Matchens viktigaste spelare – domare Molly Froste från Lund
Faktaruta:
Namn: Molly Froste
Ålder: 22
Bor: Lund
Jobbar som/studerar: Pluggar tredje året till Civilingenjör inom Väg- och Vattenbyggnad på LTH
Favoritmat: Lasagne
Favoritmusik: Allt förutom rapp
Favoritlag i Sverige: Måste nog säga Hammarby
Favoritlag utomlands: Arsenal
Motto: ”Annars är man ingen människa, utan bara en liten lort” från Bröderna Lejonhjärta
Vem är då Molly Froste?
– Jag är född och uppvuxen i Stockholm och flyttade ner till Lund för att plugga för ett par år sedan. Har alltid haft ett stort fotbollsintresse och både spelar och dömer fotboll idag.
Ta oss igenom din egen spel och domarkarriär, hur ser din bakgrund ut?
– Jag spelade i min moderklubb Enskede IK hela vägen från knattelag till division 1. När jag flyttade ner till Skåne spelade jag 1,5 säsong i division 1 med Trelleborgs FF och var med om att spela upp klubben till Elitettan. Efter den säsongen tog jag beslutet att prioritera domarkarriären framför min fotbollskarriär och valde att gå till FC Staffanstorp i division 2. Idag spelar jag för Furulunds IK i samma serie.
Parallellt med fotbollen har jag som sagt dömt mycket. Det har alltid fungerat som ett bra komplement till min egen fotboll samtidigt som det har varit en extra inkomst. Idag försöker jag satsa på att komma så långt som möjligt som domare!
När och varför valde du att bli ju fotbollsdomare?
– Egentligen halkade jag mest in på min första utbildning via min moderklubb Enskede IK när jag var 13 år. Jag föll inte för det helt direkt men fortsatte trots det, när jag gick upp och dömde 9v9 och 11v11 som 15-åring tyckte jag att det blev ännu roligare.
Vilken domarutbildning har du genomgått fram till idag?
– Jag har genomgått Steg 1 och 2, under 2024 genomgår jag en Steg 3 utbildning, blir jag godkänd där i höst kan jag som högst döma som huvuddomare i herrarnas division 2 och damernas division 1.
Vilka egenskaper anser du behövs eller krävs för att vara en bra domare?
– Det finns många egenskaper som gör en bra domare, men kan särskilt nämna förmågan att vara anpassningsbar. Varje match är unik, vilket gör att domaren tidigt i matchen måste hitta rätt nivå på bedömningarna utifrån just de förutsättningar som finns.
Finns det någon match som är lite ” svårare ” att döma?
– Matcher som betyder mycket för laget är lite extra svåra men också extra kul, mycket känslor kan vara inblandade.
Vilka situationer anser du kan vara knepiga att avgöra och ta ett rätt beslut?
– De svåraste situationerna uppstår oftast i de lägsta seniorserierna. Ibland blir det mycket ”klumpfotboll” där många spelare kan vara inblandade i en situation där de inte har full koll på sina fötter. Då är det i princip omöjligt att se om en spark träffar en motståndare.
Hur påverkad blir du av åskådarna och supportrars högljudda ljud?
– Man försöker så gott det går att stänga av yttre påverkan, men det är klart att när jag var yngre påverkades av det. Idag tycker jag nog bara att det sporrar mig till att vara så bra som möjligt, speciellt om supportrarna bidrar med positiv stämning till spelarna.
Domarna på planen får utstå en hel del kritik. Hur handskas du med glåporden och publikens negativa åsikter?
– Det är ju tyvärr en stor del av vår arbetsmiljö. Under alla dessa år som domare har man väl utvecklat något sorts filter och skinn på näsan men även lärt sig att de inte kritiserar mig som person utan snarare mig i domarrollen.
Den vanligaste fördomen mot domare?
– Att vi bara dömer för att tjäna pengar, det ligger otroligt mycket tid och energi bakom varje match som spelare/ledare/publik inte förstår.
Vad anser du om VAR?
– I grund och botten är jag för, att kunna ändra felaktiga beslut gynnar fotbollen. När granskningarna tar för lång tid förstör det lite charmen med sporten.
Avslutningsvis, hur ser din *drömmatch* ut som du skulle vilja döma?
– Lag spelar mindre roll men någon gång hade det varit väldigt häftigt att få döma på en fullsatt arena!
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se