Nya steg för damhandbollen i Malmö efter sammanslagningen
År 2017 gick Dalhems IF samman med HK Malmö för att ”så snabbt som möjligt ge Malmöhandbollen ett högstaligalag även på damsidan”.
Från ledningshåll är det sedan fyra år tillbaka den tidigare HK Malmö-stjärnan Robert Månsson som driver på satsningen i sin roll som sportchef.
– Handbollsligan är det slutgiltiga målet, men vi får inte ta oss dit på konstgjord andning, säger Månsson.
HK Malmö hade länge ingen ordentlig damverksamhet men när man slog ihop föreningen med Dalhems IF 2017 övertogs Dalhems plats i damernas Division 2. Sedan dess har laget tagit sig till Division 1, vilket Dalhem också klarade av några år innan sammanslagningen även om man direkt fick respass tillbaka till Division 2. I samband med sammanslagningen kände Dalhems styrelse att man behövde hjälp och på egen hand inte kunde driva verksamheten längre, berättar HK Malmös sportchef Robert Månsson. Han berättar att HK Malmö därefter har tagit över det stora ansvaret för allting, även om han är noggrann med att nämna hur flera ledare och representanter var med och bidrog mycket även efter sammanslagningen.
Månsson menar att dam- och flickverksamheten i HK Malmö mår bra. Han har själv arbetat nära damlaget sedan våren då man tog steget upp i Division 1 och tycker att man har tagit kliv hela tiden sedan dess. Inför och under säsongen 2019/2020 berättar Månsson att man hade något riktigt bra på gång med en ung stomme egenproducerade spelare. Bland annat hade man både Donia Osman som idag är en drivande spelare för BK Heid i Allsvenskan, och Emma Nuhanovic som i år stått för en mycket fin säsong med H65 Höör i Handbollsligan. Pandemin ställde till med en del bekymmer för HKM som därefter hade svårt att behålla sina unga nyckelspelare, inte minst med tanke på att Division 1 helt stängdes ned.
– Jag hade Emma i skolan och hon var för bra för att jag kunde få henne att stanna. Snarare ville vi hitta rätt väg för henne och när H65 hörde av sig kändes det klockrent för henne, vilket har visat sig också.
Efter pandemin var det inte bara damlagets trupp som behövdes byggas om. Även på tränarsidan fick man omorganisera sig, vilket försvårades av att ingen egentligen visste hur länge restriktionerna skulle fortgå. Därtill kunde man knappast locka med någon typ av heltidskontrakt för en tränare i Division 1, man behövde någon som verkligen ville vara med på resan. Först inför förra säsongen hittade man till slut rätt med Pierre Gaum som tidigare hade tagit Ystad IF:s damer från Division 3 till Division 1, vilket Månsson menar har varit något av en nystart för laget. Därefter har man börjat hitta stommen med de spelarna HK Malmö vill jobba med långsiktigt.
HK Malmö har idag nio spelare i truppen som tagit sig upp från ungdomssidan. Månsson menar att om man hela tiden ska värva in färdiga spelare utifrån kommer ruljansen i laget bli alldeles för stor. Istället arbetar han för att bygga en balans där man bara byter ut några enstaka spelare varje år. För att lyckas med det behöver man se till att ungdomssidan fortsätter producera tillräckligt bra och många talanger. Under tre års tid har man också haft juniorlag som tagit sig till steg 4 i USM och även om man ännu inte tagit sig till steg 5 menar Månsson att det är ett tydligt kvitto på att man är på rätt väg.
– Totalt sett tycker jag att vi mår väldigt väldigt bra, vi är på de högsta höjderna vi någonsin varit. Vi är på kvalplats upp till Allsvenskan och känner att det är där vi hoppas att landa. Det är det som varit målbilden hela tiden.
När han inledde sin resa som sportchef i klubben var det ett väldigt stort glapp mellan U och A. De bästa 15- och 16-åringarna var tvungna att träna med damerna eftersom att det inte direkt fanns något lämpligt mellansteg. Det innebar att damlaget tidigt svalde de spelarna och gapet blev hela tiden större.
– Vi har försökt knyta ihop verksamheten och det tror jag är en väldigt viktig del i att damerna går bra nu också. Vi har många spelare som kommer underifrån, bidrar och faktiskt konkurrerar. Sen kan man hitta några spelare utifrån med lite mer erfarenhet och rutin, men som är på en lite högre hylla i dagsläget. Det är den mixen som jag tycker att vi fått ihop i år.
Just den egna spelarproduktionen är något som Månsson återkommer till många gånger. Han tror själv att det är nyckeln för att kunna vara slagkraftig över tid med tanke på att de svenska klubbarna fokuserar mer på spelarutveckling i jämförelse med andra klubbar i Europa. Under sin storhetstid kunde Kristianstad visserligen värva spelare från en egen hylla, vilket är ett undantag i sammanhanget. Månsson blickar däremot snarare mot moderklubben IK Sävehof där ungefär 75% av lagen på både herr- och damsidan hela tiden kommer från den egna akademin, och som trots det ändå är med i toppen av Handbollsligan år efter år. Han tror att det är dit, eller åtminstone i den riktningen, man måste ta sig för att som förening kunna få ut störst effekt och vara slagkraftig över tid.
HK Malmö har, precis som mer eller mindre alla andra klubbar i Handbollsligan, en ansträngd ekonomi. Däremot menar Månsson att det inte påverkar damverksamheten mer än något annat. Ekonomin i stort påverkar hela föreningen och hela den svenska handbollen. Det kommer säkert behöva tas en del obekväma beslut vilket grundar sig i att hela föreningen ska kunna må bra över tid, förklarar Månsson. Att talangutvecklingen ska prioriteras över spelarvärvningar är också en del av det, inte minst då man behövt kapa lite i vissa delar av budgeten varje år.
För tillfället ligger man på fjärde plats i Division 1, där man närmast jagas av HK Drott som ligger en poäng bakom. Den placeringen innebär en kvalplats till Allsvenskan då serieledande HK S-Hof, tillika farmarlag för Sävehof, inte får avancera en ytterligare division. Ett eventuellt avancemang till Allsvenskan är något som Månsson tror att HK Malmö är redo för efter att över tre år ha etablerat sig i Division 1. Rent organisatoriskt ligger klubben bra till och han pekar på att truppen är tillräckligt erfaren samtidigt som det också är en bra mix av spelare. Om man vinner ett kval så är också spelartruppen redo, resonerar sportchefen.
– Det innebär inte att vi lyckas men jag tycker att vi fått ihop det på ett jäkligt bra sätt. Når vi kvalplats känner jag ändå att vi har kanske 30-40% chans att ta det. När man går in i ett kval är det en annan rutin och lite annan tuffhet som de allsvenska lagen kommer med.
Visionen har förändrats över tid, nu pratar man om 2027 då man i HK Malmö vill ha verksamheter på elitnivå för både damer och herrar. Huruvida man ska klassa Allsvenskan som elitnivå eller ej är Månsson inte helt säker på. Samtidigt är han tydlig med att man vill ha en organisk utveckling över tid. Det är viktigt att man inte stressar fram något utan att det får ta den tid det tar, så att man faktiskt har kapacitet att hålla sig kvar i Handbollsligan över tid.
– Handbollsligan är det slutgiltiga målet, vi strävar efter det varje dag vi jobbar. Men vi får inte ta oss dit på konstgjord andning. Det tror jag är nyckeln. Jag vill inte att vi går upp för att göra en säsong i Handbollsligan Dam och sen bara rasar det därefter för att vi tagit genvägar till snabba och kortsiktiga resultat.