Anton Dahlberg mot sitt femte OS – ”Malmö Idrottsakademi en lyckoträff”
OS Silver i Tokyo 2021 tillsammans med Fredrik Bergström i tvåmansjollen 470
Nu står det klart att Anton Dahlberg får chansen på nya medaljer i OS i Paris 2024. Eftersom klassen nu är ändrad till mixad klass betyder det att han fått ny besättning – i form av Lovisa Karlsson.
Anton Dahlberg är en av Sveriges mest framgångsrika seglare genom tiderna och tävlar i tvåmansjollen 470. Han tog OS-silver tillsammans med Fredrik Bergström i Tokyo 2021 och är tillsammans med Lovisa Karlsson uttagen till OS i Paris 2024 i 470 som nu seglas med mixad besättning. Karlsson tävlade även hon i Tokyo, då med Olivia Bergström och slutade på 14:e plats.
– I den olympiska familjen vill man ha lika många kvinnliga som manliga medaljörer. I 470 fanns det herrbåt och dambåt tidigare, nu blev det mixed istället. Så efter OS i Tokyo började vi att kampera ihop. Min fru har varit tränare för Lovis, så jag visste väldigt väl vem hon var. Jag och Lovisa är ”stöpta” på samma vis och fick snabbt till en välfungerande samarbete.
– Min fru ska coacha oss på VM i en månad. Hon känner oss båda som professionella seglare – och naturligtvis även privat. Det är nog en unik lösning.
Sin första regatta seglade Dahlberg och Karlsson tillsammans i Semaine Olympique Française i Hyères. Det blev seger direkt. Tillsammans vann de även EM i Turkiet, varpå VM blev en plump i protokollet
– VM var vår första besvikelse tillsammans. Det var nyttigt att få den motgången, för då förstod vi bättre hur vi skulle nyttja den sammanlagda erfarenheten.
I maj 2023, tog de en ny EM-titel – i 470 European Championships – då i Italien.
För Anton Dahlberg har det sammanlagt blivit fyra EM-titlar, en medalj i varje valör i VM – och så då OS-silvret i Tokyo.
Du är 38 år år nu – vad har gjort dig till en bättre seglare under drygt tre år?
– Primärt tre saker. Dels har jag en nyfikenhet naturligt. Segling är komplex eftersom man pratar vågor, vind och segel. Det tar tid att lära sig hantera alla bitar. Man lär sig göra det svåra enkelt, och det enkla elegant. Det är inte så mycket raketforskning, men är man nyfiken på detaljer hjälper det. Jag har faktiskt sett mycket på andra idrotter och insett att de hörsamma vissa nycklar för att prestera.
– En annan parameter som är bärande är min drivkraft för lagsport. Dynamiken som finns med två individer som tränar och tävlar tillsammans är väldigt fascinerande – och lurigt. det har gjort mig bättre att hela tiden vilja utveckla just den biten.
– Den tredje saken är att jag efterlever mantrat: ”Att vara som bäst när det gäller som mest”. Att man kan fortsätta göra det man ska när det är som viktigast och inte viker ifrån sina mönster.
Anton blev en del av Malmö Idrottsakademis elitprogram redan innan OS i Tokyo 2021.
– Det som blivit en lyckoträff för mig med Malmö Idrottsakademi är att jag fått möjligheten att träna med andra atleter i samma program. Oavsett om de kastar slägga och är i starten av sin karriär eller tävlar inom brottning så är det lärorikt att ta del av deras verklighet. Nästa dag träffar jag en tennisspelare eller kampsportare. Mångfalden är fascinerande.
Rent fysiskt får Anton hjälp med att hålla sig i rätt form.
– Jag ska hålla mig i samma fysiska form från ett OS till ett annat och märker nu att kruppen blir lite äldre. Historiskt sett har rörlighet inte varit min starkaste bit exempelvis, eller för den delen arr ta hand om kroppen. Det får jag hjälp med hos Malmö idrottsakademi. Lyckligtvis har jag varit förskonad från skador, men jag inser också att jag måste vårda kroppen annorlunda numera. Jag har arbetat med kostvanor och idrottspsykologi för precis som man måste träna muskler och teknik så måste man träna också mentalt, säger Anton som i sommar gör sin femte olympiad.
Hur ser den närmsta framtiden ut?
– 2024 är det VM samma år som OS. Vi har en viktig tävling på Mallorca i månadsskiftet februari/mars. Där vill vi göra det bra och visa både för oss själva och för andra att kapaciteten finns där. Sedan blir det ett par världscupstävlingar. EM i Cannes i maj funderar vi på att avstå från för att fokusera på OS.
Så mycket seglarvatten finns det inte i Paris där OS ska avgöras. Därför kommer OS-seglingarna att äga rum i Marseilles.
Hur passar medelhavssegling er?
– Personligen har jag seglat mycket på sjöar och i Östersjön och förr i tiden var det tufft att möta medelhavsseglare – för de förstod vinden bättre. Vinden beter sig olika på olika platser. Hade jag varit 20 år hade de haft en stor fördel mot mig. Men nu är det inte så. Jag trivs jättebra med att segla i medelhavet! Det är en komplex bukt med många olika väderförutsättningar.
Om du fått välja en plats i världen där OS skulle arrangeras, var skulle det vara?
– Det hade varit häftigt att ha det i Sverige. Inte minst ett sommar-OS. Jag tror väldigt cykel på den olympiska rörelsen och att toppidrott gör gott för det svenska samhället. Jag ser gärna att man seglar nära land så publiken kan se vad som händer. Skanör hade varit kul. OS i Skanör!
Avslutningsvis. Hur länge ska du fortsätta med elitidrotten och seglingen? Det kommer ju Los Angeles-OS 2028…
– De senaste åren har varit utmanande när det kommer till att kombinera familjeliv och toppidrottande. Vi får se hur det blir efter OS i sommar. Sport och segling kommer alltid att finnas i mitt hjärta, men nu ska jag njuta av våren och jag är tacksam för att ha den här möjligheten. Sedan tar jag hösten till att fundera på fortsättningen.
Arvid Mägi Theorin om kulstötarkarriären, träningarna med Ståhl och Malmö Idrottsakademi
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se