MFF-ikonens nya resa efter spelarkarriären – “En väldigt bra möjlighet att starta något nytt”
Guillermo Molins har spelat i sju länder och gjorde totalt 13 säsonger i MFF:s A-lag. Idag har han sadlat om till tränare i norska Sarpsborg II och går nu in i sin första hela säsong i rollen.
– I framtiden hoppas jag såklart få jobb i min egen klubb. Det är nog allas dröm att få arbeta i klubben man brinner för.
MFF-legendaren Guillermo Molins gick till Sarpsborg för första gången i september 2020 efter att kontraktet i Malmö avslutades i förtid. Han inledde den efterföljande säsongen i Rosenborg men återvände till Sarpsborg under sommaren samma år. Kävlingefostrade Molins förlängde sitt kontrakt och spenderade sitt sista år som spelare i klubben under 2022, då Hammarbys tidigare tränare Stefan Billborn och Joachim Björklund tog över rodret i A-laget.
Under sommaren 2023 höll Molins igång med Sarpsborg då han var på jakt efter en ny klubb som spelare. Billborn uttryckte att han såg något i honom och dessutom fanns det en öppning att ta över klubbens U23-lag, Sarpsborg II.
– Stefan tyckte att jag hade vissa bra egenskaper som skulle passa som tränare och om jag kände mig mogen för det fanns möjligheten direkt. Jag bad att få tänka över det men efter några dagar kände jag att jag inte ville dra ut på processen för sakens skull. Det var en väldigt bra möjlighet att starta något nytt.
Tränarkarriären inleddes alltså i september samma år. Sarpsborg II spelade både då och nu i norska division 3, motsvarande division 2 i Sverige, och låg pyrt till i tabellen. Fem matcher återstod av serien. Målsättningen var att laget skulle hålla sig kvar, något som man också lyckades med. Därefter förlängdes också Molins kontrakt med ett år. Han vill inte själv signera något längre avtal när hans barn bor kvar i Malmö.
– Det kändes väldigt roligt att de var nöjda med mitt jobb. Nu börjar vi med en ny säsong där vi kan ta in spelare och forma allting på ett annat sätt. Jag får också vara delaktig i spelarrekryteringen, vilket är väldigt utvecklande. Rent läromässigt för mig kunde jag inte vara på en bättre plats.
Som tränare berättar han att han redan har en egen stil och ett sätt att göra saker. Däremot är han hela tiden tydlig med att han är i en läroprocess och att han helt säkert kommer göra misstag som han också kommer lära sig av. Med det sagt förklarar Molins att han ställer höga krav på sina spelare och att han har en tydlig idé och tanke kring det han gör. Han pratar om att han vill att spelarna ska våga göra det de är bra på även om de misslyckas. Han förväntar sig att spelarna lägger ner ett hårt arbete och visar mycket vilja, då är han också beredd att ge mycket tillbaka.
Trots den snabba framgången som tränare och det faktum att han trivs bra med det han gör idag var det ett minst sagt abrupt slut på spelarkarriären. Molins själv berättar att drömscenariot alltid var att gå ut på en stadion för sin sista match och kanske fälla en tår. Samtidigt är han nöjd med det han uppnått men han har oroat sig för den dagen då spelarkarriären skulle ta slut. Hur skulle han må? Hur skulle han känna sig?
– Jag tyckte att det var väldigt skönt. Det var kanske lite genom bakdörren, lite tyst, men det känns helt okej ändå. Jag har identifierat mig som spelare under väldigt lång tid och när man lägger av är det lätt mycket ur ens värld som försvinner. Jag är glad att vara kvar inom fotbollen, samma bubbla som jag varit i sedan jag var fem år gammal. Det är en väldig mjuklandning på det sättet.
Redan tidigt i karriären var Molins inställd på att bli tränare. Därefter har han funderat fram och tillbaka, kanske skulle han arbeta inom agentverksamheten, kanske skulle han göra något helt annat. Under de senaste åren lutade han dock tillbaka åt tränarhållet. Han är tacksam för Billborn som inspirationskälla och mentor. Molins känner att han har bra människor omkring sig som låter honom ta ansvar. Hans pappa var också tränare och sedan han var liten har de alltid diskuterat taktik och spelmodeller.
– Hans trebackslinje som han alltid pratat om diskuterade vi sedan jag hade nappflaska i munnen. Vi pratade om tränare, laget och olika problem som kan uppstå. Sen har man sina erfarenheter som spelare.
Efter att ha spelat själv i sju olika länder har han kunnat hämta inspiration från många olika fotbollskulturer. Billborn, berättar Molins, är extremt duktig rent taktiskt och har en förmåga att få ut mycket av sina träningsövningar som också är tydligt knutna till spelidén. Han förklarar att det finns många olika sätt att variera sig på och ger även ett exempel på en gammal MFF-bekanting vars övningar han kommer ihåg och använder än idag. Det rör sig om Pep Clotet Ruiz som var assisterande tränare i MFF under hans första sejour i föreningen. Molins beskriver hur spanjoren satte spår i honom tidigt och att han inspirerade honom att införskaffa ett anteckningsblock för att skriva ner tankar och idéer.
– Jag är villig att lägga ner jobbet och satsar lika mycket på detta som spelarkarriären.
Även under spelarkarriären, har Molins berättat att han funderat på att ge sig in i tränarbanan. Förra året ansökte han Svenska Fotbollsförbundets utbildning för tidigare elitfotbollsspelare med ambitionen att bli tränare. Utbildningen påbörjades under förra veckan och pågår under hela 2024. Den innehåller sex fysiska träffar i Stockholm samt en stor mängd uppgifter som ska läsas däremellan. Molins har bara bra saker att säga om utbildningen som han berömmer för sin proffsighet, duktiga instruktörer och det allmänna upplägget.
– Första träffen var jättekul med många spelare som jag kände sedan tidigare. Alla är ute efter samma sak, att ta klivet in i tränarvärlden. Jag kommer lära mig mycket under det här året.
Jobbet som tränare för ett U23-lag skiljer sig från ett A-lag på så vis att spelarutvecklingen är ett klart mer centralt fokusområde. Molins beskriver det som en blandning av A- och U-verksamhet, den sista stationen innan man ska spela på elitnivå. Han förklarar att hans arbete handlar om att utveckla spelarnas förmåga. Samtidigt ska Molins göra spelarna redo för vuxenfotboll, utöver att resultaten också måste komma. I Sarpsborgs fall har han dessutom ansvaret att förbereda spelarna på sättet som A-laget spelar på.
– Som tur är tycker jag att det spelsättet som Billborn och Björklund arbetar med i A-laget stämmer helt överens med mina egna värderingar.
När han själv beskriver hur han vill spela fotboll nämner han också Sarpsborgs A-lag som ett bra och tydligt exempel, även om han inte vill knyta sig till ett särskilt spelsystem. De spelar 4-2-3-1 där man bygger spelet bakifrån på ett säkert sätt. Molins beskriver hur man arbetar för att hitta vinklar, istället för att riskera bolltapp med chansartade långbollar. När man väl spelat sig in på offensiv planhalva har man också tydliga sätt att komma till målchanser.
– Det vi har sett i både A- och U23-laget är att vi spelar en fruktansvärt fin offensiv fotboll där vi är väldigt bra på att kontrollera bollen. Inför året har vi också funderat på hur vi kan bli bättre på att försvara oss mot kontringar. Vi har ett lag som verkligen vill hålla i bollen och förra säsongen var vi lite svaga på kontringar emot oss.
Molins debuterade för MFF:s A-lag redan under hösten 2006 och gjorde totalt 13 säsonger där. Idag har han sina barn i föreningen och trots att avskedet från MFF inte blev som han eller någon annan önskat är Molins känslor för klubben fortfarande starka. Han förklarar att relationen med MFF ser bra ut och att han känner många i och kring laget. Med tanke på att hans båda söner spelar i föreningen är det också helt naturligt för honom att stå vid konstgräsplanerna på andra sidan vägen från Stadion ett par gånger i månaden, när killarna själva spelar fotboll.
På sikt berättar han att han vill kunna bo i Malmö, och helst även verka i staden. Han är tydlig med att det inom fotbollen handlar mycket om timing och att det måste finnas utrymme för honom inom föreningen. Samtidigt är han helt klar över att han vill ta sig in i MFF som tränare i framtiden, även om han inte jäktar för att ta sig dit.
– Nu lär jag mig yrket, samlar erfarenhet och utbildar mig. I framtiden hoppas jag såklart få jobb i min egen klubb. Det är nog allas dröm att få arbeta i klubben man brinner för.
Molins berättar att det också skulle vara attraktivt att träna lag i utlandet. Däremot är det inget han går runt och tänker på idag, han förklarar att det krävs mycket hårt jobb samt att han lär sig och samlar på sig mycket erfarenhet längs resans väg. Molins ställer den retoriska frågan, “vem är jag som tränare?”. Det är viktigt för honom att ta reda på det innan han tar nästa steg i tränarkarriären, vilket han själv tror kommer ta år att få svar på. Samtidigt är han medveten om att det kan gå snabbt och han nämner som exempel sin gamla lagkamrat Anes Mravac, som är ett år yngre än Molins och redan tagit steget till huvudtränare i allsvenska Värnamo.
Molins vill på kortare sikt arbeta med lite äldre ungdomar, kanske i en position där man närmar sig seniorfotboll. Han ser sig själv som duktig främst på den nivån eftersom att han själv gått den vägen och lyckats slå sig in i elitfotbollen. Han förklarar att han vet vad som krävs och vad tränarna vill ha, samt att han tror att många spelare känner igen honom och har en respekt för det han åstadkommit.
– Jag tar en sak i taget. Snackar man med en tioåring säger de kanske att de vill spela i Barcelona och på ett sätt är jag väl som en tioåring nu när jag precis börjat med något nytt och kommit in i det ordentligt. Min ambition är att någon gång längre fram vara a-lagstränare och jag tror att det är en bra väg dit att träna ungdomar. Dels är det lite mindre press på både laget och tränaren, man kan kanske komma undan med en del misstag som man inte gör med ett A-lag. Allting är en läroprocess.
Som tidigare nämnt har Molins i sin nuvarande roll fått chansen att bidra till spelarrekryteringen för sitt Sarpsborg II. Det har resulterat i att truppen är fundamentalt annorlunda från förra året, bland annat har skåningarna Ken Legiec och Osama Khattab från FC Rosengård respektive Torns IF anslutit till truppen.
– För mig spelar det ingen roll om spelaren är svensk eller bulgar. Nu fick jag möjligheten att hämta två väldigt duktiga spelare som kommer passa in extremt bra. Med min koppling dit är det såklart kul att kunna ta in lite folk från Malmö. Det finns en viss attityd där, vilket jag tycker är väldigt positivt. Det handlar om en inbyggd kaxighet och det finns en sorts roughness i malmöiter. Det är såklart något jag är glad över att ha i laget.
Molins berättar att det knappast bara är i Skåne man kollat på spelare till laget och han tror att Sarpsborg II är ett sammanhang där unga spelare har goda utvecklingsmöjligheter. Han pekar på att man får testa på att bo utomlands, spela en ny fotboll och visa upp sig för en ny marknad. Med det sagt är Molins ärlig kring att det är en bit kvar till elitfotbollen.
– Vissa spelare behöver ett miljöombyte och mitt lag är ändå steget innan en elitserieklubb. Gör man det bra är chansen stor att träna där, och om man presterar då får man chansen att spela i Eliteserien. Sarpsborg är dessutom en klubb som spelar fin fotboll, och som är respekterad i Norge av den anledningen.
– Det är också viktigt att vara tydlig med att ingen är lovad någonting. Man måste genom egna prestationer ge sig själv möjligheter.
Sarpsborg 08 II har, som de flesta andra lag på de nordiska breddgraderna, dragit igång med träningsmatcher inför den stundande säsongen. Under söndagen spelade man mot IFK Göteborgs P19-lag, där man vann med 2-0 på bortaplan. Molins själv var mycket nöjd efter vinsten där man redan i den första halvleken hade gjort sina båda mål. Tidigt efter halvtidsvilan fick man också två röda kort emot sig.
– Vi hade en 15- och en 16-åring som spelade i matchen så åldersmässigt var vi nog jämna. Vi klarade oss bra och höll resultatet, berättar Molins.