Den annorlunda supporterklubben Black Panter
Inför Skånederbyt mellan Pantern och Helsingborg på bortais hade malmölagets supporterförening Black Panter arrangerat en bussresa. Vägen upp till “Syndets pärla”, som föreningens ordföranden skämtsamt uttryckte det, präglades av högoktanig sång och en genuint härlig stämning.
– De brukar alltid städa upp efter sig på sin sektion och hjälper föreningen enormt. De är verkligen fantastiska, berättar Panterns ordföranden Andreas Fornestedt.
Redan en kvart innan avfart var bussen halvfylld. Under de följande minuterna kom en strid ström av hockeysupportrar in i bussen för att hitta sällskapet man bestämt sig för att resa med. IK Panterns ordföranden Andreas Fornestedt var på plats och verkade känna de flesta vid namn. Han berättade om olika supportrars långa engagemang för klubben där vissa har följt laget i nästan ett halvsekel.
Busschauffören lät inför avfart meddela att det kunde komma att bli en lite skakig resa upp till Helsingborg med tanke på de kraftiga vindarna. Inte ens han anade nog hur rätt han skulle ha. I höjd med Bjuv började vinden nämligen vina genom hela bussen efter att dörren blåst upp. Ett kort stopp senare var dörren stängd igen, men i ärlighetens namn var det nog inte många som tänkte på den efter att ha skrockat till över händelsen. Istället låg fokus på samtalen supportrarna emellan, souvenirförsäljning och diverse förfriskningar.
Längst fram i bussen stod reseledaren, grundaren och styrelseordföranden Tony Kaladic och höll koll på saker och ting. Han gav information om resan, hur man skulle gå tillväga i Helsingborg och passade på att dela ut priser till de som vanligtvis kör till bortamatcherna. Även Fornestedt fick pris för sitt arbete som ordföranden för huvudföreningen gentemot Black Panter. Kaladic berättade att man har ett mycket fint samarbete med Pantern och att Fornestedt besitter de egenskaper som behövs för att det ska fortgå på ett så bra sätt som det går genom att vara inkluderande, jordnära och jovialistisk. Under bussresans gång tog Kaladic också ton i mikrofonen många gånger om. Humöret på medresenärerna var på topp och han såg till att alla värmde upp stämbanden genom att sjunga Pantervisan från Kirseberg – “Vi är Pantern ifrån backarna hurra, hurra”.
(Melodi: When Johnny Comes Marching Home, Patrick Gilmore)
Inför matchen hade motståndarna för kvällen, Helsingborgs HC, lagt upp ett inlägg på Facebook där man aviserade att Pantern skulle komma upp med en hel busslast supportrar. Man uppmanade också de egna supportrarna att kraftsamla för att mäta sig med bortaklacken. Kaladic kunde inte låta den passningen gå obemärkt förbi och till medresenärernas förtjusning tog han återigen tag i mikrofonen.
– De är rädda för oss i Helsingborg, kungjorde Kalidic.
Hur ett lag i Hockeytvåan kan få med sig en hel busslast supportrar till en bortamatch handlar inte bara om IK Panterns historia som förening. Kirsebergs Ishall har aldrig varit den största och med Malmö Redhawks som den stora hockeyklubben i staden har man från Panterns håll alltid fått klart mindre intresse än SHL-klubben. Att man idag har en supporterförening med knappa hundra medlemmar och ett intresse för att följa laget både på hemma- och bortais beror på en långsiktig satsning. Kaladic grundade Black Panter 2005 då han inkom till den tidigare huvudföreningen, som gick i konkurs 2019, med ett kompendium där han formulerade sin idé om en supporterförening.
Egentligen menar Kaladic att historien om Black Panter började redan ett decennium tidigare då han själv upptäckte och fattade tycke för Pantern. Vid tillfället hade han inte möjligheten att dra igång något av olika anledningar men något slumpartat förändrades det sommaren 2005. Efter att ha vänt sig till Pantern fick han med sig medgrundaren Kjell Olofsson och dåvarande ordföranden Anders Öhrn varpå han under en träningsmatch mot danska Sönderjyske inför den efterföljande säsongen var på plats i Kirsebergs Ishall för att dela ut flyers och skaka fram ett intresse bland supportrarna. Den första personen han pratade med var Martin Thysell, som sedan dess har varit med och drivit Black Panter. Under innevarande säsong har man gått från 73 till knappa hundratalet betalande medlemmar och Kaladic själv hoppas att man når ett tresiffrigt antal innan slutsignalen går för sista gången innan sommaren.
För den anglofiliska läsaren kan nog ett ögonbryn eller två höjas när man läser namnet för supporterföreningen på blandad engelska och svenska. Kaladic är däremot tydlig med att det inte rör sig om något misstag. Klubbnamnet IK Pantern kom nämligen från engelska Nottingham Panthers. Därför har man som en hyllning till föreningens historia valt att använda det engelska ordet för svart och det svenska ordet panter i supporterföreningens namn.
– Jag frågade Kjell Olofsson som var med och grundade den gamla föreningen hur det gick till. Det var fem grabbar som jobbade på en bilfirma på Lundavägen och som redan hade planer på att starta en ishockeyförening. De hade hört talas om att ett storlag från Nottingham skulle på besök i Malmö, och på den tiden var engelsmännen bra på hockey. De skulle spela på Malmö IP där det låg en isbana med läktare, mot en blandning av hockeylagen i Malmö som gick under namnet Malmöalliansen.
– Flera tusen människor samlades där och såg Malmö förlora med 15-1. Det inspirerade grabbarna på Lundavägen så mycket att de kallade sin hockeyklubb IK Pantern, efter Nottingham Panthers.
Matchen i Helsingborg blev lyckad för Pantern som till slut vann med 3-2 efter en mycket fin andra period. Supportrarna i Black Panter var mycket nöjda med vinsten och sjöng fram laget en god stund efter slutsignalen. Däremot var man mindre nöjda med lagets tredje period där man menade att man skulle gått för fler mål och att det nog blev lite väl hårt tryck mot det egna målet på slutet. Det är tydligt att det finns en ordentlig kravställan från supportrarna och att man inte nöjer sig med något annat än vinster och goda prestationer, även om man hela tiden arbetar med positivitet gentemot det egna laget. Även mot motståndarna är man alltid artiga och Kaladic själv förklarar att man vill vara en annorlunda supporterförening som sätter stolthet i just positivitet.
– De brukar alltid städa upp efter sig på sin sektion och hjälper föreningen enormt. De är verkligen fantastiska, berättar Panterns ordföranden Andreas Fornestedt.
I Skånederbyt var det inte heller något snack om vem som vann läktarkampen. HHC hade en del folk på matchen, klart fler än skaran som reste upp med Black Panter. Det var i stort ett trevligt och fint arrangemang där de tillresta läktarpantrarna var väldigt nöjda med nivån på arenans restaurang. Särskilt hamburgarna fick ett mycket gott betyg. Rent sångmässigt var det bara en handfull killar i mellanstadieålder som försökte samla motstånd mot klacken från Malmö. De gav det ett tappert försök under perioder och när tålamodet började tryta blev det snabbt uppenbart att matchen på isen var viktigare. Detta till trots stod de kvar i nära anslutning till Black Panter och det var dessutom flera hemmasupportrar som ställde sig med det tillresta gänget.
Efter slutsignalen ställde spelarna i Pantern upp framför klacken och tackade av dem på sedvanligt hockeyvis med applåder, klubbslag mot isen samt små hopp upp mot sargen. Sakteligen tömdes så småningom även bortasektionen och väl tillbaka på bussen vankades intervjuer med sportchefen Joakim Tillgren, assisterande tränare Terje Rönngard och den från Tingsryd inlånade spelaren Tobias Jarnvi. Supportrarna applåderade och sjöng ramsor, dessutom fick man chansen att själva ställa frågor till klubbrepresentanterna även om Kaladic basade över det hela. Det diskuterades om man också skulle bjuda upp en hemmaspelare på bussen, men Black Panters ledarfigurer kom snabbt fram till att det nog inte var den bästa idén.
– Vi gör nästan alltid intervjuer efter matchen. Det började ganska omgående när vi bildade Black Panter 2005. Nu när vi hade storbuss kom de upp i den, annars brukar vi ses vid spelarbussen. Vi brukar publicera intervjuerna på Facebook och Instagram för att vi tror att det finns ett stort intresse bland supportrarna att veta vad ledarna eller spelarna tyckte om matchen som spelats, berättar Kaladic.
Kvart över tio körde bussen in på parkeringen vid Kirsebergs ishall efter en behaglig hemresa där vinsten i derbyt firades. När man närmade sig Landskrona frågade Kaladic vem som hade planerat att följa med till Backarnas Krog Nazar, som har blivit den pub där man träffas i anslutning till matcherna. Han ringde och meddelade hur många man skulle bli, och såg sedan till att styra upp matbeställningarna för att underlätta för personalen. Huruvida alla beställningar noterades korrekt, och om någon ytterligare bestämde sig för att fylla på med kolhydrater under kvällens gång, är något oklart.
Så ser det ut när IK Pantern spelar match.
Fotograf: Isak Ligneman pic.twitter.com/GSfPiiSuZk— Skånesport (@skanesportse) January 30, 2024
Man har även ett samarbete med Interpool, där de tre ägarna sponsrar Pantern och är livstidsmedlemmar i föreningen. Där finns bland annat en egen hörna för Pantern med tröja, halsdukar och tavlor. Man sänder också herrlagets alla bortamatcher där. Dessutom anordnas det en årlig träff mellan supportrar och spelare i laget, där man träffas för att prata hockey och spela shuffleboard, biljard och dart. Att Black Panter skulle bygga ett samarbete även med Backarnas Krog Nazar var inga problem för ägarna av Interpool. De tyckte istället att det var fullt rimligt att supportrarna skulle ha någonstans att samlas inför matcherna, lokalt i Kirseberg. Kaladic berättar också att det senare samarbetet även gett effekten att fler backabor fått lära sig att det finns ett lokalt hockeylag.
När bussen kommit tillbaka till Kirseberg stannade alla i styrelsen en stund extra för att städa upp och bära in sina trummor, flaggor och annan utrustning i det tilldelade förrådet i ishallen. Engagemanget från Kaladic och de andra drivande personerna inom Black Panter är både uppfriskande och beundransvärt. Det är en liten men unik och annorlunda supporterklubb i många avseenden. Exempelvis har man fått höra från motståndare och det egna laget hur fantastiskt det är att man nästan sjunger ännu högre när man ligger under. Kaladic förklarar att det är något som spelarna själva uttryckt, när man ligger under är då man behöver supportrarnas stöd som mest.
– Många lags supportrar, även i de högsta serierna, tystnar istället när man ligger under med flera mål. På det sättet är vi lite som Bajen Fans som också har en hockeysektion och som är bra på att sjunga samt håller igång hela tiden. De är såklart fler än oss men det räcker med 20 personer för att vi ska höras bra. Sen har vi ju starka röster många av oss, men det har du ju hört redan, säger Kaladic skrockande.
Intensivt och chansrikt när Pantern tog revansch i Skånederbyt