Melker Widell om dansk träningskultur, livet som proffs och frukost vs lunch
Den 27 januari blev Melker Widell presenterad av Landskrona BoIS.
Den 18 juli presenterades han av Ålborg.
21-åringen hade gått från sin farsa seniorsäsong, med BK Olympic i Ettan Södra, till att bli fullblodsproffs i danska ligan på mindre än ett halvår. Alla fotbollsspelares dröm.
– Det gick snabbt, men jag var redo för det och känner även i efterhand att det var helt rätt val att ta, säger Widell.
Nu har det gått ytterligare ett halvår, lite drygt, och Widell har gjort sig ett namn i sin nya fotbollsvardag.
Kliv på kliv på kliv på kliv.
19 matcher, samtliga från start, och fyra mål i det Ålborg som leder danska motsvarigheter till Superettan – närmast före BoIS-dödarna Sönderjyske. Han hade bara gjort några veckor i klubben innan han korades till matchens bästa spelare.
I november togs Widell ut till U21-landslaget för första gången och tidigare i veckan togs han ut till en ny samling med samma U21-landslag.
Jag vill inte låta som en modekiller – men finns det inte risk att det går för snabbt?
– Man tänkte ”Shit, det går snabbt”. Men jag sa i en intervju med Skånesport att jag varit väl förbered redan innan jag kom till BoIS efter att ha tränat mycket med MFF:s A-lag och Mesut Meral var värdefull för min satsning i Olympic. De första matcherna i BoIS var inte lätta, Sundsvall borta och sådär, men jag acklimatiserade mig snabbt och det gav pepp för att ta nästa steg efterhand .
Ena dagen möter du Tvååker på Lindängen, en blinkning senare är du proffs i Danmark. Vilka är de största skillnaderna i vardagen när det kommer till träning?
– För det första tränar vi extremt hårt, på en nivå som jag inte känt tidigare. Inledningsvis hade vi varje dag hårda dubbelträningar och jag hade en och en halv ledig dag på två veckor. Dessutom är det en krävande fotboll såtillvida att man går in mycket i detaljer. Oscar Hiljemark är skarp i små grejer, från bolltouch till hur man ska röra sig utifrån sina motståndare. Fysiken i laget är enorm, vi springer extremt mycket! Man ska dessutom springa rätt. Spelare kan har GPS:er på sig som visar mycket löpmeter, men man ska ju få ut någonting av det också. Man ska springa mycket och smart och synkroniserat med andra.
Är det hårdare träning än hos MFF?
– Ja, det tror jag.
Hur har din kropp pallat det?
– Rätt bra och mycket berodde på hur säsongerna är upplagda. Jag var mitt i säsongen med Landskrona när jag kom till Ålborg. Nu i vintras började de ta emot, när de andra hade tio matcher i benen hade jag 35, så jag fick ett välbehövligt uppehåll.
Vilken roll har du i Ålborg? De presenterade sig som sin nya åtta?
– Jag får röra mig hyfsat fritt offensivt, Oscar låter mig vara kreativ och jag kan röra mig över stora ytor. Jag har den naturliga drivkraften för en viss typ av spel.
Hur funkar det utanför planen?
– Jag försöker lära mig danska och har kommit skitbra in i gruppen och känner mig hemma på planen.
Vilket är ditt nya favoritord på danska?
– Frukost.
Varför då?
– Det tog en jävla tid innan jag förstod vad det faktiskt betydde. Danskarna pratade om frukost hela tiden, mitt på dagen. Jag trodde länge att de hade med sig matlåda med frukost eller något. Malthe Höjholt försökte förklara för mig, tre gånger på danska, att frukost på danska var samma sak som lunch på svenska. Men det var först när han förklarade på engelska som jag fattade.
Men Melker… Du är ju för guds skull skåning. Du ska veta sådant.
– Hade ingen aning.
Men när du går på stan och ser restauranger som serverar frukost mellan 11-15 – reagerade du inte då?
– Jo, men jag trodde att det var brunch eller något.
Jaja. Mat har han fått i sig, hur som helst, de första månaderna.
Men hur har det fungerat för en snäll påg från Landskrona när man kommer till en utländsk elitklubb där det är varje man för sig själv, i slutändan, och bitter konkurrens om speltid?
– Det var en liten omställning. I början när jag kom till klubben fick man veta ett och annat på hårt sätt… Det var även så i MFF, om än inte likadant, när jag kom från Wormo och LB07.
Alla ska pinka in sitt revir?
– Exakt. Tryggheten hemma var alltid tätt inpå mig så när man hade en sämre dag i Ålborg tog det på ett annat sätt. I Landskrona kunde jag kopplade bort allt eftersom familjen och vänner fanns nära. Här är det annorlunda med min egen lägenhet där jag fortsätter att tänka på träningen vid hemkomst. Man får hitta metoder för att koppla bort fotbollen.
Som vadå?
– Serier är rätt gött att titta på. Jag spelade mycket golf i Malmö och hoppas kunna fortsätta med det nu när det blir finare väder. Annars blir det till att lyssna på musik eller bara gå en runda.

I BoIS spelar man nästan för ett busskort och en macka – för att få synas i rätt sammanhang. I Olympic ibland inte ens det. Vad gjorde du när din första stora lönecheck från Ålborg satt på kontot?
– Det tog ett tag att få första lönen innan jag hade alla papper i ordning…
Så du blev miljonär när tre innestående månadslöner med skattelättnader och en sign on landade på hösten?
– Haha, nej nej. Det är inte på den nivån. Jag käkade en god middag ute på en fin restaurang.
Vad beställde du? En enhörningsfilé?
– Det fanns något liknande på menyn, man kan ha guldkorn på och sådär. Men det blev inget så komplicerat för min del. Bara gott.
– Annars har jag köpt en del danska kläder. Bra kvalitethoddies.
Du är proffs och köper… ”kvalitethoddies”!? Inte en rosa cadillac till morsan, investerar i krypto som Franz Brorson eller ens sparar till en strandtomt i Borstahusen?
– Nej nej.
Hur långt är kontraktet med Ålborg?
– Till 2026, tror jag… Är det året ut? Ja, det tror jag.
Du måste ju ha koll på sådant Melker!
– Vänta. Hmm…. Jo, det går ut 2026 – under sommaren.
När Sönderjyske, som slaktade BoIS med 7-2, under försäsongen var det en del danskar som sa att Sönderjyske då var ett lag som klarat sig väl i den allsvenska toppen.
Köper du det resonemanget?
– Absolut. Vi och Sönderjyske hade klarat oss väldigt bra i Allsvenskan, definitivt på den övre halvan åtminstone. Det är bara 12 lag i respektive högsta serier i Danmark och jag tror att vi även hade klarat oss bra i danska högsta ligan redan nu.
En match återstår i grundserierna i Danmark. De sex sämsta i högstaligan spelar mot varandra i en egen pool med tio matcher där de två sista åker ur. Lagen tar med sig poäng från grundserien.
I den näst högsta serien, som Ålborg leder, fungerar det omvänt. De sex första lagen möter varandra i ett poolspel och de två bästa går upp.
– Vi och Sönerjyske har varit stabila, spelat oavgjort mot varandra i serien. Idag har vi 13 poäng ner till trean i serien så vi behöver förlora fyra matcher av de tio samtidigt som de andra går rent för att missa avancemang. Det borde lösa sig.
Det är ju ett jävla klyddesystem?
– Jag antar att det är till för att få fler toppmatcher under en säsong som samtidigt är utvecklande för spelarna och klubbarna. Det finns en tjusning att vinna en rak serie som i Sverige. Jag är tvådelad till de olika serieuppläggen.
Hur mycket följer du BoIS?
– Mycket. Speciellt förra säsongen efter att jag flyttat. Det var irriterande att se bortavinsten mot Olympia utan att vara med. Brorsan (Casper Widell, tidigare i HIF, nu i Excelsior) och jag kollade derbyt parallellt från Danmark och Holland, vi lade på på slutsignalen… Sedan fick jag fira.
Funderar du ibland på vad som hade hänt om du stannat kvar i Landskrona och ni haft häng på toppen framåt slutomgångarna?
– Det är alltid lätt att spekulera. Hade vi haft en mix av vårlaget och höstlaget hade vi haft ett oerhört slagkraftigt lag som absolut kunnat ta en topp tre-placering, visst har jag tänkt i de banorna…
Vad fanns mer i vågskålen under sommaren när du lämnade?
– Jag visste att det fanns intresse från klubbar på högre nivå än Superettan. När jag fick höra att en av de var Ålborg och jag snackade med Oscar Hiljemark insåg jag att det var ett steg jag var tvungen att ta. Det gick snabbt, men jag var redo för det och känner även i efterhand att det var helt rätt val att ta, säger Widell.
Melker Widell: ”Han sa att talang är förmågan att lära sig snabbt”
Mer om Melker Widell i senaste avsnittet av BoIS-podden:
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se