Matchens viktigaste spelare – domare Lukas Andersson i Helsingborg
Faktaruta
Namn: Lukas Andersson
Ålder: 19 år, född 2005
Bor: Helsingborg
Jobbar som/studerar: Ekonomi/Juridik Thoren Business School
Favoritmat: Pizza
Favoritmusik: Hiphop
Favoritlag i Sverige: Är inte speciellt intresserad av svensk fotboll
Favoritlag utomlands: Liverpool
Motto: Aldrig ge upp
Vem är då Lukas Andersson?
– Jag är 19 år gammal och går för närvarande sista året på gymnasiet på ekonomi/juridikprogrammet på Thoren Business School i Helsingborg. Vid sidan av det jobbar jag även på Intersport på Väla, samtidigt som jag dömer fotboll, för närvarande som HD i division 6 men förhoppningsvis högre än så inom en snar framtid.
Ta oss igenom din egen spel och domarkarriär, hur ser din bakgrund ut?
– Min fotbollskarriär inleddes när jag var väldigt ung i Bårslövs BIF som senare blev Helsingborg Östra IF där jag spenderade min fotbollskarriär fram tills 2018 ungefär då jag bytte till Ramlösa Södra. Där spelade jag mestadels i deras U19 lag fram tills jag 2021 la av med fotbollen efter en skada och i samband med detta började jag satsa på dömandet istället. Domarkarriären började redan vid 12/13 års ålder som föreningsdomare i Helsingborg Östra och Ramlösa där jag dömde både 7-9 och 11 manna fram tills jag 2021 fick gå Steg 1 utbildningen och bli distriktsdomare.
När och varför valde du att bli ju fotbollsdomare?
– Under min tid som föreningsdomare hade mitt intresse för dömandet väckts mer så det var redan under 2020 som jag bestämde mig för att söka till Steg 1 utbildningen. Min domarkarriär inom distriktet började 2021 då jag blev antagen till att få gå Steg 1 utbildningen efter en tids väntan under corona. Anledningen till varför jag valde att söka till Steg 1 berodde främst på mitt intresse för dömandet som hade utvecklats under min tid som föreningsdomare samt att jag ville ha en större utmaning efter mina år i föreningarna. Utöver det så var jag inte alltid själv nöjd med domarna när jag spelade så jag ville göra det bättre själv.
Vilken domarutbildning har du genomgått fram till idag?
– Under 2021 blev jag som sagt uttagen till och genomförde Steg 1 utbildningen. Efter att det hade gått bra blev jag under 2022 uttagen för en extrautbildning under Eskilscupen som i Helsingborg brukar benämnas som steg 1,25 som är en förberedande utbildning inför Steg 1,5. Efter att ha genomfört även den kursen fick jag göra min första provmatch som Domare i Divison 6 och därefter blev jag ordinarie som Domare i division 6 säsongen därpå. I somras genomförde jag även Steg 1,5 och i början på 2024 gick jag fortbildningen för Steg 2 kandidaterna inför i år så om allt går vägen så satsar jag på att även få genomföra Steg 2 i år.
Vilka egenskaper anser du behövs eller krävs för att vara en bra domare?
– Det minsta man kan kräva av en domare är att man ska vara löpstark och att man ska ha god regelkunskap. Utöver detta tycker jag att det allra viktigaste är att man har bra spelförståelse samt att man kan förstå och kunna hantera spelarnas känslor på planen, detta brukar leda till att man som domare får mer acceptans från spelarna som förstår en tillbaka. Utöver det tycker jag att det är viktigt att man är bestämd och att man är säker på sina beslut och även att man visar det genom ett engagerat kroppsspråk och tydliga signaler. Vidare tycker jag även att det är extremt viktigt att vi domare kan sälja in våra beslut till både spelare, ledare och publiken samt att vi alltid är ödmjuka och trevliga mot alla vi möter.
Finns det någon match som är lite ” svårare ” att döma?
– Lite svårare brukar det vara som domare när man får döma matcher mellan lag som ligger i på de nedre platserna av de lägsta divisionerna. Som domare kan det vara väldigt svårt att läsa spelet i dessa matcher då mycket som händer kan vara väldigt oväntat och därav svårt att läsa. I dessa matcher är det lite svårare att som domare hitta rätt positionering för att göra det så enkelt som möjligt för sig själv och för att kunna vara nära situationerna vid bedömningarna.
Vilka situationer anser du kan vara knepiga att avgöra och ta ett rätt beslut?
– För det mesta brukar det inte vara några bekymmer att ta rätt beslut men när man dömer ensam kan det såklart vara lite svårare att hålla koll på allt, särskilt offsiden. Tack och lov så dömer vi oftast i team vilket underlättar något enormt men det händer ju ändå att man blir ensam lite då och då och då kan det vara lite tuffare.
Hur påverkad blir du av åskådarna och supportrars högljudda ljud?
– Det brukar inte påverka mig särskilt mycket. När jag är fokuserad på matchen brukar jag koppla bort allt annat så det är inget som stör mig särskilt mycket. Jag gillar snarare den känsla som det bidrar med när det är högljutt, sålänge det är en god stämning då såklart.
Domarna på planen får utstå en hel del kritik. Hur handskas du med glåporden och publikens negativa åsikter?
– Som jag tidigare nämnt så försöker jag att koppla bort det när jag är i matchen men det händer ju såklart att det förekommer ändå. Jag brukar tänka att det är domaren och enskilda beslut i matchen som dom är besvikna på och inte mig. Glåporden och publikens åsikter är alltså något som jag lämnar bakom mig när jag har bytt om till vanliga kläder igen och rör mig bort från idrottsplatsen.
Den vanligaste fördomen mot domare?
– Den vanligaste fördomen mot oss är nog att vi bara gör det för pengar vilket inte är fallet för dom flesta. För min del är dömandet ett sätt att hålla mig kvar i fotbollens värld efter att jag slutat spela själv då jag älskar sporten. Utöver det är rollen som domare enormt lärorik vilket också kan vara väldigt gynnsamt inför framtiden.
Vad anser du om VAR?
– Tycker för det mesta att VAR är bra sålänge det sköts på rätt sätt. Idén om ett sätt att hjälpa oss domare tycker jag är bra men änsålänge har det blivit för mycket fel och ojämna bedömningar ute i Europa tycker jag.
Avslutningsvis, hur ser din *drömmatch* ut som du skulle vilja döma?
– Det hade ju varit extremt coolt att få kliva in på Anfield och döma en match någon gång i framtiden. En arena med sjukt tryck som man har fått uppleva från läktaren men det hade varit coolt att få känna känslan nedifrån innerplan.
Foto: Privat
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se