Mikael Dahlberg i stor intervju om framtiden och bygget av HIF inför 2024
Mikael Dahlberg har varit tillförordnad sportsligt ansvarig i HIF sedan maj månad. Huvuduppdraget var att hjälpa HIF kvar i Superettan. Det blev klart i lördags. Vad händer nu?
Skånesport har träffat Dahlberg på Olympia.
Vad händer med dig nu?
– När det är helt klart kommer vi att kommunicera det. Jag är med och tittar på hur vi ska organisera tillsammans med Reda (Chahrour, tillförordnad klubbchef) och Fredrik (Karlsson, ordförande).
Fredrik Karlsson sa efter matchen i Skövde i lördags att du är aktuell för en sportchefsliknande roll?
– Vi får se hur rollerna ska se ut. Det är viktigt att det blir på ett bra sätt. Vi är fortfarande i det stadiet och vi får se exakt hur det landar.
Men du är öppen för den typen av roll?
– Ja, generellt sett är jag öppen för de flesta roller i HIF – där jag kan hjälpa föreningen på bästa sätt.
Vad har ni gjort sedan i lördags?
– Vi har börjat ha samtal med spelare och tränare. Och även ännu mer konkret runt budget så att förutsättningarna blir ännu tydligare. Vi har två veckor där vi tränar nu och vill ha tid att fånga upp spelare.
Ni har börjat tala med spelare som har utgående avtal?
– Vi ska ha samtal med alla spelare. Beroende på spelarnas situation blir det olika typer av samtal.

Ni har 19 spelare under kontrakt nästa år och intäkterna blir mindre nästa år, i form av att solidaritetspengarna från UEFA försvinner. Vad har ni för möjligheter att förlänga med de spelare som har utgående kontrakt?
– Intäkterna går ned så vi måste så klart anpassa hela kostymen. Det blir en helhet: Hur vi får en så bra trupp som möjligt, men en trupp som generellt sett är billigare. Det gäller också att kunna få med så många delar av föreningen som möjligt. Det är viktigt att fortsätta få upp (spelare som) Simon Bengtsson och Benjamin Örn och göra kloka prioriteringar där. Konkret ska vi se till att försöka få en trupp som är bra, men även bra sammansatt.
Inlånade spelare som Lucas Lima, Erik Ring och Bernardo Vilar har haft stora roller i höst. Nu blir inte Ring kvar – tror du att det finns möjlighet att Lima och Bernardo Vilar blir kvar?
– Det är tre parter i det: Föreningarna de tillhör, spelarna och oss själva. Det är svårt att säga mer än att vi ska ha samtal med spelarna om hur de ser på det. Men generellt är det spelare som varit nöjda och positiva med den tiden de varit här. Det är kul att de har den upplevelsen av oss och föreningen, att de trivts med att vara på Olympia. Det är en bra första start.
Ni har ett antal äldre spelare med utgående avtal som Andreas Landgren, Rasmus Jönsson och Cole Alexander. Är det troligt att ni väljer att förlänga med dem?
– Vi ska så klart ha samtal med spelarna först – de vill jag ha med spelarna innan jag pratar med dig.

Fredrik Karlsson antydde efter matchen att HIF ska satsa mer på talanger. Kan du säga något om vad det innebär konkret?
– Generellt tror jag att vi ska titta på hur vi ska bli så duktiga som möjligt med de processerna. Vi måste ha en bra egen akademi och få fram spelare och vi måste kunna se till att de spelarna tar sig in i A-laget på ett bra sätt. Vi måste ha en trupplogistik som ger plats till det, men även se till att vi har duktiga spelare som hjälper dem. Det är viktigt att man är inne i alla de här processerna innan man pratar om vilket resultat som vi ska uppnå. Jag tror att det kommer av att vi gör rätt saker. Det handlar framför allt om att det ska vara långsiktigt och genomtänkt.
Truppen i år var ganska ung. Ungefär hälften av spelarna i våras var 21-22 eller yngre. Går det att ha en ännu yngre trupp?
– Det handlar inte alltid om hur ung den är, utan mer om att det som blir är ett resultat av att vi har planerat för det strategiskt. Att vi har en process som funkar och att man följer upp den på ett bra sätt. Det är inte snittålder som är saken. Jag tror att det handlar om att ha en trupp där det finns plats för yngre spelare, men även plats för äldre spelare som sätter standarden och är med på hur föreningen ska vara.
Så att de yngre kan lära sig av de äldre…
– …Precis. Man behöver en mix. Men vi får inte vara rädda för att spela våra egna spelare.
Ni har flyttat upp ganska många (fyra) spelare till A-laget under året. Kan det bli ännu fler som kommer från P19?
– Det är inte bestämt. Eric Lilius (anfallare) och Daniel Bergman (mittback/defensiv mittfältare) tränar med vårt A-lag hela vägen in till slutet av säsongen. Vi har lyft upp många spelare från den årskullen (spelare födda 2004), men den har över tid varit en stark årskull. Och vi är på Superettan-nivå, vilket gör att nivåsteget upp är lite kortare.
Daniel Bergman har man sett ganska mycket av på A-lagets träningar. Eric Lilius har kommit mer på slutet, har han tagit stora steg under hösten?
– Han kom till våra 17-årslag och var med i laget som spelade SM-final (2021). Han var med på första träningen, utomhuspremiären, i år, så han har funnits med där. Han har haft en säsong i P19 där det inte blivit fullt så många mål som man hoppas av en forward, men han är nyttig i sitt sätt att alltid vara i en match. En duktig djupledsspelare som är intensiv och pressar och är generellt jobbig att möta.
Simon Bengtsson och Lukas Kjellnäs spelade med P19 i P19-allsvenskan i helgen. Hur fattas sådana beslut?
– Det är två spelare som vill spela mycket matcher. Lukas kom och frågade ”är det OK att jag spelar P19-match?” Det sker i samråd mellan P19-tränare, A-lagstränare och spelare. Generellt är det bra att yngre spelare spelar många matcher, så därför blir man glad när de själva aktivt frågar och vill spela.

Du har haft den här rollen sedan i våras. Ni löste kontraktet. Uppdraget är utfört. Hur ser du tillbaka på sommarfönstret?
– ”Vi får inte åka ur” var det primära. Sedan ville jag också i samråd med de andra se till att vi kunde klara det här OCH stå hyfsat bra inför framtiden. Vi har inte lyft in många spelare där vi varit osäkra på om det blir bra över år två och tre. Det blev ett fönster med inlånade spelare – det fanns en logik i det ekonomiskt och framtidsmässigt, säger Dahlberg.
HIF lånade in tre spelare i sommarens transferfönster: Pavle Vagic, Lucas Lima och Bernardo Vilar. Cole Alexander kom på ett korttidskontrakt.
– Jag tror att det då är viktigt att man får in spelare som är bra i hur de tar sig an det: ”Hur mycket brinner den här spelaren för detta om han bara är här ett halvår?” Träffar man Lucas Lima så inser man att han brinner jättemycket för det här. Han tränar jäkligt bra och sätter en stolthet och ett värde i det. Det är samma när man träffar Cole. Är man noggrann med hur de är som personer kan man få mycket ut av spelare som är här under kort tid också. Jag tycker att det fallit väl ut.
Dahlberg säger att HIF inte försökte ”dra på” mer än vad man hade utrymme för ekonomiskt efter att spelare som Casper Widell lämnade klubben i sommarfönstret.
– Utöver det vill man alltid se till att man bygger någon form av grund som man kan bygga vidare på. Där hade det varit ännu bättre om vi blivit fyra i tabellen eller haft tio fler poäng. Samtidigt är man medveten om att när man väl dras i det där (bottenträsket) så tar det tid att ta sig ur. Det ser man även på större klubbar i Allsvenskan som varit i liknande situationer. Det blir oftast en strid på kniven att man löser det. Där vi var i somras handlade det om att hålla oss kvar. Det är en lättnad att vi gjort det, men det är inte så att vi känner en stor glädje över det, för vi hade ambitioner inför säsongen.
När fattade du att det skulle lösa sig?
– När vi vann mot Brage (2–0 näst senast) och även mot Trelleborg (0–0 tredje senast) så upplevde jag att vi var stabilare i prestationerna. Då kände jag att ”jag tror vi kommer fixa det här”. Jönköpings trend kändes skakig. Efter Brage hade jag en bra känsla.
Hann du bli glad när det blev klart eller tänker man bara att ”nu ska jag gå vidare och jobba vidare med detta”?
– Det var nog mer lättnad den dagen. Sedan blev det lite smolk när vi inte vann matchen (mot Skövde), det blir inte den glädjen.
– Jag märkte på mig själv och många andra att det varit en press över tid. När det pyser ut är det lite mer lättsamt att komma hit.
– Men nu är det ett jättejobb i föreningen med att få många delar på plats. Vi får göra det så skyndsamt som vi kan, men vi får heller inte hamna i snabba lösningar som blir ogenomtänkta och som man lider av om ett halvår. Det är ett stort jobb som ska göras, men vi måste göra det så systematiskt som vi kan.

Hur organiseras tränarrekryteringen? Är det inom sportgruppen?
– Vi sitter i sportgruppen och tittar på frågan. Framför allt har vi samtal med Stuart (Baxter) och ser vägar framåt där. Men det är många delar i det. Det ska vara på ett tydligt sätt och förväntningarna ska vara klara. Man behöver ha en massa samtal mellan tränare och tilltänkta tränare och föreningen innan man spekulerar i media om på vilket sätt det blir.
Du ser Stuart Baxter som en kandidat?
– Absolut. Stuart har gjort ett bra jobb. Det är inte så att vi vunnit alla matcher, men om man sett oss spela under hösten så har man en igenkänning i hur ett lag ser ut. Det tycker jag är bra. Det finns en viss grund som är lagd, det finns en stabilitet. Det är en bra utgångspunkt.
Många spelare har vittnat om träningsmiljön i höst – att även de som inte varit ordinarie i startelvan drivit allting åt samma håll. Kan du ta åt dig en del av äran i det, eller är det en tränarfråga eller är det en fråga om spelarna som individer?
– Jag tror att det är en ledarskapsfråga. Men också en spelarfråga. Fotbollen måste komma ifrån att det alltid är någon som ska berätta hur man ska göra och hur mycket. Det måste komma från spelarna också. Den påverkan man själv har haft är i vilka man släppt över tröskeln. Cole blir 34 år gammal. Då är det viktigt att han sätter ett bra exempel i det här. Han har varit ett superexempel i hur han är professionell, i hur han tränar och i hur han bryr sig. Spelarna som kommit in har gjort det på ett bra sätt. Det har varit viktigt för Jon (Birkfeldt) att vi klarat oss kvar. Även när han var skadad åkte han med till Öster och var gladast av alla över att vi tog poäng.
– Så det är framför allt spelare och ledare, men även att vi är noga med karaktärsdragen i rekryteringarna.
Har ni identifierat att detta var något som fungerade sämre under våren?
– Det är viktigt att ibland få en injektion i lag, framför allt om du förlorat över tid. Förlusterna i sig påverkar självförtroendet och hur det är att komma till jobbet. Har man haft det problematiskt över tid kan man få hjälp av en injektion av de här karaktärerna.

HIF har under hösten haft Lucas Lingman (HJK), Anton Nilsson (Ängelholms FF), Vilgot Carlsson (ÄFF), Victor Göransson (ÄFF) och Victor Blixt (Torns IF) utlånade.
Hur har ni följt dem?
– Dels genom samtal med tränare och dem själva. Men även genom att se matcherna.
Lucas Lingman är i HJK i Helsingfors. Hur ser du på hans situation?
– Hans situation är att det är en oerhört skicklig fotbollsspelare. Han har kontrakt hos oss. Sedan klaffade det inte helt perfekt när han kom och han har velat vara i HJK. Vi har en dialog med honom och även hans agent. Så länge han har kontrakt med oss är det det vi förhåller oss till.
Tror du att han är här i januari?
– Jag vet inte, men utifrån de faktiska sakerna att förhålla sig till så har han ett avtal och då räknar jag med att han är här.
Hur ofta snackar man med en spelare som är så långt borta?
– I hans fall blir det att man har kontakt efter matcher och via Whatsapp och håller lite koll. Vi visar att vi sett honom. Sedan har även från sportgruppen haft samtal med hans agent under perioder.

HIF har inte haft en heltidsanställd scout på länge. Ser du något behov av det?
– Det finns ett behov av en massa saker, men vi får se till vad vi klarar av att göra just nu. Om vi inte klarar av att ha en heltidsanställd scout kan man också bygga ett scoutingnätverk där man har arvoderade personer som hjälper till. Det viktigaste för mig är att vi har koll på spelare och följer serier som är intressanta och att det finns en struktur för att följa upp. Om vi hade haft hur stor budget som helst tror jag att det varit bra med en scout på heltid.
– Det är inget supertydligt svar, men jag tror att det också går att lösa genom att man bygger ett nätverk där man har scouter kopplade till klubben.
Hur högt prioriterat är det att utveckla scoutingarbetet?
– Det är en av processerna som är viktiga: Akademin och övergången till A-laget är en viktig del. Scouting och rekrytering är en viktig process. Spelstil och identitet ihop med det här är viktigt. Trupplogistik är viktigt.
Hur ser du på spelstil?
– Det är viktigt att man bygger vidare på saker. Över åren har vi haft lite olika tränare som skiljt sig en del åt. Framtidens fotboll kommer att vara flexibel – det är inte alltid en formationssak. Däremot (är det viktigt) att det finns en viss igenkänning i delar.
Tidigare har ungdomslagen spelat ungefär likadant. Har det varit så i år också?
– Så har det varit. Man försöker ha en röd tråd med vissa saker som är genomgående. Vi har haft en utgångsformation och sedan försöker vi addera saker till det. Man pratar om att HIF är inom de här ramarna och sedan rör sig tränare och lag inom det. Jag tror inte på att det ska vara supersmala ramar, för vi är inte Ajax som jämnt kan ta in spelare i supertydliga roller. I HIF måste vi vara lite bredare och ser vi en duktig spelare i en lokal klubb får vi jobba utifrån vårt spelsätt och försöka få in det. Men att det finns en igenkänning tror jag är viktigt.
Så när Baxter gick över från 4-3-3 till 3-5-2 kom du inte och sa ”aja baja”?
– Nej. Däremot ska man prata om hur vi jobbar med återerövring och speluppbyggnad i ett spelsätt. När vi hade en högerback i Frederik Holst och en vänsterback i Simon Bengtsson med två mittbackar (i 4-3-3) mellan dem byggde vi oftast upp med en trebackslinje. Det var fler saker som var lika än olika. Svaret ligger inte i om det är tre eller fem backar utan i hur mycket igenkänning vi har i uppspel, hur vi gör på mittplan och i sista tredjedelen.

Just nu tränar klubblöse Henrik Bellman på Olympia. Den tidigare HIF Akademi-spelaren blev korsbandsskadad i tidigare klubben Anderlecht Futures och rehabiliterar skadan hos HIF.
– Han har flyttat hem och då kollade han om han kunde vara på Olympia. Det kändes naturligt när det är en lokal spelare som varit i HIF.
Är han aktuell för HIF?
– Just nu är vi inte där. Han ska få vara här och han ska få träna. Det är en hel del som ska på plats i HIF och en hel del som ska på plats för Henrik Bellman innan man kan avgöra det.
Hur mycket kontakt har ni med HIF:are ute i Europa?
– Man försöker höra av sig i den mån det är möjligt. Det kan vara lite olika personer som gör det beroende på vilka som varit i föreningen när (spelaren) varit i HIF. Det är samma som med scoutingen – det är viktigt att man är informerad om något händer och att man känner till situationen. Det är också viktigt att det är naturligt för dem att höra av sig till oss. I Bellmans fall ställde han frågan om det var OK att han kom hit. Det är bra att vi har approachen att spelarna känner sig välkomna.
Foto: Bildbyrån (förutom översta och understa bilden, Foto: Gustav Lundblad)
Lundblad om HIF:s dramatiska 2023: En When We Were Kings-värdig säsong
Kontaktuppgifter:
Gustav.lundblad@skanesport.se