Håkan Wifvesson om FC Rosengårds jakt på Ettan, dialogen med MFF och behovet av en ny arena
FC Rosengård åkte ur division ett 2017 och har därefter blivit sexa, sexa, sexa, trea och trea.
Tills nu.
I år blir det som sämst en kvalplats och vid händelse av poäng i seriefinalen mot Hässleholms IF på lördag är klubben tillbaka.
– Personligen hade jag tyckt att det skulle vara roligt med en tydlig tvåa i stan som ger unga talanger chansen, säger Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson.
Först kommer Malmö FF.
Sedan kommer ingenting.
Sedan kommer ingenting.
Sedan kommer en handfull klubbar som i omgångar turats om att vara näst bäst i Malmö. Just nu är det Ariana, tidigare har det varit BK Olympic, IFK Malmö, LB07, Prespa Birlik (om man vill gå ännu längre tillbaka finns även Kirseberg) – och så då FC Rosengård.
– Ur ett svenskt fotbollsperspektiv finns det i storstäderna Stockholm och Göteborg alltid mer än ett elitlag. Det är förvånande att Malmö som stad, som har Sveriges ledande klubb, inte har någon tydlig tvåa, säger Håkan Wifvesson.
Samtidigt är det delvis en förklaring till MFF:s storhet. Göteborg har haft GAIS, Örgryte, IFK Göteborg, BK Häcken och i kölvattnet även klubbar som Utsikten och Västra Frölunda. Stockholm har Hammarby, AIK och Djurgården, samt i skymundan, ur ett publikperspektiv, en förening som BP och Vasalund.
Kanske är det en del av förklaringen till MFF:s storhet – att hela staden och en stor del av regionen håller på ETT lag?
– Så är det nog. Personligen hade jag tyckt att det skulle vara roligt med en tydlig tvåa i stan som ger unga talanger chanser. Man skulle vilja se att det laget investerar och satsar på unga spelare som i sin utveckling skulle kunna gå till Malmö FF. Idag lämnar många som inte når MFF:s A-lag staden.
För att det ska bli rimligt handlar mycket om att ha en stabil organisation och en stabil ekonomi. ”Detaljer” som fällt tidigare nämnda Malmöklubbar.
– Om ekonomin ska bli bra i en svensk fotbollsklubb finns det två vägar att gå. Antingen spelar man ute i Europa – eller så säljer man spelare vidare. Därför är det oerhört viktigt för en klubb som vill vara tvåa i Malmö att ha en otroligt bra talangutveckling.
– Det här med att ha en tydlig tvåa i stan tror jag skulle gynna många, inte bara MFF och den klubb det nu skulle kunna bli. Jag ser att det kan vara Rosengård, men också andra klubbar.
Vad talar, på lite sikt, för FC Rosengård i det sammanhanget?
– Fördelarna vi har är att det finns enormt många unga talanger i ungdomslagen från 16 år och ner. Vi har varit tydliga från styrelsen och sett till att steg ett har varit att bygga ungdomsverksamheten. För oss är det helt avgörande att ha rätt människor, ledare och tränare, i klubben. För vi formar inte bara fotbollsspelare, utan även människor.
Det påminner en hel del om exempelvis BK Olympic som strider för att hålla sig kvar i Ettan – och som har ett nära samarbete med Malmö FF. Ariana FC däremot har byggt från andra hållet.
Vilken syn har ni på resurser till A-laget?
– Vi tror att om man har ett lag i stan som är bra, med en bra tränarstab som utvecklar spelarna; då vill andra komma hit. Grunden ska vara egna produkter och så tar man andra spelare utifrån för att få till spetsen. Jag tror att om vi bygger detta rätt så kan det ta oss till Superettan – på sikt. Väl där öppnas nya möjligheter. Har man ett lag där, som tydlig tvåa i Malmö, vill fler vara i klubben. Då tror jag att MFF och de andra allsvenska lagen känner att de bör ha ett samarbete med oss.
Vad har FC Rosengård för relation med Malmö FF idag?
– Vi för samtal med MFF, men har inget formellt samarbete. MFF är intresserade av våra unga talanger och nästan varje år går det minst en 15-åring från FC Rosengård till Malmö FF. Vi är tydliga med att de individer som är i FC Rosengård ska jobba mot sina drömmar och bli så bra som möjligt. Vi hoppas kunna hitta ett utbyte där föreningarna hjälper varandra med spelare fram och tillbaka.
Hur upplever du att det publika och marknadsmässiga intresset för FC Rosengård ärP?
– Malmö som fotbollsstad kretsar främst kring MFF, de har fulla läktare nästan varje match De är ohotade där. För de andra lagen ökar intresset delvis vid medgång. Jag tror att oavsett vilket lag som tar steget så krävs det ganska mycket för att få intresset att öka. Malmöpubliken, eller publik generellt, är kräsen. Intresset i Rosengård skulle öka om vi går upp i Ettan – och levererar.
FC Rosengård och Ariana konkurrerar om samma spelare? Hur fungerar det?
– Både och. Vi vill få fram spelare från egna led och bygga en plattform och grund med dessa individer. Halda Kabil är en tränare som släpper in många unga spelare, mer än bara fem minuter på slutet. Även i Svenska Cupen mot Helsingborgs IF fick många av våra egna talanger mycket speltid. Vi behöver i Sverige våga släppa fram fler unga spelare och ge dem matchtid.
Om, eller när, FC Rosengård går upp i Ettan Södra finns en central frågeställning.
Var ska laget spela?
För redan idag finns Ariana på stadion tillsammans med MFF dam. Olympic spelar på Lindängen. IP finns det ont om tider på. Limhamns IP känns inte särskilt mycket Rosengård, men kan vara ett alternativ.
– För mig, för samorganisationen i Malmö och för Malmö Stad är det tydligt att elitarenorna är för få. Eleda Stadion är MFF:s borg. Efter det kommer Stadion som är sliten och ska rivas och sedan är det Malmö IP.
Skulle IP kunna bli Rosengårds ”borg” både på herr- och damsidan?
– Staden kommer, när kartan ligger för nästa år, behöva lägga det pusslet. Vi brukar kunna ha bra samtal. Det gjorde ont i mig när man lyfte ut IFK Malmö från Stadion, det har varit deras arena i många år innan de nu flyttades till Heleneholms IP. Budskapet i det: Malmö Stad behöver investera i ytterligare en elitarena. Staden är fullt medvetna om det.
Samtidigt ökar trycket på föreningarna, inte minst i storstäderna, där allt fler klubbar får svårt att få ihop ekvationen med bristande ideella krafter och ökande antal barn som vill idrotta.
– Vi har liksom många andra fotbollsföreningar kö till verksamheten. Det är inte bra då ungdomar behöver föreningar och dess värdegrunder för att få en bättre start på livet. Man ska kunna ta emot så många som möjligt i en idrottsförening, därför tror jag att det är en prioriterad fråga från staden att skapa fler träningsmöjligheter.
Hur gör man det bäst i Malmö?
– Man behöver bygga nytt någonstans. Staden vill utveckla Stadionområdet just nu, men det skulle behövas en elitarena till i staden och det finns olika scenarier som staden tittar på. Från vårt perspektiv hade det varit intressant med en oas i Rosengård – där vi är idag. Det området behöver en ansiktslyftning och vi tycker att det hade varit kul att investera i en arena där vi är idag.
Wifvesson utvecklar:
– Kanske skulle man i Rosengård också i samma veva bygga nytt till andra delar av samhället. Jag tänker på skola, yrkesskola, näringsliv och andra instanser i samhället som ger människor i runt Rosengård bättre möjligheter. Det finns stora ytor att göra det på.
– Prioritet Finans Arena i Qviberg i Göteborg är ett intressant exempel på hur man lyckats kombinera idrottshall, hotell, skola och andra delar. Det vore ett intressant koncept att titta på för i den här stadsdelen skulle det betyda väldigt mycket för integrationen, säger Håkan och poängterar det som sällan kan poängteras ofta nog:
– När samhället bygger nya stadsdelar är det viktigt att inte glömma föreningslivet – och skapa förutsättningar för att det ska fungera. Vinsterna i det arbetet är ovärderlig. Kan man få unga i rörelse innan de är 12 år stimulerar det till att idrotta längre vilket är bättre ur ett folkhälsoperspektiv. Det skapar ett större intresse för studier, bland annat.
– En investering i Rosengård skulle fånga upp väldigt många ungdomar och se till att de blev resurser för samhället. Tänk att ha haft lokala yrkesskolor på plats, företagskontor, skola, kulturinrättningar och bostäder.
Skisser finns.
– Vi gjorde 2012-2013 olika skisser på hur en arena för 6-7-000 personer skulle kunna se ut i Rosengård. Det finns ett embryo på hur det skulle fungera. Den skissen har förfinats genom åren och vi har presenterat för en del intressenter vad man skulle kunna göra. Ska man integrera allt; bostäder, lite butiker, kvinnojour, arbetsförmedling, skola och så vidare så det finns olika möjligheter för intäkter. För det skulle kosta allt från 300 miljoner till en dryg miljard beroende på vad man väljer att bygga.
Och var?
– Ishallen och fotbollsplanerna som finns idag ligger i ett fantastiskt stort område, som i sin tur ligger i ett bra stråk och nära Rosengårds station. Allt skulle vara lättillgängligt. Över tid skulle det vara en lönsam investering. Fram tills att det sker får vi fler individer utanför samhället vilket blir en dyr belastning.
Halda Kabil njuter – ”Jag ser FC Rosengård där uppe och det känns härligt”
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se