Klubbdirektören om det ekonomiska läget i HIF och nedflyttningsrisken
HIF har en svår säsong sportsligt och ligger på nedflyttningsplats i Superettan. Hur är läget med klubbens ekonomi? Hur ser man på risken för nedflyttning? Skånesport har talat med klubbdirektör Joel Sandborg.
HIF hade förra året sjunde högst sponsorintäkter i Allsvenskan (27,2 miljoner kronor). Efter nedflyttningen till Superettan budgeterade man för 23,0 miljoner i sponsorintäkter för år 2023, vilket hade räckt till en åttondeplats i intäktsligan i svensk fotboll förra året. Skånesport frågar klubbdirektör Joel Sandborg hur utfallet ser ut att bli för året.
– Utifrån att vi är ett Superettanlag har vi lyckats bibehålla och hålla uppe intäkterna även i Superettan. Mycket har handlat om att vi över tid försökt jobba med att ha längre avtal och att det i avtalen inte ska vara någon skillnad på om vi spelar i Allsvenskan eller Superettan, utan att man investerar i en hel förening – både på herr- och damsidan och i hållbarhet och allting. Det har gett utslag så att våra sponsorintäkter är väldigt goda. Sedan är de givetvis lägre än när vi spelar i Allsvenskan, för det är mycket som tillkommer när vi är i Allsvenskan. Attraktionen kring sponsorarrangemang på matcherna är klart högre när vi möter Djurgården, AIK och MFF. I övrigt ställer näringslivet upp väldigt väl för oss.
Når ni budget på sponsorsidan?
– Vi är väldigt nära att nå budgeten redan nu. Det kommer att diffa på några hundra tusen om den gör det. Vi vet att den intäkten klarat sig väl på övre halvan av Allsvenskan även om vi spelar i Superettan. Många av våra kollegor i SEF (Svensk Elitfotboll, klubbarna i Allsvenskan och Superettan) blickar avundsjukt på samarbetet med näringslivet som vi har i Helsingborg.
Knorras det bland sponsorer i och med att det går dåligt för laget?
– Knorras är nog fel att säga, men jag tror att precis som hos alla här finns det en enorm frustration i att man tycker att många saker i föreningen går väldigt väl. Vi har ett bra och fruktsamt arbete i alla andra delar – att ha kontroll på ekonomin, flick- och damverksamheten och akademin. Vi har lagt enormt mycket energi och hårt jobb på seniorverksamheten, men vi får inte ut det i poängutdelning på planen.
– Det är samma frustration som alla som är engagerade runt HIF känner – sponsorer, medlemmar och säsongskortsinnehavare. Många av de som sponsrar – även om de gör det professionellt så brinner man ju för HIF. Det vore konstigt om man inte är oroliga för situationen och uttrycker det till oss.
Avseende publikintäkter budgeterade HIF inför säsongen 14,6 miljoner kronor i intäkter, 1,3 miljoner lägre än utfallet i Allsvenskan 2022.
– På publiksidan har vi sedan inledningen av säsongen ett ganska stort tapp på säsongskorten. Givet att vi då inte presterat (sportsligt) så har lösbiljettdelen en prognos på minus. Så där är vi tyvärr i ett läge där vi tappat en del pengar, säger Sandborg.
På säsongskortssidan är det främst sittplats (som tappat)?
– Det kan man säga att det främst är.
Vad talar vi för summor? Är det stora summor?
– Det är rätt stora summor. Jag har över tid lite grand flaggat och sett att säsongskortsförsäljningen successivt bör följa andra trender i samhället. Det är lite speciellt att du fortfarande köper ett säsongskort och ska ha en specifik plats – det är ganska statiskt, inte så flexibelt. Vi har försökt att istället för att tappa säsongskortspengar växla det mot att hitta flexibla lösningar och jobba mer med kvoter. Flytta säsongskortsintäkten mot biljettintäkten.
– Det är klart att säsongen vi haft hittills i Superettan inte rosat marknaden när det kommer till biljettköp. Vi packar ihop säsongskorts- och lösbiljettförsäljningen i ett och där har vi ett stort tapp. Det är betydande pengar vi tappat, men jag vill inte gå in på exakta summor.
– Samtidigt jobbar vi stenhårt. Vi hade en väldigt bra match mot Trelleborg (9847 åskådare) som slog förväntningarna. Vi jobbar stenhårt på att derbyt (mot BoIS) ska kunna ge oss en högre summa än vad vi budgeterat. Så vi slutar inte jobba för att ta igen det.
I en intervju med HD för ett par dagar sedan berättade ordförande Fredrik Karlsson om den stora förändring som det skulle innebära för HIF att åka ur Superettan. Bland annat berättade han om stora intäktstapp och att klubben inte skulle kunna ha kvar kontor och den dagliga verksamheten på Olympia. Skånesport frågar klubbdirektör Sandborg om effekterna av en eventuell nedflyttning till Ettan.
Hur mycket jobbar ni med konsekvenserna av en eventuell nedflyttning på kansliet? Att ta höjd och förbereda er för vad som kan hända?
– Att degraderas till Division 1 hade inneburit ganska drastiska förändringar i den här föreningens verksamhet. Det vi gör är att ta de förberedande kliven vi behöver: Att skaffa oss kunskap om hur ekonomin ser ut i andra Division 1-klubbar och hur de centrala intäkterna ser ut – de är extremt låga. Vi förbereder oss för vilka grova punkter eller penseldrag vi kommer att behöva dra om så blir fallet. Det går inte att här och nu göra mycket mer än att skaffa sig kunskap och att vara beredda om, Gud förbjude, den dagen blir (verklighet).
– Samtidigt är det så att vi har en utmaning även om vi klarar oss kvar i Superettan. För HIF är en storlek för stor i allt vi har för att spela i Superettan med de centrala intäkter vi har därifrån. Vi har jobbat hårt med den här frågan, hur vi ska kunna anpassa oss, ända sedan i våras. Att öka intäkterna eller anpassa kostnaderna för framtiden. Det är vi fullt igång med.
Ponera då att HIF kvar i Superettan. Vilken är då den ekonomiska statusen inför 2024?
– År två i Superettan är tuffare. Vi får inga pengar med oss som man annars får. Man har Europapengar som de allsvenska klubbarna får dela på, UEFA solidarity payment, och de tappar vi år två. Det är tre miljoner bara där. En hel del engångsintäkter löper ut, (intäkter) som vi inte får från och med 2024. Vilket gör att vi kommer att ha en stramare budget 2024 oavsett vilket. Det gör också att vi måste vara ännu bättre på att hålla i ekonomin och vara ännu skickliga på att hitta och skapa intäkter. Det har vi gjort förr, så vi är ganska trygga i att vi kan göra det – men man ska vara ärlig med att det är tufft att spela i Superettan med den här stora föreningen som vi är.
Jag antar att det är en mycket större förändring att åka ur Superettan än att åka ur Allsvenskan?
– För HIF:s del blir det definitivt det. Vi har fortsatt en ganska stor ekonomi i Superettan och spelar på Olympia med ganska stor hyra – det är en stor arena där vi sitter i lokalerna också. Man tappar mer eller mindre hela den centrala pengen och skulle man dessutom följa tappet vi gör mellan Allsvenskan och Superettan i sponsor- och publikintäkter så blir det ett ordentligt tapp. Jag tror att alla förstår att det är någonting annat som väntar om det skulle ske.
Hur känner man av det här på kansliet?
– Man går inte oberörd igenom en sådan här situation. Det är klart att det påverkar personer. Men jag tycker att det är en styrka i den här organisationen att man varit med om mycket upp- och nedgångar, vilket gör att man har ett väldigt stort fokus på vad man ska göra. Där vill jag ge heder åt personalen. Alla vet hur situationen är, men man ger 110 (procent) för att vi ska ta oss ur det här dagligen. Jag är enormt tacksam för att vi krigar som vi gör. Jobbar vi tillräckligt hårt ska vi undvika att det (nedflyttning) sker.
I nästa del av intervjun med klubbdirektör Joel Sandborg fokuseras det på de olika sportsliga verksamheterna i föreningen.
Vem är Albin Mörfelt, spelaren som HIF och TFF sägs vara intresserade av?
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se