FC Rosengård spänner musklerna – förändrar sin organisation och strategi
Den skånska fotbollskartan håller på att ritas om.
För att FC Rosengård ska bestå och utvecklas har en förändring ansetts nödvändig.
Under onsdagen presenterades klubben nya väg framåt med nya nyckelpersoner med nya titlar – däribland en fyrfaldig förbundskapten.
En av punkterna: möjligheten till elitsatsning även för de allra yngsta pojkarna och flickorna.
FC Rosengård är en komplex fotbollsklubb.
För de flesta kanske förknippad med ett framgångsrikt damlag som spelat kontinuerligt i Champions League och vunnit 13 SM-guld.
I år slutade laget sjua i OBOS Allsvenskan. Ett stort steg bakåt.
Samtidigt finns det ett herrlag som harvat sex säsonger i division två, för att till 2024 spela i Ettan Södra – med den uttalade ambitionen att bli den tydliga tvåan i stan bakom MFF.
Vid sidan av det finns det väldigt många sociala åtaganden i samhället, både i Malmö och i omvärlden, som backas upp av sponsorer och kommunen samt en väldigt stor ungdomsverksamhet som har problem att behålla sina största talanger.
Ordförande Håkan Wifvesson säger inte att klubben kört fast – men pekar väldigt tydligt på att den nu måste utvecklas för att inte bli omsprungen.
– Vi ska bygga det bästa FC Rosengård vi kan bygga och vi bygger från grunden.
På damsidan är Malmö FF snart ikapp sportsligt och TFF är ytterligare en lokal konkurrent i högsta serien. På herrsidan finns fyra-fem föreningar (Ariana FC, BK Olympic, IFK Malmö, LB07) som har samma målsättning om att vara tvåa i stan med växande ungdomssektioner.
FC Rosengård står inför en central organisation, men det kanske viktigaste av allt: man vill symbolisera någonting eget fotbollsmässigt,
– Hur kan vi ge fler unga möjligheten att bli elitspelare? Hur kan vi ge dem den bästa möjligheten för att nå sina drömmar? Det är frågor vi sökt svar på. Ett gemensamt engagemang, men en person som koordinerar det, är vår väg framåt. Därför kommer vi att ha en fotbollschef som ska ansvar för det.
– Hos oss måste det finnas både bredd och elit. Samtidigt vill vi inte selektera. De barn som verkligen vill satsa på sin fotboll i unga åldrar ska få den möjligheten.
Hur ser du på representationslagens framtid?
– Damerna har varit topp tre nästan alltid så när vi slutade sjua 2023 var ingen nöjd. Vi vet att andra klubbar har annan ekonomi, Hammarby och Häcken har gjort stora investeringar och fått resultat, exempelvis. Vi behöver fokusera på vad som behövs göras för att åter bli topp tre. Ambitionen är väldigt tydlig – det är dit vi vill.
Wifvesson skickar därmed en tydlig signal mot Malmö FF. FC Rosengård kommer inte vika ner sig bara för att konkurrensen från andra sidan Pildammsparken blir väldigt mycket större.
– Vi vill även fortsätta utveckla herrlaget. Det är viktigt att vara en klar tvåa i Malmö. Ambitionen är att ta ett lag till Superettan byggt på egna spelare, gärna under 23 år. Därför behöver vi skapa en organisation där vi tränar hårdare och bättre.
– I vår organisation vill vi i akademierna ta fram fler egna produkter. Idag lämnar de 14-15-16 år gamla och vi tror det vore en bra väg om ungdomarna kunde utvecklas i sin hemmiljö längre.
För att summera de förändringar som kommer att ske bryter vi ner allt i punkter – som det delvis djupdyks i i separata artiklar.
* Ny klubbchef
Tidigare i veckan kom beskedet att Jenny Damgaard lämnar FC Rosengård. Hon gör sin sista dag 31 januari och någon långsiktig lösning finns inte.
Däremot en kortsiktig.
Efter 13 år i styrelsen inom FC Rosengård tar nu Johan Glennmo rollen som tillförordnad klubbchef.
Wifvesson:
– Vi har haft två av världens bästa klubbchefer, tidigare var det Niclas Carlén (nu i MFF), och det har varit oerhört viktigt för föreningens utveckling. Glenn har suttit i styrelsen och varit med i fotbollsutskottet och kan föreningen, så vi är tacksamma att han kan ta den här rollen den närmsta tiden framåt.
Glennmo betonar att det är en tillfällig lösning. Oklart hur länge.
– Jag har brunnit för den här föreningen sedan 2010 och varit med på en lång resa. Det viktigaste nu blir att skapa förutsättningar för den som kommer in, vem det nu blir.
* Ny hållbarhetschef
Jessica Stegermaier, som tillträdde den nya tjänsten den 1 januari 2024, kom in i föreningen redan 2020 och har jobbat med sociala frågor.
– Jag har min grund i mänskliga rättigheter och de områden jag brinner mest för är samhälls- och jämställdhetsfrågor. Hur kan vi skapa sociala förändringar som är långsiktiga? Jag har redan fått en god inblick i verksamheten och ser fram emot ny roll, säger Jessica.
– Våra sociala verksamheter håller världsklass. Föreningen har boostat ut 2300 ungdomar i arbete och skola. Det finns ett mervärde i det och det vill vi fortsätta med. Vi vill även se fler kvinnliga ledare i samhället och vill skapa möjligheter för fler kvinnor att bli ledare, säger Wifvesson.
* Ny fotbollschef
Roger Palmgren får den lite annorlunda titeln fotbollschef. Därmed får FC Rosengård en av svensk fotbolls mest meriterade tränare i en annorlunda position. Närmast kommer han från akademiarbete i BP och Nacka FC, men innan dess har han en gedigen internationell karriär som landslagstränare i flera länder på olika kontinenter.
– Det som intresserar mig mest är att utbilda talanger. Sverige måste göra det om vi ska få fram starkare landslag. Vi har många duktiga spelare, men kan bli mycket bättre
Hur ska det göras i större penseldrag?
– Genom att träna hårdare och bättre. Mycket mer än vad vi gör idag. Vi ska spela och träna på bättre sätt. Exempelvis vill jag att Rosengård ska träna mycket mer matchrelaterat, det är något som inte görs tillräckligt i Sverige. Dessutom är det viktigt att lära sig träna hårt i tidig ålder.
Johan Glennmo:
– Jag har känt Roger sen 2007 då vi arbetade ihop för Thanda Royal Zulu FC i Sydafrika och har mycket stor respekt för hans fotbollskunnande och förmåga att utveckla unga spelare. Jag är övertygad att hela klubben kommer att få stor nytta av Rogers kompetens och erfarenhet i den nya riktningen som klubben har beslutat att ta.
Roger Palmgren om elitsatsning för sjuåringar och FC Rosengårds framtid
Håkan Wifvesson om FC Rosengårds jakt på Ettan, dialogen med MFF och behovet av en ny arena
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se