Victor Skjellerup Bang om sin rågbrödsfetisch, sitt Faxe Kondi-begär och första tiden i Kristianstad
Espen Christensen, 38, fick inget nytt kontrakt.
Istället valde IFK Kristianstad att satsa på 24-årige Victor Skjellerup Bang.
Dansken, som slog igenom i IFK Skövde, är inne på sitt första av tre.
Vad var din bild av Kristianstad när du kom hit?
– Inte mer än att det var ett lag med fin arena, mycket publik och en allmän favoritstämpel på sig. Alla sådana saker lockar.
– När pandemirestriktionerna slutade att gälla så var den första matchen jag spelade med Skövde i just Kristianstad Arena. Det var fullsatt och ett djäääkla tryck. Det är mitt första minne från staden.
Hur är det som motståndare att komma dit?
– För mig var det väldigt givande att ha den typen av publik emot sig. Jag fick också många fina minnen härifrån innan jag blev Kristianstadspelare.
Hur har inledningen på säsongen varit när det kommer till att bli stabil i ett nytt lag?
– Svårt att säga. Nu har jag personligen gjort ett par bra matcher i rad, men man får vara beredd på att ta ett steg tillbaka ibland. Matchen mot Ystads IF var en av mina bästa, men det var framförallt för att samarbetet med försvaret fungerade bra. Avtalen satt och då fick jag som målvakt mer feeling, som att chansa på att gå i försvarens hörn ibland.
I IFK Kristianstad har du Dan Beutler som målvaktstränare. Vad betyder det för dig att på nästan alla matcher och träningar ha en egen handbollstränare?
– Just den biten har jag varit bortskämd med i hela mitt liv. I Skövde hade jag Robert Lechte och inan dess hade jag klubblagen jag var i bra målvaktstränare – och framförallt har pappa Peter tränat mycket med mig. Han var också målvakt, dock inte i några högre divisioner, och har varit värdefull.
– Dan och jag pratar mycket om motståndarnas typer av skott. Han tipsar mycket om hur de gör för han känner till dem extremt bra.
Vissa målvaktstränare är kanske mer taktiskt lagda och fokuserar lie mer på att vara bra på matchen och inte bara utvecklas långsiktigt?
– Ja, definitivt. Vi jobbar mycket med statistik och både jag och Banke pratar med Beutler efter varje anfall. Vi kommunicerar väldigt mycket under matcher. Grundtekniken pratar vi om på träningarna. Under matcher handlar allt om att vinna.
Vilka delar av ditt spel jobbar du mest med på träningar – just nu?
– Niometersskott. Jag trivs bra med sexmetersavslut. Men niometersskotten kan jag bli bättre på och det pratar jag och Dan om mycket.
Hur trivs du annars?
– Jättebra. Jag har två minuter till arenan, eller till gymmet eller till affären. I Skövde jobbade jag lite på en fabrik vid sidan av handbollen, mest i en städmaskin som jag körde runt i och lyssnade på podcast. Nu när jag bara har handbollen att fokusera på så är det en dröm som blir sann.
– Kristianstad är inte den största av städer och jag är dålig på att upptäcka delar av den. Jag lärde mig dock Kristianstadsdialekten på en vecka så de flesta går att först. Vissa har dock en väldigt grov dialekt.
Så DU har svårt att förstå nordostskånska? Det bårde juh vara tvärtöm…?
– Äsch. Min danska är väl enkel att förstå.
Då kapar Anton Hallbäck intervjun.
– Fattar du vad Victor säger? Det är starkt. Själv har jag börja prata danska tillbaka till Victor.
Hur går det?
– Rätt bra, tror jag, säger Hallbäck och vomerar ut en osammanhängande sörja av vokaler.
Victor nickar överseende.
Som dansk i Sverige – vad saknar du med hemlandet?
– Rågbröd. Jag brukar be pappa ta med sig stora lass av det som jag kan frysa in. Det äter jag mycket av.
Va fan är fel med vårat svenska rågbröd!?!?
– Det är för sött.
Sluta nu!?
– Jo. För sött och ljust. Det finns en bra sort som de säljer på ICA Maxi, men det är dyrt som attan. Det danska är billigt och smakar bra och med tanke på hur mycket jag äter av det så är det viktigt att få hem med jämna mellanrum.
Hur mycket bröd äter du egentlien?
– En bra lunch kan det slinka ner åtta skivor.
ÅTTA skivor!?!?
– Kanske sex skivor om jag inte är så hungrig.
Är det klassiska danska smørrebröd då med friterad fisk, remoulad, ägg, rostbiff, syltlök och allt det där?
– Ja, men inte så lyxigt. Leverpastej med gurka är fint, det mättar. Men visst, det blir även rödbetssallad, salami, remouladsås… Nu blev jag hungrig.
Duger Svenne-remouladen eller måste du köpa hem det också från Danmark?
– Jag har hittat en dansk sort i Sverige som är okej…
Vad dricker du till det då. Elefantöl och ljummen Fernet?
– Faxe Kondi.
Såklart….?
– Jag och Klöve dricker massor av det. Jag FATTAR INTE varför det inte säljs i Sverige.
För att det smakar skit?, som en wish-variant av Sprite?
– Nej nej. Det är många som älskar det. Jag brukar köpa hem hela flak när det behövs.
Kanske att det kan duga till groggvirke i Kaggens buss?
– Har man vuxit upp med Faxe Kondi så måste man ha det. Så är det bara.
Avslutningsvis. Ditt namn. Hur ska det sägas och trivas?
– Skjellerup Bang. Namnet Bang, jag vet inte alls vad det kommer ifrån, har jag från in far.
Det är ju ett sjukt bra artistnamn – och det är lite synd att du inte blev en dyngskytt. Tänkt dig ”Pang-pang Bang”?
– Min mor tycker det är lite synd att hennes namn Skjellerup faller bort en del. Men Bang ligger bättre i munnen, det har blivit så hela tiden. Men jag heter Skjellerup Bang!
Enkätblogg: De åker ut direkt, de tar guld och oväntat (?) många ser handboll via IP-TV
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se