Sportbettingens inflytande på idrottare och sportens integritet
Sportbetting marknaden omsätter för mångmiljardbelopp varje år. Dessa enorma summor spelar en positiv roll i att vidareutveckla sportvärlden. Med så pass stora belopp det finns också en mörkare sida: negativ inverkan på spelare och i värsta fall potentiell korruption.
Vilket inflytande har sportbettingen på idrottare och sportvärldens integritet som helhet? Svaret finner du nedan. Vidare kan du läsa vad som kännetecknar korruptionen inom sportvärlden. Avslutningsvis kommer vi presentera konkreta sätt att förebygga matchfixning och andra olagliga aktiviteter inom sportbettingvärlden.
Sportbetting skapar stor press på idrottarna att prestera
Sportvärlden har alltid handlat om att prestera väl. Dessa förväntningar om att vinna kommer från både fans, lagkamrater och lagledningen. Sportbettingvärldens framväxt med stora belopp investerade i betting har resulterat i att pressen på spelarna har om möjligt blivit ännu större.
Till och med stora sportstjärnor är människor som emellanåt har en dålig dag och gör misstag. Men sportbettingens enorma press på idrottarna kan potentiellt ha negativa konsekvenser för deras mentala hälsa och fysiska välbefinnande. Vidare kan denna omänskligt höga press leda till att spelarna agerar irrationellt och fattar beslut som de inte hade gjort under normala omständigheter. I extrema fall kan pressen från sportbetting leda till utbrändhet och kroniskt försämrad hälsa hos idrottarna.
Sportbetting kan leda till mer korruption
De stora pengasummorna inom sportbetting och tillhörande förväntningar på prestationer och vinster, utgör ett allvarligt hot mot spelarnas professionella och personliga integritet. I värsta fall kan dessa faktorer leda till en ökad korruption. I ett sportsammanhang är korruption ett komplext begrepp och består av flera olika komponenter:
- Matchfixning
- Doping
- Mutor
- Pengatvätt
- Olaglig gambling
Varje fall av korruption är unikt och kan bestå av en eller flera av ovannämnda komponenter. Nedan kikar vi närmare på en specifik form för idrottsrelaterad korruption: match-fixning.
Vad är match-fixning?
Det har blivit allt vanligare med match-fixning inom svensk och internationell sport. Fenomenet är speciellt förekommande inom stora sporter med betydande pengabelopp som fotboll, ishockey, tennis eller basket.
Som namnet antyder handlar match-fixning om att en del aktörer på och utanför idrottsbanan på förhand kommer överens om ett specifikt spelresultat. Match-fixning är naturligtvis olagligt och kan betraktas som en slags muta i och med att spelare tar emot pengar för att slutresultatet skall gynna specifika intressenters ekonomiska satsningar. Nedan presenterar vi några av de värsta match-fixningsskandalerna inom sportvärlden.
Fotbollsmatchen mellan Västtyskland och Österrike, VM 1982
Västtyskland och Österrike var involverade i en av sporthistoriens mest ökända match-fixningar under fotbolls VM 1982. Båda lagen var medvetna om att Tyskland behövde endast vinna matchen med 1-0 för vidarekvalifikation på konkurrenten Algeriets bekostnad. Efter att tyskarna gjorde 1-0 målet, spelade både lagen om att bibehålla resultatet och invänta slutsignalen. Matchfixningsskandalen involverade minst 30 personer från båda lagen.
Olympique de Marseilles, UEAFA Champions League 1993
Det franska fotbollsklubblaget Marseilles framstod som oövervinnliga under säsongen 1993. Laget dominerade den franska fotbollsligan. Kronan på verket var klubbens seger i UEAFA Champions League. Men det visade sig att Marseilles var involverat i allvarliga match-fixningsincidenter. Klubbens tidigare ägare Bernard Tapie hade mutat motståndarlaget Valenciennes att medvetet spela dåligt och förlora matchen mot Marseilles.
180 tennisspelare involverade i match-fixning, 2023
Även tennisvärlden har haft sina fall av matchfixningar. I en av de värsta skandalerna visade det sig att hela 180 tennisspelare från hela 30 olika länder hade varit involverade i en global match-fixning. Alla de involverade spelarna hade fått betalt för att säkra ett på förhand angivet matchresultat.
Hur förebygger man match-fixning?
Match-fixning är inget nytt fenomen men har blivit allt vanligare under senare år i takt med att pengasummorna inom sporten har blivit större. Det finns inga enkla lösningar till detta komplexa problem. Bekämpning av match-fixning kräver i stället långsiktiga lösningar inom en rad olika kompletterande områden. Dessa inkluderar:
- Utbildning – ökad fokus på utbildning och information inom sportvärlden om match-fixningens negativa inverkan på sporten
- Lagar – striktare lagar med hårdare straff
- Bevakning – omfattande och systematisk övervakning av de globala bettingsmarknaderna. Detta ökar sannolikheten att matchfixning kan upptäckas på ett tidigt stadium.
- Ombudsman – en ombudsmanfunktion kan uppmuntra individer inom sportvärlden att konfidentiellt dela känslig information om potentiell matchfixning.
Korruption skadar sportvärlden och idrottsyrket
Den gemensamma nämnaren för all form för korruption är att den urholkar allmänhetens förtroende för sportvärldens integritet vilket riskerar underminera sporternas långsiktiga renommé.
Vidare har betting-relaterad korruption en potentiellt skadlig effekt på idrotten som en professionell karriär. Istället för att uppmuntra talang och hård träning, sänder korruption oetiska signaler om att diverse fusk och tvivelaktiga genvägar är vägen fram för idrottare.
Avslutande ord
Sportbetting har ökat pengaflödet inom sportvärlden. Detta kan potentiellt leda till större press på spelarna att prestera vilket kan ha negativa hälsomässiga konsekvenser. Vidare kan de stora pengasummorna i sportbetting leda till korruption såsom mutor, pengatvätt, doping och matchfixning. Fenomenet matchfixning kan bekämpas med juridiska och utbildningsmässiga verktyg. Sammantaget skadar korruptionen både idrottsyrket och sportvärldens integritet.
Foto: Unsplash
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se