Oscar Lilja om satsningen mot OS, träningsbalansen och Malmö Idrottsakademi
Med en hockeyspelare som pappa och en handbollsspelare mamma var det mycket i Oscar Liljas stamtavla som talade för att han skulle bli elitidrottare själv.
19-åringen från Höör valde triathlon och står i begrepp att göra sin första seniorsäsong 2024.
– Målsättningen är guld i OS i Australien 2032.
Malmö Triathlon 2018.
15-årige Oscar, som spelade ungdomshockey i Tyringe ställde upp för att testa på någonting nytt.
Det gick inget vidare.
– Jag blev sopsist, säger Oscar med ett garv.
Det kunde ha varit första och sista gången som den idrotten utövades. Men Oscar Lilja är typen som förstått att få eller inga saker blir bra första gången de görs, oavsett vad man tar sig för.
– Direkt efteråt bestämde jag mig för att göra det bättre nästa gång!
Och så var triathlonhjulet i rörelse. Inom kort ledde det till studier på Malmö Idrottsgymnasium.
Hur var det att satsa på en sport och gå gymnasiet mitt under en pandemi?
– Både positivt och negativt. För de som redan höll på med sporten gick det lite sämre eftersom det var svårt att träna. Jag byggde upp min grund själv och utvecklades snabbt när andra delvis andra stannade i utveckling.
I Höör är förutsättningarna goda för att bli triathlet. En fin simhall och en syrerik lövskog där det finns gott om spår för både löpning och cykling. I dessa har bland annat en av Sveriges främsta multisportare, Jonas Andersson, lagt sin grund.
– Jag och Jonas har faktiskt tränat en del ihop och jag har alltid hållit på en del med cykling; det var min första väg in i triathlon som sport, säger Oscar.
I triathlon finns det sju olika grundläggande klasser, från Supersprint till Ironman. Den olympiska distansen är ett mellanting som innehåller 1500 meter simning, 40 kilometer cykling och tio kilometer löpning.
Renodlade cyklister, simmare och löpare tränar på väldigt olika sätt. Hur fungerar det att träna alla de delarna samtidigt när det kommer till uthållighet, explosivitet, muskelmassa och så vidare?
– Just den biten handlar om en balansgång som utgår från ens personliga förutsättningar. Det gäller att hitta den balansen. Volymmässigt så är löpningen det som tar minst tid, men det är lättast att bli skadad där om man belastar fel.
– Normalt sett ligger jag på 20 timmars träning totalt. Fem-sex timmar lägger jag på både löpning och simning, resterande tio timmar på cykling – mestadels runtom i skogarna och på vägarna runt Höör. Normalt sett är det landsvägscykling som gäller, även om det finns tävlingar med mountainbikesträckor.
Vilka förutsättningar i de olika grenarna tilltalar dig mest?
– Jag är lite sämre simmare än de snabbaste, så det underlättar med våtdräkt i havet där det är mer vågor. Löpningen får gärna vara på så platt mark som möjligt medan det gärna få vara kuperat i cyklingen. Ju sämre väder desto bättre – åtminstone för oss nordbor.
Visa detta inlägg på Instagram
Vägen in i Malmö Idrottsakademi, där Oscar nu är en del av elitprogrammet, gick via utmanarprogrammet.
Utmanarprogrammet är ett samarbete mellan Malmö idrottsakademi och Malmö idrottsgymnasium ”med syfte att hjälpa idrottselever att hantera sin vardag med dubbla karriärer, elitidrott och studier, samt att med Malmö idrottsakademis kompetenser utveckla idrottseleven mot en internationell karriär i sin idrott och att underlätta övergången från junior till senior. Från idrottsklass till världsklass.”
– Första gången jag läste om Malmö Idrottsakademi var i en Facebokgrupp. Då insåg vilka möjligheter och resurser som fanns och jag ser verkligen fram emot att använda de resurserna kontinuerligt. Inte minst vill jag utveckla detaljen med min kost.
Vid sidan av sin träning jobbar Oscar extra som timvikarie på en skola i Höör och bor fortfarande hemma hos föräldrarna.
Vilka förutsättningar har du att satsa på sporten?
– Plugget har jag lagt helt åt sidan efter gymnasiet, säger Oscar utan att låta speciellt nedlåten för det.
– Genom att bo kvar hemma och jobba extra när det går kan jag satsa fullt ut på sporten.
JVM-guldet från i våras är det största i karriären – så här långt. Men det är en lång väg till toppen som senior. Just nu är Oscar rankad 528:a i världen och 2024 blir hans första säsong mot äldre.
– Det är ett stort steg att ta eftersom det inte finns någon U23-klass, förutom ett VM. Så det blir några år nu när man får gneta på mot de bästa i världen för att bygga upp sin världsranking.
I triathlon finns en världsrankinglista, olika tävlingar ger olika poäng och via dem kommer man in i större och finare tävlingar. Upplägget liknar det som tennisspelare har.
Vad siktar du på?
– OS i Los Angeles 2028 som deltagare, för att sedan vinna OS 2032 Australien, säger Oscar utan att darra på rösten.
Men det är ju nästan ett årtionde dit!? Om vi börjar med 2024-målsättningarna?
– Målet är att kvala in till U23-VM, delta på senior-SM där jag har två silver på olympisk distans sedan tidigare.
Filip Bergevi om livet som dubbelspelare, partnersökare, reseledare och Malmö Idrottsakademi
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se