Rögle BK – nu en ekonomisk hockeyjätte: Alen Bibic om kommersiella utvecklingen
Att Rögle BK en dag skulle spela SM-final framstod för ett decennium sedan som en utopi.
Just nu händer det – för andra gången på tre år. Klubben har gått från att vara en toppklubb i Hockeyallsvenskan till att bli en toppklubb i SHL.
Vid sidan om den sportsliga utvecklingen har den ekonomiska varit minst lika dramatisk – förr året var man trea i intäktstabellen bakom jättarna Färjestad och Frölunda.
Skånesport har tidigare uppmärksammat förändringen av klubben i artikeln Rögles förvandling: Från lindansarlag till toppklubb, där tidigare klubbdirektören Marcus Thuresson berättade om sin tid i klubben, besluten som möjliggjorde utvecklingen och rekryteringen av bröderna Abbott.
Sedan 2021 är den tidigare Rögle-backen (2014-19) Alen Bibic försäljningschef i Rögle.
I den här artikeln talar vi med honom om utvecklingen, klubbens arbete med företagspartners och om hur klubben vill växa ytterligare på det kommersiella området.
Hand i hand med den sportsliga framgången har Rögle successivt ökat sina intäkter och är idag en av de klubbar i SHL som drar in störst sponsorintäkter, enligt Ernst & Youngs sammanställning årliga rapport ”Hur mår svensk elithockey?”.
När Skånesport frågar försäljningschefen Alen Bibic om de växande intäkterna från sponsring, inleder han med att påtala att man inom organisationen undviker just det begreppet.
– Innebörden av sponsring är att du ger pengar och inte får något tillbaka. Vi talar om partners. Partnerskap för oss är att partners ger oss värde i form av monetära medel och sedan är vi måna om att leverera värden tillbaka, säger Bibic.
Idag har Rögle cirka 240 partners.
– Vi vill vara navet i regionens näringsliv så att företag samlas kring våra matcher, men också vid våra nätverksträffar. Företag i vårt partnernätverk gör affärer sinsemellan. Vi har lyckats bra både med att behålla och utveckla partnerskap och att fånga upp nya företag.
– Har du ett mindre bolag kan vi exempelvis hjälpa till att bygga varumärket och koppla ihop företagsnamnet med Rögle BK, eller ge dig tillgång till vårt fantastiska nätverk där du kan hitta nya affärsmöjligheter. Sedan finns det större bolag som kanske gärna vill ha olika sorters aktiveringar som att arbeta med hållbarhetsfrågor på ett djupare plan– och då är vi där och hjälper dem och de hjälper oss. Får man något tillbaka blir det ett långsiktigt partnerskap och vi kan växa och utvecklas tillsammans, fortsätter Bibic.
Den insikten finns emellertid rimligen även andra klubbar. Men det är Rögle som gått som en raket och nästan fördubblat sina intäkter sedan första säsongen sedan återkomsten till SHL 2015/16. Eller om man så vill, ökat nettoomsättningen från 76 miljoner kronor från säsongen 2014-15 – då backen Alen Bibic anslöt från Leksands IF – till 187 miljoner kronor säsongen 2022-23.
– Men det handlar om hur mycket man levererar i praktiken. Vi har personer i föreningen som är väldigt måna om våra kunder. Vi är många om att leverera värdet tillbaka, att vara lyhörda och förstå att varje partnerskap är unikt. Vi är nyfikna och vill ständigt utveckla och tillgodose de behov som våra partners har. Vi har en sådan slags kultur på kontoret. Ett mantra som vi ständigt arbetar med är att vi vill bli lite bättre varje dag. Det är en sak som ofta finns inom elitidrotten, vi har även börjat sätta det på kontoret, säger Bibic.
– Utvecklingen i klubben har skett i nära symbios med bland annat näringslivet. Företag med kompetens inom sina områden har bidragit till att Rögle BK har kunnat ta viktiga steg framåt. Jag är övertygad om att nyckeln till framgång ligger i att ständigt vara lyhörd och inte anta att vi som arbetar inom klubben sitter på alla svar. Jag kan räkna upp flertalet exempel där våra partners varit en bidragande faktor till den utveckling som vi ser idag.
Finns det något nästa steg? Går det att växa mer?
– Jag tror definitivt att man kan nå nya höjder. Vi har en strategi med en cirkel med radien 40 minuters bilväg in till Catena Arena som vi identifierat som vår marknad. Vi är starkast i Ängelholm och Helsingborg. Ju längre in du kommer i cirkeln, desto starkare är vi. Men inom 40 minuters radie innefattar vi Halmstad och Landskrona. Vi börjar jobba oss utåt. Det finns cirka 500000 människor inom dem här ramen, det finns jättefina företag som vi kan leverera ett fantastiskt värde för. Många tänker sig att vi endast arbetar med Ängelholm, där det idag bor cirka 45000 människor.
Alen Bibic talar om att Rögles styrka ligger i att man har många partners.
– Många klubbar har ett (litet) antal stora partners. En nöt för oss är hur vi kan få in större partners. Det finns många företag i regionen som är börsnoterade. Hur kan vi hjälpa dem i deras arbete? Hur kan de hjälpa oss i vårt arbete med att ta samhällsansvar?, säger han.
– Dessutom handlar det om att tänka långsiktigt och att ställa rätt frågor, till exempel vilka frågor som nästa generations företagsledare och besökare värdesätter. Detta för att förbereda vår verksamhet så att vi kontinuerligt ligger i framkant – och inte står oförberedda om fem-tio år då framtiden anlänt. Vi lever i en snabbt föränderlig värld och jag är av övertygelsen att de verksamheter som inte omstrukturerar sig riskerar hamna efter och potentiellt misslyckas.
En ekonomisk nyckelfaktor på senare år är bygget av den fjärde våningen på Catena Arena. Våren 2022 stod den klar. Publikkapaciteten ökade med uppemot 1500 personer till cirka 6310 åskådare – och biljettintäkterna med dem. Skånesport frågar Bibic hur det påverkat möjligheten att öka även de kommersiella intäkterna.
– Den har varit jättebetydelsefull. Vi har fått ett antal nya loger – vi hade 100 procent beläggning på logerna på våning tre. Vi har kunnat paketera andra säsongsarrangemang som inte är loger, utan fasta bord och soffor. Vi har skapat nya intäktsben och hade vi inte haft dem hade vi haft svårt att nå upp till summorna vi har idag, säger han.
Har ni några specifika mål för er ekonomiska tillväxt på sikt?
– Vi jobbar mot ”100” – visionen är 100 procents beläggning i arenan och 100 miljoner kronor i intäkter på företagssidan. I år låg vi på 60 miljoner. Vi fortsätter att utvecklas och att vara nyfikna och att lyssna in. Det tar tid att bygga upp något, men kan gå fort att rasera – det ska man inte glömma. Men fortsätter vi vårt hårda och ödmjuka arbete framåt är jag övertygad om att Rögle kan vara en maktfaktor i svensk hockey även på lång sikt. Vi har en fantastisk uppslutning från näringslivet och våra fans.

Det är alltså knappt tio år sedan Alen Bibic kom till Rögle som spelare. Han spelade sin sista säsong i klubben 2018-19. Efter att ha utbildat sig blev han försäljningschef hösten 2021. När Skånesport ber honom berätta om utvecklingen under de tio åren och skillnaderna mot idag återkommer han till att en nyckel är att klubben var välskött ”från början”, även när han kom som spelare.
– Även när jag spelade i Leksand var det visserligen ett jojo-lag, men det var aldrig turbulent i klubben.
I takt med att de sportsliga framgångarna kommit märker han hur intresset för Rögle ökat.
– Det pratas om Rögle i olika forum där det inte naturligt pratas om hockey. Jag har vänner som inte är kopplade till hockeyn som helt plötsligt börjat prata om Rögle, inte bara i Ängelholm eller i regionen, utan även på andra orter. Det har verkligen slagit igenom.
Förändringen har ju rimligen kommit gradvis, men finns det något särskilt tillfälle då förvandlingen av Rögle blev tydlig?
– Redan med Marcus Thuressons intåg (klubbdirektör 2015-19) påbörjade klubben en resa med att bli professionella på alla plan. Någonstans efter att bröderna Abbott (Chris och Cam, sportchef respektive tränare 2017-23), så blev det en förändring i mindset i föreningen: Att vi inte skulle vara ett jojo-lag, utan etablera oss som topplag. Under resans gång har ett antal beslut tagits som skapat försättningar till att inte längre vara det jojo-laget. Det var en hel klubb som bestämde sig, att nu var det dags.
Kan vilken klubb som helst göra som ni – och lyckas?
– Jag tror definitivt att många klubbar i Sverige skulle kunna göra en liknande resa. Men det är jäkligt lätt att säga att alla kan göra det – det är inget som man bara gör över en natt. Det är beslut som man tagit längs hela vägen som bäddat för att Rögle står där vi står idag. Det krävs ödmjukhet och hårt jobb.

Foto: Rögle BK (näst översta bilden) Bildbyrån (övriga bilder)
Rögles förvandling: Från lindansarlag till toppklubb – Thuresson berättar om sin tid i klubben
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se