Vad krävs för att bli professionell e-sportare?
En dag kanske e-sport är lika allmänt vedertaget inom idrottskretsar som fotboll och hockey. E-sporten har på kort tid brutit ny mark och till och med blivit godkänd som medlem i Svenska riksidrottsförbundet. Faktum är dock att många lekmän fortfarande inte vet vad det hela handlar om. E-sport står kort och gott för elektronisk sport och är ett samlingsbegrepp som beskriver tävlingsinriktade dator- och tv-spel. E-sport identifieras av att tävlande möter varandra istället för att spela mot datorn. Det är därmed de tävlandes prestationer som avgör vem som blir vinnare och slumpmässiga faktorer är förbjudna. Ökad digitalisering i samhället innebär att e-sport inte enbart utövas utan även beskådas som en nöjesform – både fysiskt och digitalt – över hela världen. I det här inlägget kikar vi på vad som krävs för att bli professionell e-sportare.
Bakgrund
Innan vi dyker in i vad som krävs för att lyckas som e-sportare anser vi att en kort bakgrund till vad som gjort det möjligt för e-sporten att uppkomma kommer väl till hands. I det här avseendet tjänar casinobranschen – en av många förgreningar inom e-sporten – som ett bra exempel. Spelare inom det här området har historiskt varit begränsade till landbaserade anläggningar för att delta i allehanda spel som blackjack eller roulette för att nämna ett par exempel. Tack vare omfattande digitalisering i samhället i stort, och framväxten av internet började pionjärer i branschen utarbeta digitala plattformar på nätet under tidigt 2000-tal. Dessa är föregångare till dagens varierade och stora gaminglandskap. Detta har gjort det möjligt för spelare att verka i både den fysiska och digitala sfären samtidigt som nya talanger får en chans att bli upptäckta.
Skickliga svenska spelare
När SportExpressen E-sport rankade Sveriges bästa spelare inom e-sport för några år sedan kunde man skönja vissa mönster och färdigheter bland spelarna som kan antas vara ovärderliga för en professionell e-sportare. Emil ”Larssen” Larsson (som bland annat varit verksam inom League of Legends) beskrevs som en trygg och pålitlig spelare som glänser i teamfights och som alltid lyckas hitta positioner som överrumplar konkurrenterna samtidigt som han har imponerande motoriska färdigheter. Pierre ”Turbopolsa” Silfver (Rocket League) har tidigare hyllats som en spelare som gör allt för laget och för att kamma hem vinsten, även i lägen där han själv tvingas ta mindre tacksamma roller. Han beskrivs som en riktig teamplayer som kammar hem titel efter titel oavsett vilket lag han spelar för. Freddy ”Krimz” Johansson (CS:GO) får avslutningsvis beröm för sitt nedtonade men effektiva spel där flashighet och snabba flicks eller spray transfers förvisso lyser med sin frånvaro men där han alltid gör det han ska och alltid bjuder på det lilla extra.
Gaming som livsstil
Något som särskiljer professionella esportare är att de har införlivat gaming som en del av deras livsstil snarare än en hobby man ägnar sig åt då och då. Detta innebär att han eller hon har en rigorös träningsrutin med ett schema som han eller hon strikt följer från morgon till kväll. Det innebär timtals framför skärmen men också olika utbildningar och workshops för att arbeta upp färdigheter, utarbeta strategier och förfina tekniken. Det kräver självklart motivation, disciplin och ihärdighet och att man låter livet anpassa sig till spelet istället för tvärtom. Framgångsrika e-sportare är högst medvetna om vilket/vilka spel de kan briljera i, hur de ska hantera vinster och förluster och hur man bäst nätverkar och tar hjälp av andra för att nå toppen.
Rätt utrustning
Rätt utrustning, det vill säga avancerade digitala enheter, ergonomiska hjälpmedel och rätt belysning är A och O för en som vill lyckas inom e-sport. Utrustning är förvisso inte enbart det som leder till vinsten (talang och ihärdighet är självklart grundläggande), men den ger dig fördelar i förhållande till andra och gör att du kan fokusera på gaming istället för att sitta obekvämt eller få ont i ögonen. Om du observerar proffsen märker du snabbt att de har investerat i rätt utrustning och att sådana faktorer kan göra stor skillnad i pressade lägen när en är nanosekunder ifrån att kamma hem guld och storvinsten.
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se