Illegal IPTV.
Ämnet har hos handbollspubliken blivit allt vanligare diskuterat den här säsongen, av uppenbara anledningar. När C More inte gick vidare med rättigheterna till svensk klubblagshandboll blev nödlösningen Infront, vars handbollssändningar via produktionsbolaget Rego enbart sänds på tjänsten Handbollsligan.live.
Omedelbart kritiserades prissättningen. Plötsligt behövdes ytterligare ett abonnemang för de som ville följa de olika Handbollsligorna. Det ansågs dyrt och innehöll enbart handboll.
Samtidigt var det ett tekniskt ovälkommet moment med att chromecasta eller på annat sätt få över sändningen från mobiltelefon eller dator till sin vanliga TV.
Det har på kort tid fått många inom handbollens sfär att få upp ögonen för illegal IPTV.
Vissa använder det i smyg, andra brer skamlöst ut tips om länkar och priser. Även aktiva elittränare.
I Skånesports undersökning bland Twitter-användare från den 27 november ställdes frågan:
”Hur ser du handboll på TV?”
22,1 procent svarade IP-TV. Nästan lika många, 23,4 procent, svarade att de såg på Handbollsligan.live. 53,5 procent svarade inte alls.
Oaktat representativiteten i urvalet är det intressanta är IPTV:s stora andel i förhållande till Handbollsligan.live.
Skånesport har pratat med tre personer, som alla vill vara anonyma, om varför de valt illegal IPTV för att titta på handboll. Person 1 är aktiv spelare i en elitförening. Person 2 är att betrakta som ”vanlig” publik. Pensionär. Person 3 är ideellt aktiv i en breddförening.
Person 1:
– För mig är det enbart en kostnadsfråga. Jag vill konsumera så mycket handboll som möjligt för så lite pengar som möjligt. Jag har fokus på plugget och för mig är alternativet att inte titta på handboll alls. Vi är dessutom flera i samma boende som delar på möjligheten att utnyttja kontot.
Person 2:
– Jag köpte ett testabonnemang helt utan förhoppningar. Ärligt talat utgick jag från att det var en scam. Installeringen var lite krånglig och jag fick hjälp av min son med själva köpet (med kryptovaluta, reds. anm) men sedan i november har det rullat på bra. Jag fick till och med Premier League av bara farten.
Person 3:
– För mig var det inte ens en fråga. När jag insåg den ekonomiska besparingen och att det fungerade såpass enkelt var det självklart. Men jag har testat mig fram, först ett utländskt bolag där det försvann kanaler ibland. På twitter hittade jag två svenska och föll för ”Nordens största IPTV”. Sedan finns det extremt många kanaler som man inte använder, främst utländska. För 1200 kronor per år har jag mer än vad jag hade för 1500 kronor i månaden tidigare.
Ovan nämnda aktör, ”Nordens största IPTV”, är verksam enbart på Twitter.
Konceptet är enkelt. För 1200 kronor erbjuds ett helårsabonnemang där alla de stora sportstreamingtjänsterna finns. Så även Handbollsligan.
Personen bakom kontot svarar på frågor via en krypterad chatt:
Vilka sportabonnemang ingår för de 1200/året?
– I Sverige är det TV4, Viaplay, Viasat, Discovery+ Hockeyettan och Handbollsligan. Sedan har du ju alla dessa skysports espn och så vidare.
Hur fungerar det med köp?
– Du köper via oss på twitter, betalar med apple pay / kort.
Hur svårt är det att installera?
– Installera är supersimpelt, funkar via smart tv / apple tv / telefon / padda / pc / box / sticka. Du laddar ner app, sen är du igång.
Upplever du att efterfrågan ökar, sjunker eller ligger still?
– När viaplay höjde priset så fick jag 70 nya kunder samma dag. Och de ökar bara hela tiden, då många är nöjda hos oss.
Anledningen till att ovan nämnda kunder vill vara anonyma är att även nyttjande av den här typen av IPTV-tjänster är olagliga.
I november 2023 publicerades Skatteverkets rapport avseende kontrollen av illegal IPTV.
Där konstateras bland annat att omkring 600 000 svenskar beräknas ha tillgång till illegal IPTV. Sverige är därmed ett av de EU-länder där användningen av illegal IPTV är störst, andelen av befolkningen som nyttjar illegala kanaler är 8,5 procent. Marknaden beräknas ha omsatt över 550 miljoner kronor under 2018 och den siffran har knappast minskat drygt fem år senare. Procentuellt sett fortsätter Sverige att vara ett av de länder som nyttjar illegal IPTV mest.
Att sälja IPTV utan att äga rättigheterna är olagligt, men fällande domar är extremt ovanligt. Ännu ovanligare är det att nyttjare av tjänsterna ens utreds eller fälls.
Ett uppmärksammat mål i det avseendet ägde rum på svensk mark i höstas. Då dömdes två män till 2,5-åriga fängelsestraff och skadestånd på 195 miljoner kronor till tre drabbade TV-bolag. De båda männen ska enligt Polisen ha drivit försäljningen under fem år med 13000 kunder. Domen var den första i sitt slag gällande rubriceringen grovt upphovsrättsbrott.
Samtidigt tros återförsäljarna, enligt Skatteverket, oftast vara en liten del av ett större spel. En bottenplatta i en pyramid med flertalet aktörer, där internationella kriminella nätverk befinner sig på toppen.
Del 2 av denna blogg kommer inom kort – då med en fördjupning på den utveckling IPTV haft i Europa de senaste åren.
Enkätblogg: De åker ut direkt, de tar guld och oväntat (?) många ser handboll via IP-TV
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se