Så fick kommunens anställda bättre hälsa med PerformIQ Life
Ohälsa är Sveriges största folkhälsoproblem och nästan hälften av befolkningen lider av ångest och oro. Psykiska besvär är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro. Men det finns en enkel lösning. I Nordanstig kommun ägnar sig medarbetarna åt hälsofrämjande aktiviteter som en arbetsuppgift och rapporterar goda hälsoframgångar på kort tid.
De flesta vet att träning, rörelse och goda kostvanor leder till bättre fysisk och psykisk hälsa. Trots detta ägnar sig allt för få åt fysisk aktivitet i tillräckligt hög grad.
Nordanstig kommun i Hälsingland har infört ”Den gyllene kvarten” på arbetsplatsen. Varje anställd ägnar 15 minuter om dagen åt en aktivitet som främjar deras välmående. Karin Henningsson, verksamhetschef för Stöd och omsorgsgruppen berättar att deras förhoppning är att ändra på medarbetarnas beteende och levnadssätt, så att alla tar hand om sig själv och inser vikten av det.
– Man måste vara stark och utvilad för att jobba, men också för att vara ledig. Framför allt är det viktigt att man måste göra det själv – och i den frågan har vi haft stor nytta av PerformIQ Life fortsätter Karin Henningsson.
Nordanstig kommun har nämligen tagit hjälp av PerformIQ Life för att öka graden av välmående hos medarbetarna. Malin Hörnlund, VD på PerformIQ Life, berättar att PerformIQ Life är en digital hälsoplattform som innehåller poddar, kurser, föreläsningar, inspiration, recept, träningspass och alla verktyg som behövs för att vi ska må bra.
–Vi vill att alla ska kunna må bra utan krav och pekpinnar. Det ska vara enkelt och roligt att må bra och vi vill att god hälsa ska vara en rättighet för alla, säger Malin Hörnlund.
Till Nordanstig har bolaget satt ihop ett hälsoår som är uppbyggt av olika teman per kvartal. Varje nytt tema börjar med en föreläsning och fortsätter sedan med en gemensam eller individuell utmaning.
Resultatet följs upp med hälsokollen som är ett forskningsbaserat självskattningstest där graden av välmående mäts kontinuerligt. Malin Hörnlund berättar att kommunen fått fantastiska resultat och ökat sina medelvärden inom samtliga sju kategorier som mäts, på kort tid. De kategorier som sticker ut allra mest är rörelse, sömn och stress. Medarbetarnas totala välmående har ökat 22% under tiden som hälsoplattformen har använts.
-Jag tror att många inspireras av varandra på en arbetsplats. Ser man att någon man känner mår bättre med hjälp av någonting så är benägenheten större att våga ta del av det. Eftersom plattformen har olika saker för olika typer av individer tror jag verkligen att det finns någonting för alla säger Karin Henningsson.
Genom att investera i hälsan hos sina anställda visar Nordanstigs kommun vägen mot en friskare och hälsosammare arbetsplats, samtidigt som de är med och bekämpar det omfattande hälsoproblem vi har i Sverige.
Foto: PerformIQ
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se