Snart dags för F17-EM i Skåne: Möt Sveriges förbundskapten Lovisa Delby
2024 spelas ett stort internationellt fotbollsmästerskap i Skåne.
Malmö och Lund står värdar för F17-EM i maj.
Skånesport har träffat Sveriges förbundskapten Lovisa Delby.
F17-EM spelas på Klostergårdens IP och Malmö IP i Malmö den 5-18 maj. Sverige kommer att vara en av åtta deltagande nationer.
Skånesport ber förbundskapten Lovisa Delby dela med sig av sina tankar inför turneringen.
– Jag hoppas på en publikfest och en glädje kring hela evenemanget, säger hon.
Mästerskapet kommer att inspirera unga som får se näst intill jämnåriga tävla mot de allra bästa.
– Jag ser framför mig ett Skåne och två städer – Malmö och Lund – som är glada, energifyllda och livliga. Där folk vet att mästerskapet pågår. Jag ser framför mig en hel del folk på matcherna, pojkar och flickor som är intresserade av fotboll som vill stötta och bidra till att de här spelarna orkar prestera hela vägen, säger Delby.
Innan det ska det svenska landslaget för flickor födda 2007 delta i mars månads avslutande EM-kval, men man är garanterad en plats i EM hur det än går.
– Vi ser det som tävlingsmatcher, säger Lovisa Delby.
Sverige vann den första kvalgruppen före Danmark, Belarus och Grekland. I den andra ställs man mot Norge, Schweiz och Wales.
Kvalet är viktigt för Sverige, dels som en sparring inför EM, dels för att förbättra Sveriges ranking, vilket i sin tur påverkar framtida kvallottningar.
Vilken formation F17-landslaget spelar med beror på spelarmaterialet. Den här upplagan spelar oftast med en 4-4-2-orienterad formation.
– Hur formen ser ut beror på var på planen vi är. Vi har principer för de unga spelarna i att vara noga med att bli bra på att titta mycket framåt, att vilja framåt och att ta hjälp bakåt när vi behöver det. Att bli bra i positioneringen och att vid första tillslaget ta bollen framåt om man vill det, säger Delby.
– Det handlar om att ingjuta ett stort mod och det har de här spelarna – och att sedan också använda modet och växa i det för varje landslagsår som går för att bli svårare och svårare för motståndarna att stoppa.
Vilka förväntningar ska man ha på Sverige i EM?
– Höga förväntningar. Framför allt förhoppningar. Det är med hjälp av alla runt om kring som vi växer oss ännu större. Spelarna säger att med hjälp av publiken kommer vi bli ännu större. Vi är direktkvalificerade, men vi har i EM att göra. Vi kommer hävda oss.
Sverige har ett silver från 2013 som bästa resultat i F17-EM. Är det uppnåeligt?
– Det är svårt att sia om. Vi har spelat mot olika typer av nationer och jag ser att vi står oss bra. De nationer vi haft tufft mot ser jag göra väldigt bra resultat mot andra stornationer. Jag vill inte säga något om någon placering, men det är stora nationer som kommer att vara med, som kommit långt fram i sin spelarutbildning med unga tjejer. Det går fort ute i Europa, det tar en väldig fart. Länder som Frankrike och Spanien ligger långt framme. Jag hoppas att de alla kommer vara där och att vi får mäta oss med dem.
Skånesport frågar Lovisa Delby om uppsvinget för damfotbollen i länder som exempelvis Spanien och England och frågar om de traditionella stora herrklubbarna som satsar på sina damlag och andra bakomliggande faktorer till sportens utveckling.
– Jag tror det handlar om många saker, säger hon och nämner bland annat den växande jämställdheten i samhället i olika länder, sponsrande företags krav och de så kallade ”dubbelklubbarnas” satsningar. Hon fortsätter:
– Det handlar om en tränarutbildning som fortsätter att fungera, där samhället åter med dess riktning börjar visa på att vi behöver ha både manliga och kvinnliga förebilder och utbildad personal kring våra spelare. Det är synergier alltihop, säger hon.
På samma sätt ser hon en utveckling av dam- och flickfotbollen i Sverige.
– Vi har en fin organisation kring både spelarutbildning och landslagsverksamhet. Med hjälp av armar som fångar upp en röd tråd mellan Svenska Fotbollförbundets verksamhet och distriktens verksamhet. Damfotbollen växer, vilket företagen också intresserar sig för. Det är stöttning och hjälp där företag får upp ögonen för det och vill satsa mer. Det genererar pengar och allt från bättre träningsplaner och träningstider till bättre utbildade tränare – och att man kan få jobba under andra villkor och former som tränare.
Sammantaget ger det effekt på hela sporten.
– Allt det där kommer generera bättre och fler fotbollsspelare. Tränarutbildningen vi bedriver i Sverige är en bra utbildning och vi jobbar hårt för att utveckla den.
Vem är Lovisa Delby?
Lovisa Delby är ”bara” 43 år gammal, men har hunnit vara tränare i 25 års tid – i många år parallellt med arbete som sjuksköterska.
– Jag känner att jag har erfarenhet, jag har i flera år känt mig väldigt trygg i det jag gör och vad jag är spetsig i.
Delby har jobbat som bland annat spelarutbildare i Upplands Fotbollförbund och varit assisterande tränare i IK Uppsala Fotboll i Damallsvenskan, samt akademitränare i samma klubb. Den egna spelarkarriären avslutades tidigt på grund av skador.
– Jag började spela i Sönnerstad IF i Uppsala och sedan har jag har spelat i klubbar i området kring Uppsala. Som tränare började jag i Danmarks IF i södra Uppsala. Där höll jag till i fem-sex säsonger, berättar hon.
Jag frågade tidigare om dina förväntningar inför EM. Nu vill jag ställa den frågar utifrån din egen person och roll. Vad ser du framför dig då?
– Mötet med andra elittränare. Att träffa förbundskaptener och deras team och få ytterligare insyn. Jag ser inte att matcherna som sådana kommer att vara något som jag aldrig upplevt. Jag har spelat de här matcherna, fast nu är det i ett mästerskap, i ett slutspel, där inramningen kommer att vara något ytterligare – framför allt att det är på hemmaplan.
– Jag har sådan förväntan på att få se spelet och lära mig ytterligare om det, andra nationer och förbundskapteners tankar och arbete kring de här unga spelarna. Att ta del av hela atmosfären. Det är spännande att göra något jag inte gjort tidigare och lära känna mig själv ytterligare. Vi får se vem jag blir i det här mästerskapet och hur jag kommer att må hela vägen. Jag tror i alla fall att det kommer att bli väldigt roligt.
Fakta/F17-EM:
F17-EM spelas i Malmö (Malmö IP) och Lund (Klostergårdens IP) den 5-18 maj. Spelplatserna ligger bara knappa två mil från varandra – med tåg mellan Triangeln station och nya Klostergårdens station kan man ta sig från Malmö IP till Klostergårdens IP på 20 minuter.
Åtta nationer deltar – Sverige och ytterligare sju länder som kvalar in under februari och mars månad.
Foto: Pernilla Nilsson (bilden på Lovisa Delby och Skånesports reporter), Gustav Lundblad (översta bilden på Lovisa Delby) och Bildbyrån (övriga bilder)
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se