Gåfotbollen växer i Skåne
Skåne är något av pionjärer inom den svenska gåfotbollen – en disciplin som växer hela tiden. Allt fler får upp ögonen för ett spel där även de som inte vill springa eller tacklas, får lov att njuta av att spela fotboll.
Under året har Skånes Fotbollförbund nått ut till allt fler med det växande bollspelet. Man hjälper bland annat intresserade föreningar med att dra igång verksamheten.
– Det rör på sig. Föreningar kommer hela tiden och är intresserade, säger Mats Hansson, gåfotbollansvarig på Skånes Fotbollförbund.
I dagsläget har ungefär 25 skånska föreningar haft uppstartsmöten – en stor del av dem under det gångna året.
– Finessen med att kontakta oss och ha ett uppstartsmöte är att vi berättar hur regelverket fungerar och om hur man spelar. Föreningarna får ett uppstartskit med koner, västar och domarutrustning, berättar Hansson.
Det är ofta reglerna som är en tröskel att ta sig över till en början.
– Man får inte springa och man får inte tackla. Då vill man ofta ha några som förevisar hur det går till, säger han.
Utan tacklingar och löpningar minimeras kontakten mellan spelarna, vilket gör att risken för skador är liten. Ålder blir inget hinder för att uppleva glädjen som fotbollsutövande för med sig.
– Nu växer gåfotbollen. Fokus hamnar också mycket på uppvärmning, sociala aktiviteter och annat som kommer runt omkring.
Inte bara fotbollsföreningar, utan även pensionärsföreningar och bostadsrättsföreningar, har fått upp ögonen för gåfotboll. Svenska Fotbollförbundets nytillsatta gåfotbollsambassadörer Stefan Mårtensson och Erwin Apitzsch har hjälpt Skånes Fotbollförbund att nå ut.
Det märks även ett allt större intresse från Skånes kommuner, som ser ett värde i att ge äldre fler möjligheter att vara aktiva och röra på sig.
– En höjdpunkt under året var en uppvisningsmatch i samband med Nations League-matchen mellan Sverige och Italien på Eleda Stadion. Det var mycket uppskattat, säger Mats Hansson.
Den tidigare Malmö FF-stjärnan Tommy Hansson, 68, är en av flera före detta fotbollsprofiler som idag är aktiva gåfotbollsspelare.
Skåne var något av pionjärer inom gåfotbollen. Så har det varit även på domarsidan under 2023.
– Tillsammans med Svenska Fotbollförbundet har vi tagit fram och arrangerat en nationell domarutbildning i Linköping, säger Hansson.
Gåfotbollen erbjuder inte minst en god möjlighet för äldre tidigare fotbollsdomare att få fortsätta döma.
Med jämna mellanrum arrangeras Skåne Walking Football League, där Skånes Fotbollförbund är medarrangör i samarbete med Sverige Walking Football. Den organisationen har sitt huvudsäte i Vellinge. Turneringarna arrangeras ett par gånger om året och lockar oftast ett tiotal lag.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se