Skånes Idrottsledarstipendier: Möt Amanda Jönsson i Röke IBK
Sparbanken Skåne vill tillsammans med RF-SISU Skåne uppmärksamma alla idrottsledare som engagerar sig i barn- och ungdomsidrotten i Skåne. Det görs genom att dela ut 250 stipendier och hylla de ideellt arbetande idrottsledarna.
En av dessa är Amanda Jönsson, 21, från Röke IBK.
Föreningslivet har en förmåga att hitta människor som drivs av att skapa bättre förutsättningar för barn och unga – som i sin tur skapar ett bättre samhälle.
Amanda Jönsson har en viktig roll i Röke IBK, en innebandyklubb från Hässleholm med starka kopplingar till Tyringe, som i sin tur ligger nära den lilla lilla orten Röke.
Röke är på något vis hela bygdens innebandylag.
– Jag började spela där som ung tjej. Vi var ett flicklag som var såpass litet att vi inte ens kunde spela matcher. Men tränade gjorde vi.
Med åren hittade Amanda tillbaka till innebandyn och spelar idag i klubbens division tre-lag (det finns även ett division ett-lag). Men det är i ledar- och utvecklingsrollen hon verkligen gjort skillnad för föreningen.
– Det började med att jag tog ett uppehåll från det aktiva innebandyspelandet ett tag, men ville inte släppa sporten helt. Då kom frågan om jag kunde tänka mig att vara med och att starta upp ett nytt ungdomslag. Det lät lockande. Om dagarna pluggar jag till sjuksköterska och jag vill bli barnmorska så att få chansen att jobba med barn tilltalade.
Idag är Amanda Jönsson en av ledarna för det flicklag som är födda mellan 2010-2012 (se bild ovan).
Det laget har följts upp av ytterligare flicklag i Röke IBK.
– Det har känts kul att se projektet utvecklas. Jag har hjälpt till med att starta upp fler flicklag vilket är superkul och det är viktigt att få bättre flickverksamhet i klubben. Pojkverksamheten har rullat på i många år och får mycket uppmärksamhet, men det har varit svårt att få tjejer till innebandyn.
– När jag började med projektet fanns det ett damlag och ett lag födda 10-12. Idag finns det tre flicklag som jag varit med och startat upp och vi har två damlag. Vi planerar att fortsätta med detta och växa ytterligare.
En viktig anledning till Röke IBK:s utveckling är ett samarbete med skolorna. Även där är Amanda Jönsson en drivande kraft.
– Ett lyckat redskap har skolinnebandy varit; där vi under de första månaderna på hösten haft en representant från Röke IBK som håller i idrottslektioner för årskurs 1-3. Det har varit väldigt lyckat för att få ungdomar att upptäcka sporten och söka sig till klubben. Vi har även arbetat med projektet ”Fokus tjejer” som drivs av Svenska Innebandyförbundet.
Hur mycket tid lägger du ner på den här klubben?
– Jag spelar fortfarande i division tre och vi tränar tre gånger i veckan samt spelar match. Sedan är jag ledare i F10-12 som har två träningar i veckan plus match. Dessutom är jag distriktsdomare och har en del andra projekt, så det blir några timmar, säger Amanda utan att försöka slå ihop allt till en summa.
Vad är det som gör det värt det?
– All glädje man får tillbaka från ungdomarna. Vi gör en liten klubb till någonting stort för orten.
– Men jag vill också vara med och utveckla innebandyn lokalt. Sporten har historiskt haft lite problem att lyfta i de norra delarna av Skåne. Jag vill se att resurserna för framtida satsningar på de bästa spelarna fördelas lite mer jämlikt. Våra spelare ska inte behöva flytta norr- eller söderut om de vill satsa ordentligt på sin sport.
Sparbanksstiftelserna i Skånes stipendier innebär att stipendiaten får 7 000 kr för sina goda ledarinsatser och dennes förening får 3 000 kr för fortsatt satsning på barn- och ungdomsverksamhet.
– Det betyder jättemycket för mig personligen. Pengar är trevligt och allt, men… Att få uppskattningen och ett kvitto för det man gör och att det verkligen har en betydelse för människor – det får mig att vilja fortsätta. Det var föräldrar i laget som hörde talas om stipendiet och tog upp det med styrelsen och ville att det skulle riktas till mig. Det berör mig mycket.
Läs mer om Sparbanken Skånes ledarstipendier här.
Fakta Skånes Idrottsledarstipendier
Bakom Skånes Idrottsledarstipendier står Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med RF-SISU Skåne. Sparbanksstiftelserna i Skåne är Sparbanksstiftelsen 1826, Sparbanksstiftelsen Finn, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta, Sparbanksstiftelsen Skåne och Stiftelsen Gripen.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se