagen efter HIF:s förlust mot Utsikten
HIF förlorade hemma mot Utsiktens BK igår. Här är Gustav Lundblads tio tankar dagen efter matchen. Med bland annat: Stojanovic Fredin sticker ut positivt. Första halvlek var historiskt svag på flera områden. Det höga antalet varningar. De bänkade spelarnas prestation.
1. Mycket har hänt på 16 år
Var inne och snokade ikapp på HIF:s Svenska Fans-forum. Såg att signaturen Hoxton! för ett par dagar sedan uppmärksammat HIF:s enda tidigare möte med Utsikten. Då ”gjorde Babis Stefanidis ett äkta hattrick i första halvlek och Imad Khalili punkterade matchen i andra halvlek och fastställde resultatet till 4–0. Utsikten var då ett Division 3-lag”, skrev vederbörande.
2007 var året och det ger lite perspektiv efter gårdagens match där Utsikten 16 år senare vann med 1–0 på Olympia och gick upp i serieledning i Superettan, samtidigt som HIF ligger näst sist.
Dessutom blev jag lite förvånad över att jag inte alls kom ihåg den där matchen från 2007 (beklagar om jag låter skrytsam, men matchminnet brukar vara hyfsat). Börjar väl bli gammal.
HIF-elvan mot Utsiktens BK 2007: Oscar Berglund – Erik Wahlstedt, Andreas Jakobsson, Oskar Rönningberg, Adama Tamboura – Babis Stefanidis, Olafur Skulason, Andreas Dahl, Fredrik Svanbäck – Fredrik Olsson, Imad Khalili.
Franco Miranda, Andreas Landgren och Marcus Nilsson hoppade in. (Tack till Stattenakurvan.se)
2. Ålder och prestation
En märklig detalj i den HIF-formsvacka som pågår är att de yngre och orutinerade spelarna inte tydligt presterar sämre än de äldre och rutinerade. Det är nästan tvärtom. Thomas Rogne är visserligen skadad, men allsvenskt välmeriterade utespelarna Adam Hellborg, 24 och Frederik Holst, 28 har ännu inte klivit fram i HIF:s svåra läge. Lagets överlägset bästa spelare Kalle Joelsson är ett undantag här.
Samtidigt gör inte spelare som Simon Bengtsson, 19, Benjamin Acquah, 22, Ervin Gigovic, 19, och Casper Widell, 19, bort sig mer än någon annan. Widell har snarare växt flera meter under den senaste tiden (se även punkt 9).
3. Stojanovic Fredin
En spelare som lyckas övertyga utan att glänsa är Oliver Stojanovic Fredin. Han bjöd knappast på någon klang- och jubelföreställning i sitt inhopp mot Utsikten, men han var ändå bäst av alla HIF-mittfältare. Mot GIF Sundsvall kom han in och fixade en poäng. Han utstrålar vilja att omfamna situationen och ta HIF-tjuren vid hornen och lär definitivt starta mot ÖSK på söndag – då är både Holst och Acquah avstängda.
4. Blixts situation
Victor Blixt har hittills fått fyra spelminuter på fyra matcher sedan Stuart Baxter tog över som HIF-tränare. Trots att Philip Rejnhold, Frederik Holst och Erik Ring inte visat form som högerbackar i de senaste tre matcherna har inte Blixt varit ett val för längre inhopp.
De fyra matcher som är kvar före uppehållet blir rimligen avgörande för hans framtid i HIF. Om han fortsatt sitter fast i frysboxen är det nog inte mycket som talar för att den offensivt frejdige ytterbacken blir kvar efter nästa transferfönster.
5. Nilssons situation
Situationen för yttern Anton Nilsson påminner om Blixts. Trots skadorna på Rasmus Jönsson och Wilhelm Loeper har det inte blivit speltid sedan Västeråsmatchen den 15 april. Mot GAIS och BoIS var han utanför matchtruppen. I 19-åringens fall ligger dock en utlåning närmast till hands. Nilsson flyttades upp från P19 inför säsongen och behöver speltid på seniornivå.
6. Ändringar i elvan?
Eller kommer de här spelarna in i startelvan redan på söndag mot ÖSK? Acquah och Holst är som sagt avstängda, vilket öppnar för Stojanovic Fredin och Gigovic. Men kanske får den svaga insatsen mot Utsikten konsekvenser i form av petningar. Kan det vara dags för en start för Sumar Almadjed?
7. Skador öppnar för P19?
Den enda av de skadade spelarna som möjligen kan vara aktuell för comeback mot ÖSK är Wilhelm Loeper. Detta gör HIF kan komma att ta med någon eller några P19-spelare till Örebro för att få en full bänk (igår hade man bara 17 spelare i matchtruppen). Vilka ligger bäst till? Jag gissar på William Westerlund, Lukas Kjellnäs och Adrian Svanbäck. Prestationerna i morgondagens U21-match mot Varbergs BoIS kommer säkert att spela stor roll.
8. Första halvlek illustrerad av data
HIF:s första halvlek mot Utsikten var offensivt och pressmässigt mycket svag. Data från statistikverktyget kan illustrera.
HIF slog 106 passningar under de första 45 minuterna. Det är det lägsta antalet HIF-passningar i en förstahalvlek som finns noterat i Wyscout – som har data från alla seriematcher sedan sommaren 2015 samt en del cup- och träningsmatcher.
PPDA-värdet, som används för att mäta pressintensitet, var 17, vilket innebär att Utsikten slog 17 passningar på de sina defensiva 60 procent av planytan per defensiv HIF-aktion – ett högt värde, vilket illustrerar att HIF inte kom rätt in i pressen.
Bara vid tre tillfällen vann HIF tillbaka bollen på offensiv tredjedel i första halvlek.
9. Widell satte stopp
På hela matchen hade HIF sju bollberöringar i offensivt straffområde – lägsta antalet sedan 0–2-matchen hemma mot Djurgården den 11 juli.
Samtidigt hade Utsikten bara 15, vilket inte heller är särskilt högt. Trots det spelmässiga underläget fredade HIF det egna straffområdet hyfsat – med målet som ett stort undantag.
Casper Widell stoppade nio passningar och inlägg i eget straffområde. I samtliga matcher sedan Baxter tog över har han toppat lagets statistik över stoppade passningar och inlägg, sett över hela planen.
10. Varningarna
En annan anmärkningsvärd notering från matchen är att det totalt delades ut nio gula kort – fem för HIF och fyra för Utsikten. Senast HIF spelade en match med så många varningar var borta mot Varberg den 18 juli (0–0).
Annars hade matchen färre avblåsningar än genomsnittet – totalt 22 frisparkar. Nästan varannan frispark renderade alltså gult kort.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se