“Ska något förändras måste initiativet komma från supporterkulturen själv”
Efter de senaste årens eskalerande läktarvåld och allt fler inkastade föremål på svenska fotbollsarenor har det diskuterats hur man stävjer situationen. Nu har många av de drivande ultrasgrupperingarna i fotbollssverige gått samman med ett gemensamt uttalande där man åtar sig att inte kasta pyroteknik.
På tisdagen gick flera ultrasgrupperingar med kopplingar till fotbollsklubbar i Sverige ut med en kommuniké med en tydlig uppmaning – Pyroteknik ska inte kastas.
Under de senaste åren har antalet inkastade föremål på svenska fotbollsarenor ökat markant. Dessutom har många supportergrupperingar kastat in pyroteknik på planer och läktare, vilket har lett till stora diskussioner om hur problemet bör åtgärdas. Dessutom menar många supporterorganisationer och flera klubbar att det har lett till en tuffare retorik från polisen. Även polisen har hamnat i rejält blåsväder för sin egen hantering av situationer kring matcharrangemang, inte minst under föregående säsong.
Bakgrunden till beslutet att gå ut med en kommuniké ska vara att man från ultrashåll oroar sig för att begränsas i supporterskapet. Genom den typen av sammandrabbningar som skett under de senaste åren riskerar man enligt texten att skapa ett klimat där det blir svårt för ultrasgrupperna att utöva sitt läktarstöd. Dessutom förklarar man att oskyldiga supportrar drabbas, vilket man också vill ta ansvar för.
– Ska något förändras måste initiativet komma från supporterkulturen själv, enligt det gemensamma uttalandet.
Den allt mer eskalerande situationen på och kring läktarna i Sverige har lett till en växande polemik mellan myndigheter och supportrar. Nu tar man från läktarhåll ett steg framåt genom att ultrasgrupperna tydligt markerar att pyroteknik inte ska kastas. Därtill åtar man sig att enbart använda pyroteknik i stämningshöjande syften.

Däremot är Ultrasgrupperingarna bakom kommunikén samtidigt tydliga med att det ansvar man tar för hur pyroteknik hanteras tas utifrån sina egna villkor.
– Vi gör det för att fortsatt leverera arrangemang i europeisk toppklass, men också för att manifestera att det är vi, och inte till exempel polisen eller politiker, som formar de svenska läktarna, förklarar man i kommunikén.
Texten avslutas med orden “Mot repression och för en passionerad supporterkultur”, och trots att man nu vill ta gemensamt ansvar från supporterhåll är det en lång väg att gå innan problematiken och konflikten med myndigheterna får anses löst. Det är däremot ett ordentligt steg på den vägen, inte minst då såväl andra supportrar och flera klubbrepresentanter har gett uttryck för att förändringen måste komma just inifrån ultrasorganisationerna.
MFF-ikonens nya resa efter spelarkarriären – “En väldigt bra möjlighet att starta något nytt”