Staffanstorps HK växer rekordsnabbt – ”Vi behöver titta på att eventuellt börja bygga en egen hall”
Staffanstorps kommun växer och därmed även föreningslivet. Inte minst handbollsklubben.
Från drygt 350 aktiva medlemmar för två år sedan – till 600 idag. Och mer lär det blir.
– Vi är förundrade över utvecklingen, säger Michael Fogelström, ordförande i Staffanstorps HK, och förklarar hur det gjorts möjligt.
Goda nyheter för handbollsintresserade i Staffanstorp.
Båda representationslagen och två ungdomslag spelar i Staffanshallen under lördagen. Ännu fler ungdomslag är i farten på söndagen. Det finns således goda möjligheter att följa de lokala lagen.
Samtidigt finns det en tanke bakom matchplaneringen.
– Vi har tänkt om vad gäller schemaläggningen av matcher efter att tidigare haft seniormatcher fredagskvällar eller söndagar. Nu försöker vi få till en synkroniserad happening med ungdomslag och minst ett av seniorlagen med öppen kiosk och så vidare. Men just denna helg är det F12, F14, herrseniorer och därefter damseniorer på lördagen, sedan blir det minihandboll för spelare födda 2015/2016 under hela söndagen med flera andra föreningar på plats (hela spelschemat kan ses här).
Staffanstorp är en av de kommuner i Sverige med snabbast tillväxt och ökning av befolkning.
– Kommunen växer så det knakar och det påverkar även oss som förening.
– Många av de som flyttar till kommunen har spelat handboll på hög nivå tidigare och det är en fördel när vi drar igång nya grupper, men det är bara en av många anledningar till att klubben växer.
Fogelström förklarar att Staffanstorps HK varit väldigt aktiva med det förbundsstyrda projektet ”Hand the ball” – som inledningsvis inte lyfte mot skyarna, men som några år senare nu fått rejält med luft under vingarna och på sina håll fungerar som en viktig motor i landets handbollsmaskineri.
– Jag tror aldrig att vi fått in så många nya unga medlemmar på så kort tid som nu. Vi fick in 100 nya barn bara under januari-februari. Den reaktionen var ingenting vi förväntade oss. Vi har haft ideella ledare på skolorna på dagtid som med hjälp av idrottslärare kunnat genomföra lektioner med boll i fokus enligt Hand the balls upplägg. Det har varit så uppskattat att skolorna efterfrågar det igen i höst och när de väl förstår att det handlar om boll och rörelse, mer än specifikt handboll, så får man bättre träff. När skolpersonal förstår hur det funkar så kan de genomföra aktiviteterna på egen hand.
Läs mer om Hand the ball här.
Antalet medlemmar i Staffanstorps HK har ökar dramatiskt på kort tid.
– Vi är idag nästan 600 i SHK, för två år sedan var det drygt 350. Dels har det tillkommit nya grupper, men jag noterar också en generell ökning av befintliga grupper. Vi är förundrade över utvecklingen.
Eftersom ni växt snabbt som förening i en kommun som i övrigt växer snabbt; vilka förutsättningar har ni att ”möta upp marknaden”?
– I Staffanstorp har vi tre kommunala hallar, där vi som handbollsklubb har verksamhet i två av dem; Staffanshallen och Hagalidshallen. Den tredje, Bråhögshallen, har innebandyn sin verksamhet i.
Räcker det – eller slår ni i taket?
– Nej, vi får trolla med knäna. De yngsta barnen kan träna i låg– och mellanstadieskolor som har halvhallar. Men det börjar bli en ansträngd lösning. Historiskt sett har vi haft 10-15 barn i grupperna, men idag är de oftast mellan 15-25 stycken. Då får vi problem.
För ett drygt år sedan öppnade Nordic Wellness en ny verksamhet i Staffanstorp – och de har i sina lokaler en egen hall på 20*40 meter.
– Vi har ett bra samarbete med Nordic Wellness och nyttjar den hallen regelbundet. Men generellt så räcker helplanstiderna inte till och det kommer att bli värre de närmaste åren.
Hjärup har också två hallar, och kommer att få ytterligare en när ett helt nytt större bostadsområde står i begrepp att byggas. Men…
– Byggandet av idrottshallar går sällan i takt med samhället. Inte heller i Staffanstorps kommun.
Andra föreningar i kommunen växer också.
Hur går dialogen med politiken?
– Förr fanns det ett föreningsråd som fungerade som remissinstans till kommunen. Tyvärr finns inte det rådet kvar. Nu fungerar det som så att de som skriker högst får mest, vilket inte är en gynnsam utveckling.
Vad finns det för alternativa lösningar för Staffanstorps HK?
– Vi behöver titta på att eventuellt börja bygga en egen hall…
Michael Fogelström har varit ordförande i föreningen i ett drygt 20 år (men några års paus som ”bakom pelaren hos damlaget”) och ser nu hur det växer i olika riktningar. Beachhandbollen är exempelvis numera en del av klubbens ordinarie verksamhet.
– Idag har vi en beachhandbollsplan och det finns planer på att bygga två till – samt ett utegym i anslutning till dessa. Vi vill etablera beachhandbollen i Staffanstorp.
Vad betyder sporten för er?
– Jättemycket! Vi kan locka ungdomar, och äldre för den delen, till en sport som är helt ny. På sikt kanske vi kan arrangera en egen liten turnering, eller en landskamp! Men även ur rekryteringssynpunkt är beachhandbollen viktig.
Och som ett redskap att behålla de som har en tendens att falla ifrån under handbollens ickesäsong, sommaren?
– Definitivt. Det har vi redan märkt av.
– Sedan måste vi bli ännu bättre på att behålla människor i föreningen i andra roller. Vi lägger ett pussel just nu där alla unga ska få gå domarkurser. Vill man inte spela handboll ska det finnas andra möjligheter, som ledare eller domare, avslutar Michael Fogelström.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se