Skånska initiativet för föreningarna sprider sig i landet
Försämrat konjunkturläge och stigande kostnader riskerade att vingklippa föreningslivet i Skåne.
Då gick Sparbanken Skåne in med ett omfattande extra föreningsstöd för att underlätta för de lokala barn- och ungdomsföreningarna.
– Vi ser nu att stödet har gjort nytta i föreningslivet. Vi träffade brett och rätt med detta initiativ och det är vi glada för. Extra kul är det att fler följer efter, säger Marcus Nilsson, marknadschef på Sparbanken Skåne, som är en av regionens allra största föreningssponsorer.
Totalt fick nästan 500 föreningar runt om i Skåne ta del av det extra stödet, omfattande 15 miljoner kronor.
När Sparbanken Skåne ombeds titta i backspegeln gällande satsningen säger Marcus Nilsson:
– Tanken kom upp under sensommaren när inflation och lågkonjunktur gjorde sig alltmer påmind bland våra föreningar och deras medlemmar. Vi ställde oss frågan hur vi på ett enkelt sätt skulle kunna bidra för att regionen ska fortsätta ha ett välmående föreningsliv så att barn och ungdomar får en meningsfull fritid.
Banken kom ganska snabbt fram till att de ville göra en extra utdelning av medel som inte byggde på att man ansökte till ett specifikt projekt såsom man traditionellt gör för att få bidrag. Dessutom ville banken få till ett överraskningsmoment inför julen och årsskiftet. Eftersom fokus var barn- och ungdomsverksamhet landade gänget på Sparbanken Skåne i att basera det extra stödet på antalet redovisade loktimmar från året innan.
– Alla föreningar, t ex scoutföreningar, med bred ungdomsverksamhet har inte rätt till lokstöd, så det fanns även en manuell funktion i arbetet med fördelningen av medel för att fånga dessa. Tack vare våra lokala medarbetare som kan sin hemmamarknad minimerade vi andelen fel och fick ihop en bra helhet, säger Marcus Nilsson.
– Det ligger i vårt DNA att återinvestera bankens vinster och vi brinner för ett levande Skåne. Vår marknad är här och våra kunder finns här – därför måste det vara gött att bo i Skåne. Om vi som bank placerar en del av överskottet i föreningslivet får våra kunder det till godo på passande sätt.
Har ni utvärderat initiativet?
– 494 föreningar fick stöd och vi har precis fått in samtliga återrapporteringar där vi ser att stödet gjort gott i föreningarna, så det känns väldigt bra! Vi har verkligen träffat brett och rätt, säger Nilsson och tillägger:
Att det skånska föreningslivet fått ett tillskott när tiderna som tuffast är ett fenomen som också ses på andra platser i Sverige.
– Vi har sett hur andra sparbanker tittat på vårt initiativ och gjort liknande satsningar på sin hemmamarknad, bland annat i Karlshamn. Det är jättekul att gå före med ett gott exempel och att tänket sprider sig utanför länets gränser. Ett starkt föreningsliv har hela samhället glädje av, säger Marcus Nilsson.
Fakta om Sparbanken Skånes Föreningsstöd
Föreningsstödet var en extra insats hösten 2023 för det ideella föreningslivet i Skåne. Totalt fick 494 föreningar en del av extrastödet som omfattade 15 miljoner kronor. Stödet baserades på storleken på barn- och ungdomsverksamheten och föreningarna finns i Eslöv, Hässleholm, Hörby, Höör, Kristianstad, Kävlinge, Lund, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Staffanstorp, Svalöv, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge kommun.
Hässleholms IF verksamhet stöds av Sparbanken Skåne: ”Hjälper många barn och ungdomar”
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se