Matchens viktigaste spelare – domare Kasper Nilsson från Malmö
Faktaruta:
Namn: Kasper Nilsson
Ålder: 28
Bor: Malmö
Jobbar som/studerar: Jobbar åt Stena Line med bland annat grupp och konferensresor samt kundservice
Favoritmat: Pizza
Favoritmusik: Pop
Favoritlag i Sverige: Malmö FF
Favoritlag utomlands: Arsenal
Motto: För Malmö, i tiden
Vem är då Kasper Nilsson?
– En sedan barnsben fotboll och sporttokig person som tittade på all sport som gick att se på de kanaler man hade hemma. Såg min första match live 2002 med Malmö FF mot Hammarby. Gått regelbundet på MFFs matcher sedan 2007 och årskort sedan 2009. Ser idag nästan alla matcher på plats, hemma som borta, i Sverige och i Europa. Följer även landslaget så gått de går på plats utomlands + lite annan klubblagsfotboll utomlands när tiden finns. Dock hemmamatcherna med landslaget i Stockholm får oftast bli på tv. Utöver fotbollsintresset som tar de mesta av ens tid inkl dömningen så uppskattar jag god mat och att resa. Besökte land 50 nu i vintras. Även mycket intresserad av statistik och för sådan bland annat sådan kring alla matcher och arenor jag besöker samt vem jag dömt med genom åren. Har som exempel idag 180 olika arenor i 39 olika länder och totalt 857 matcher.
Ta oss igenom din egen spel och domarkarriär, hur ser din bakgrund ut?
– Spelade endast fotboll som väldigt ung, märkte snabbt att jag var så himla dålig så den karriären pågick inte längre än typ till man var 10 eller 11 år. Gillade tidigt att kunna bestämma saker och ting och som fotbollstokig 10 åring så såg man all fotboll man kunde och don som bestämde där var ju domarna så de var något man började se upp till.
När och varför valde du att bli ju fotbollsdomare?
– Tror jag var 13 år när jag bestämde mig för att jag skulle vilja testa på att börja döma fotboll. Växte upp utanför Limhamn så sökte mig till LB07 för utbildning, men just de året hade dom ingen utbildning så jag blev skickad till Klagshamn. Där genomförde jag min första utbildning och blev kvar i närmare 4 år och dömde där från 5 manna upp till 11 manna. Sedan hade jag ett år som ”frilansade” föreningsdomare där jag kontaktade 8-10 olika föreningar i Malmö med omnejd och meddelade att jag fanns tillgänglig. Det slutade med att jag fick napp i bland annat Svedala, Kulladal, Lilla Torg samt FC Rosengård. Sen år 2014 tog jag steget att utbilda mig till distriktsdomare hos Skåneboll.
Vilken domarutbildning har du genomgått fram till idag?
– Har genomfört steg 2 som huvuddomare och RAD som assisterande domare. Dömer herr div 5 och dam div 2 som huvuddomare samt assisterar i herr div 3 och 2 samt dam div 1.
Vilka egenskaper anser du behövs eller krävs för att vara en bra domare?
– För att bli en bra domare så förutom en bra regelkunskap som man kan applicera ute på plan, så behöver man kunna förmedla den på ett enkelt och bra sätt till spelare och ledare så man kan få en acceptans och förståelse för sina beslut. Även att man har en bra spelförståelse hjälper en långa vägar så kan läsa av spelet och ligga rätt i position för att kunna ta rätt beslut och veta var bollen ska hamna näst så man kan ta smarta löpvägar.
Finns det någon match som är lite ” svårare ” att döma?
– Alla matcher är kan vara svåra på sitt sätt. Det kan vara två lag som slåss i olika delar av tabellen, ett mittenmöte, toppmöte, bottenmöte, men oavsett vilken match de är, så gäller det att gå in med samma inställning. Att alltid förvänta sig de oförväntade. Att alltid vara påkopplad i 90 minuter plus tillägg. Om man gör och är det, så har man mycket vunnet och då kan man reda ut de flesta matcherna blandat med egenskaperna som nämndes tidigare.
Vilka situationer anser du kan vara knepiga att avgöra och ta ett rätt beslut?
– Man ska komma ihåg att även om det finns en regelbok, så är en hel del situationer i fotboll upp till bedömning från domare till domare. Som exempel handsregeln eller offsideregeln som får nya tolkningar nästan varje år. Så här gäller de att man ser till att vara bra påläst, hitta en bra position inne på plan som huvuddomare för att kunna göra rätt bedömningar. Som assisterande domare gäller de att stå rätt i linje och scanna av allt från när bollen slås, till avstånd mellan försvarare och anfallare, om denne deltar/stör/vinner fördel av sin offisdestående position. Ett beslut som tas av en domare i en match kan tolkas annorlunda av en annan i matchen efter i en liknande situation.
Hur påverkad blir du av åskådarna och supportrars högljudda ljud?
– För mig personligen så är jag inne i en sådan bubbla när man dömer att utomstående ljud och annat är något man inte lägger så stor märke till. Man är så fokuserad på att ta upp till 300 beslut på en match och att få alla dessa rätt samt att hitta ett bra samarbete med sitt team.
Domarna på planen får utstå en hel del kritik. Hur handskas du med glåporden och publikens negativa åsikter?
– Här kan man applicera svaret från frågan ovan. Med tiden så blir man tillräckligt erfaren att stänga ute vad andra tycker och tänker både på och utanför plan om dig och dina kollegors insats. De är också en viktig egenskap för att kunna bli bra och komma långt som domare.
Den vanligaste fördomen mot domare?
– Att man började döma för att man var för dålig för att spela själv, även om den delvis stämmer in på mig ha ha ha…
Vad anser du om VAR?
– Här är jag nog olik många av mina kollegor, men jag vill absolut inte ha VAR i fotboll. Spelarna gör fel, domarna gör fel, fotboll ska inte vara perfekt. Utan VAR så tas ändå bland annat 97% offsidebeslut korrekt om jag minns rätt. För mig gör VAR många domare osäkra och dom tar ibland inte de tuffa besluten utan man förlitar sig på att VAR rättar en istället för att gå på sin egen känsla.
Är det något annat/övrigt du vill lyfta fram som jag missat?
– Inte vad jag kan komma på så här nu direkt på rak arm.
Avslutningsvis, hur ser din *drömmatch* ut som du skulle vilja döma?
– Som domare siktar man på att få döma de största, bästa och viktigaste matcherna. För mig så skulle en drömmatch få vara att döma en helt avgörande match, där allt stod på spel för bägge lagen och där man efter 90 min plus tillägg, varit helt ”osynlig” och går av planen utan att någon kommer ihåg en dagen efter. De indikerar på att man gjort nästintill den perfekta ”drömmatchen” som domare i mina ögon.
Foto: Patrik Agerkrans
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se