På besök hos ”Granen” i Ängelholm: Stor intervju om nya tränarkarriären
Efter en lång spelarkarriär och sportchefstiden i HIF har Andreas Granqvist inlett en ny karriär inom fotbollen: Som tränare.
I vinter har han tagit över Ängelholms FF i Ettan.
Vilka fotbollsidéer har han? Varför valde han det här spåret? Vad lär han sig av ÄFF-nestorn Roar Hansen? Varför är en mix av Janne Andersson och Peter Wettergren den bäste tränare han haft under spelarkarriären?
Skånesport åkte till Ängelholm för en längre intervju.
Skånesport anländer till Ängelholms IP en mulen tisdag i februari.
Det här är platsen där Andreas Granqvists tränarkarriär inleds.
Efter spelarkarriären i fem olika länder, med landslagskaptensbindeln och VM 2018 och åren som sportchef i HIF, börjar en ny bana i Ängelholms FF. Undertecknad tar upp telefonen och ringer Granqvist, som instruerar mig att komma upp till ett kansli inne i huvudläktaren på IP.
På vägen dit bryts tystnaden på Idrottsplatsen av en röst som ropar inifrån klubbstugan. Ut kliver Roar Hansen med ett leende. Mannen som kanske mer än någon på senare år varit förknippad med Ängelholms FF. Tränare i två sejourer med ett avancemang till Superettan och förra årets ”mirakel på gräs” när ett utdömt lag klarade sig kvar i Ettan Södra via kval efter mängder av vändningar.
Nu är Hansen ”fotbollschef”, en roll som innefattar traditionella sportchefssysslor för både herr- och damlag, men också akademiansvar och att vara spindel i nätet i organisationen ÄFF.
En av hans första åtgärder: Att ta in Andreas Granqvist som tränare. Och att bygga ett ungt och utvecklingsbart lag åt honom.
Efter att ha hälsat på Hansen kliver er reporter upp på läktaren. Där väntar ”Granen”.
Ängelholms FF är vad det är: En av regionens största fotbollsföreningar på ungdomssidan. Den senaste skånska klubb utöver MFF, HIF, BoIS och TFF som varit i Superettan.
Samtidigt: Ställer man ÄFF bredvid jättar som HIF eller hockeygrannen Rögle, som håller till i Catena Arena en kilometer bort, så är detta en pytteklubb från Pyttebrons stad – sett till intresse och uppmärksamhet.
Ängelholms IP är så att säga en annan slags arena än de där vi tidigare kunnat följa ”Granen”.
– För mig är det en perfekt nivå att börja på, säger han själv.
Han menar att det trots allt bara är en nivå under elitfotbollen.
– Steget är inte jättelångt. Detta är en förening som det finns en otrolig potential i. Det finns vilja, intresse och en ambition att göra något bra med föreningen. Det drivet gillar jag att vara delaktig i.
Just den här tisdagen är inget träningspass inbokat – istället ska ÄFF snart resa till Landskrona för en träningsmatch mot BoIS.
Det har gått sex veckor sedan premiärträningen på Fridhemsparkens konstgräs, beläget på baksidan av Catena Arena.
– Jag får mycket energi av att vara på fotbollsplanen igen. Att vara där ute och påverka spelarna och att jobba med dem dagligen för att de ska utvecklas och bli bättre hela tiden. Att se hur mina fotbollstankar och sätt att spela fungerar på spelarna, säger Granqvist.
Spelarna varit lyhörda för hans idéer, menar han.
– Vi är överraskande långt framme i många delar av det vi vill göra. Vi har en del att finslipa, men överlag tycker jag att de varit mottagliga.
Mest har de arbetat med presspelet och det egna bollinnehavet. Han är tydlig med sin fotbollsfilosofi.
– Jag vill att vi ska vara ett lag som har mycket boll, ett lag som driver matcherna och gör det på ett sätt som gör att vi tar oss igenom lagdelarna. Det ska inte bara vara en längre boll och att jobba på andrabollar. Vi ska ha ett mönster som gör att vi klarar av att spela igenom både motståndare som pressar oss och motståndare som ligger lågt.
– Presspelet är det som ställer högst krav på spelarna. När man går in i den höga pressen blir man ganska sårbar om man inte gör det synkat och inte hänger ihop som lag på bredden och längden.
Var kommer dina tränaridéer ifrån?
– Jag har varit i rätt många olika länder och har många olika tränare. Jag har försökt skapa mig en bild av vad jag tyckt varit bra och mindre bra och skapat en egen bild och filosofi i hur jag vill spela fotboll – en mix av de olika länderna och de olika tränare jag haft.
Har den bilden varit klar sedan tidigare, eller är den ”under konstruktion”?
– Man har alltid haft tankar utifrån hur man själv föredrog att spela. Sedan får man finslipa den och se vilket material man har.
Granqvist nämner inspirationskällor från karriären.
– Framför allt uppskattade jag fotbollen i Krasnodar. Och små saker i hur taktiskt skickligt det var i Italien och hur offensivt skickligt det var i Holland. Men jag hade mina största framgångar på slutet i Ryssland och spelade i ett topplag som var med och gick långt i Europa League. Landslagskarriären på slutet också, med VM med mera. Men det var en annan typ av fotboll i landslaget, lite mer defensivt inriktad.
Han trycker på att nyttan av alla dessa tankar hänger på en sak.
– Man vet aldrig förrän man står där på planen och ska få spelarna med sig, få dem att köpa in på sina tankar och idéer. Du kan ha hur många idéer och tankar som helst. Köper inte spelarna det, förstår inte spelarna det, så spelar det ingen roll – för då kommer det inte att fungera.
– För mig har det varit väldigt viktigt att få med mig spelarna. Att de känner sig trygga i det här sättet att spela fotboll. Jag tycker att jag fått bra gensvar och i de individuella samtal jag haft med spelarna känns det som att det är positivt – att de förstår och tycker att vi ska spela så här.
Vad gör du för att få dem att förstå?
– Det jag föredrog själv som spelare och som växt fram i de individuella samtalen. Det är inte bara en massa klipp efter matcherna, utan vi sätter in klipp på sekvenser där vi gör det väldigt bra och där vi inte gjort som vi kommit överens om. Så att spelarna får en feedback på det vi tränat på hela tiden. En mix av analys och att vara på plan och göra det praktiskt. Jag är mer en tränare som vill jobba med spelarna på planen, snarare än att sitta och dra i gubbar och ploppar – det blir inte riktigt naturligt. Man vill komma ut på den stora ytan för att spelarna verkligen ska få förståelsen.
Inte så mycket teoretiska genomgångar?
– Det är videoanalys då. Vi jobbar mycket praktiskt på planen. Spelarna får prata och diskutera internt hur de ser på olika moment för att sedan gå ut och träna på dem.
Är du auktoritär?
– Jag är ganska mycket som jag var som spelare. Jag är pratsam och ger mycket feedback och energi. Om vi inte har extremt taktisk träning får de lösa situationerna själva – jag ger dem inte lösningarna. När det blir bra får de feedback på det och när det blir mindre bra kan man gå in och fråga ”hur tänkte du där? Skulle vi gjort så här skulle det kanske blivit ännu bättre”. De måste själva få tänka till. Då lär de sig mer och skapar spelförståelsen i hur vi vill se ut och spela.
Du kör inte utskällningar varje träning?
– Nej, inte direkt… Det har inte varit någon utskällning än så länge. Det kanske kommer när det närmar sig säsong (skratt). Jag tycker att spelarna varit extremt lojal och träningsvilliga. Det har aldrig varit några träningar där jag behövt säga till dem att vakna till liv energimässigt. De är påslagna, träningsvilliga och extremt nyfikna. Jag har en ung trupp med väldigt stora utvecklingspotentialer i spelarna.
Skånesport frågar Andreas Granqvist hur han tar hjälp av sin chef Roar Hansen, en minst sagt rutinerad tränare.
– Han har varit väldigt bra. Jag kan alltid ställa frågor…, börjar Granqvist innan han avbryts av att det knackar på dörren till kansliet.
Det är just Roar Hansen som står utanför dörren – han har glömt sina nycklar. Hans kontor är rummet bredvid Granqvists och han går in dit medan den nye tränaren berättar om fler personer som han använder som bollplank.
– Jag har fortfarande väldigt bra kontakt med Janne (Andersson, tidigare förbundskapten) och Peter (Wettergren, tidigare assisterande förbundskapten) och andra erfarna personer som varit i tränarvärlden länge.
Känner du att du kommit hem i tränarrollen?
– Det tycker jag. Man lär sig olika saker hela tiden. Än så länge trivs jag jättebra. Vi har extremt roligt. Ett bra team med Roar i spetsen, med tränarteamet och hela vägen ned till spelargruppen. Jag trivs jättebra, säger han samtidigt som Hansen kommer in i rummet igen i sin jakt på nycklar.
Er reporter passar då på att fråga Hansen vad han lärt Granqvist.
57-åringen stannar upp:
– Ingenting. Inte än så länge, säger han och inleder ett resonemang:
– Så här är det – och detta är från hjärtat. Jag har hållit på med det här sedan 1990 – året när Tomas Brolin slog igenom i landslaget…
– …jag försöker vara den chef jag själv skulle velat ha. Men jag är fotbollschef i hela ÄFF – jag har inte tid att stå bakom ryggen på honom och kolla vad han gör! Ser jag någonting, så säger jag någonting, jag har också sagt att han kan fråga mig vad som helst. Han har fotbollserfarenheten från hög nivå med sig, något som jag aldrig varit med om. Men han är nybörjare i att ansvara för 22 killar och sin ledarstab. Jag har sagt till honom att han aldrig ska behöva ligga sömnlös. Ligger han en torsdagsnatt och tänker ”hur fan ska jag göra med det här?” – då kan han ringa till mig. Han kan jättemycket och han har ställt frågor – men det finns ingenting som jag kan säga att jag hittills lärt honom under de här veckorna. Det vore jävligt förmätet av mig, säger Hansen och summerar:
– Fråga mig om ett år så ska jag berätta vad jag lärt honom. Men just nu, av vad jag tror, så kommer jag att lära honom mer om ledarskap än om själva fotbollstränandet. Där har du ett ärligt svar.
I april 2023 kom beskedet. Andreas Granqvist fick sparken som sportchef i HIF efter degraderingen från Allsvenskan 2022 och den svaga inledningen av Superettan 2023. Därefter hördes inte mycket från honom i offentligheten under en tid.
– Jag kände att det var skönt att få egen tid och att reflektera. Framför allt att få ledigt efter den aktiva karriären. Att bara få ta det lite lugnt och återhämta sig och fundera på vad man vill göra med sin karriär. Jag landade någonstans i att jag inte var klar med fotbollen, berättar han.
Han gick Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning för tidigare spelare.
– Jag fick mersmak och började känna suget på hösten. Jag ville hoppa på något inom tränaryrket och så dök den här möjligheten upp. Det var ett enkelt beslut för mig att hoppa på det här.
Funderar du på hur omvärlden kommer att bedöma dig som tränare?
– Nej, jag har alltid sagt som spelare och sportchef att den som är hårdast och mest kritisk mot mig är jag själv. Jag har alltid haft attityden att göra så bra som möjligt ifrån mig, att alltid vara en vinnare och nå så långt som möjligt. Den kravbild jag har på mig själv är nog större än kravbilden utifrån, från media och folk som tycker och tänker. Jag vet vad jag vill med min tränarkarriär.
Och vad vill du med tränarkarriären?
– Jag vill testa mina vingar och se hur långt jag kan nå. Det är min ambition. Ett första steg är här i Ängelholm. Jag har ett treårsavtal och ska försöka ta Ängelholm så högt som möjligt, jobba med föreningen och göra något bra tillsammans. Om det blir tre eller fler år får vi se. Jag har ingen brådska. Nu är jag på en plats där jag verkligen trivs. Det är en förening som mår bra och som har en fantastisk ungdomsverksamhet.
Snabba frågor – Granen om…
Säsongsmålet?
– Vi har haft en dag där vi diskuterat målsättning och den är solklar: Vi ska bli bättre än förra året.
Det vill säga undvika kval?
– Precis.
Bästa ögonblicket under de första veckorna som tränare?
– Svårt att säga, men första vinsten, mot Lund, var trevlig och kul. Men jag tar första träningen. Att få stå på plan och driva spelarna på första träningen var det bästa ögonblicket hittills.
En detalj som utmärker Andreas Granqvists fotbollslag?
– Intensitet. Tempo.
Det bästa med Ängelholm?
– Det är en familjär by/stad/ort. Jag är som är från ett lite mindre ställe känner att det är en tajt stad med familjär stämning.
Bästa tränaren du haft?
– Jag tar Janne Andersson och Peter Wettergren som ett mixat par.
Vad gjorde de som var så bra?
– Janne är en otroligt skicklig ledare i att han är duktig på att få med alla på samma resa, på det han vill få ut av laget och spelarna. Peter är extremt skicklig pedagogiskt på planen, i att kunna få alla att förstå vad de vill få ut av spelarna på planen. Som jag sa innan: Jag kan ha världens bästa tankar i mitt huvud, men kan jag inte förklara det pedagogiskt spelar det ingen roll för de fattar inte vad jag vill. Där var Peter extremt duktig.
– Det är något jag lärt mig från utlandet sedan jag kom hem, att jag måste få mina spelare att förstå vad jag vill att de ska göra. Jag snackade mycket på planen när jag spelade också, för att de jag spelade med skulle förstå vad jag ville. Jag försöker vara väldigt tydlig med de här spelarna i att de ska förstå vad vi vill få ut. Jag har lärt mig att om man ställer frågan ”förstår ni nu hur jag tänker?” till spelare i Sverige i en grupp, så säger alla ”ja” – sedan ser man på planen att de inte gjorde det. Så jag försöker verkligen vara tydlig på planen, prata med spelare individuellt och säga att det inte är fel att inte förstå vissa moment. Du går igenom det så att det verkligen sätter sig.
ÄFF-laget:
Målvakter: Robin Strejfert, Lukas Bornandersson
Backar: William Lindberg, Filip Örnblom, Edward Larsson, Pontus Kindberg, Berkman Micoogullari, Niklas Svensson, Adrian Colak
Mittfältare: Robin Nilsson, Jens Magnusson, Karl Gunnarsson, Jonathan Nilsson, Vilgot Carlsson, Max Eriksson, Endrit Lipovica
Anfallare: Johan Gudmundsson, Tim Amilon Persson, Philip Conmell, Ännäss Al Hamlawi, André Gustafson
Tränare: Andreas Granqvist
Sportchef. Roar Hansen
Assisterande tränare: Pavlos Nikolaidis och Tim Hallén
Målvaktstränare: Matt Pyzdrowski
Nyförvärv: Vilgot Carlsson (mf, HIF), Max Eriksson (mf/fw, Östers IF), André Gustafson (fw, Öster), Philip Conmell (fw, BK Astrio), Johan Gudmundsson (fw, Tvååkers IF), Berkman Micoogullari (b, Hittarps IK), Adrian Colak (b, HIF P19), Pontus Kindberg (b, IFK Värnamo)
Spelarförluster: Johan Oremo (fw, klubblös), Assad Al Hamlawi (fw, Prime Bangkok), Ludvig Carlius (mf, åter från lån till Mjällby, nu i FC Helsingør), Anton Nilsson (fw, åter från lån till HIF), Johan Persson Åstedt (b, åter från lån till Mjällby), Alvin Holmgren (b, IFK Hässleholm), Oussama Djafer-Bey (fw, Torns IF), Ammar Saran (b, Friska Viljor), Vincent Sundberg (b, åter från lån till BoIS), Johannes Ström (mv, Europa Point)
Granen kommenterar ÄFF-truppen:
– Roar har gjort ett jättejobb under säsongens gång. Om man jämför med förra året har vi nu våra egna spelare, vi hade extremt många provspelare förra året. Någon spelare kan lämna och några kan komma in, men det kommer inte att bli jättestora förändringar. Truppen är mer eller mindre klar.
Du har ett ungt lag. Är det någon som tagit extra stora kliv i sin utveckling i vinter, eller som du tror kommer att överraska?
– Jag svårt att peka ut någon för nästan alla har en utvecklingspotential, inleder Granen.
– Jens (Magnusson) och Kalle (Gunnarsson) var här förra året och gjorde en hel säsong i Division 1. De är otroligt skickliga unga (födda 2005) spelare från Ängeholm.
– Vi har tagit in spelare från 19 till 21 års ålder som är duktiga och de som är lite äldre som gjort det bra i Division 2: Philip Conmell gjorde jättemycket poäng och mål i Astrio.
– Max (Eriksson) har varit en fin injektion för oss. Han är otroligt spelskicklig och har fin potential. Vilgot (Carlsson) har jag jobbat med i HIF, jag vet vad han har för möjligheter och kvaliteter. Men ska jag välja en så är det Max, som jag inte hade jobbat med innan.
Han var minst sagt målfarlig när han var utlånad till IFK Hässleholm (sju mål på åtta matcher i Supertvåan)?
– Det är en otroligt smart spelare som är användbar på många positioner. Som du säger har han öga för målet, men också för att sätta upp spelare i bra positioner.
Karl Gunnarsson var ordinarie i Ettan som 17-åring. Vad är det för egenskaper som gör honom lovande?
– Han har fysik och ett driv i sitt spel på hög nivå. Han kan ta sig förbi motståndaren med sin energi och fysik. Vi har talat om sista tredjedelen och att komma till fler avslutslägen själv och om att sätta sina medspelare i poänglägen och göra assist. Kan vi skruva på vissa saker över säsongens gång där han blir mer effektiv i momenten han är duktig på, så kommer han också få en fin resa i år. Han är mogen för sin ålder för seniorfotboll och gjorde ett bra första år i Division 1.
ÄFF:s försäsong så här långt:
ÄFF–Högaborg 2–3
ÄFF–Lunds BK 3–1
ÄFF–Laholms BK 3–0
ÄFF–Ariana FC 0–1
Landskrona BoIS–ÄFF 2–1
Foto: Gustav Lundblad
Tränarsnack efter BoIS-ÄFF 2-1 – ”Det är en spelare med X-factor”
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se