Lundblad: Så rankar jag de 24 EM-lagen så här långt
Alla 24 lag i EM har spelat två matcher. Vilka har varit bäst och vilka har varit sämst? Här är en ranking.
24. Polen
Inget lag har väl varit jättedåligt i den här turneringen, men Polen är ett av två som står på två förluster efter två matcher. Den här gången har inte ens storspel från Sczesny – som tog dem vidare i VM senast – kunnat rädda någonting. Hade bra stunder både mot Nederländerna och Österrike, men deras tama forcering i den sistnämnda matchen gör att de får jumboplatsen.
23. Ungern
Visade i perioder sin farlighet mot Tyskland – särskilt genom Szoboszlais fot. Men den anemiska premiärinsatsen mot Schweiz gör att de sitter här med noll poäng från två matcher och behöver både många mål och hjälp från andra håll för att gå vidare. En besvikelse.
22. Georgien
Tillhör toppen om vi rankar hjärta och beslutsamhet, men turneringens debutanter hamnar ändå så här pass långt ned på rankingen. Men vi minns glädjen efter Mikautadzes kvittering mot Turkiet och vi minns Mamardasjvilis (turneringens hittills bäste målvakt?) räddningar senast mot Tjeckien. Det Georgien inte vill minnas är Lobanidzes skott över ribban på friläget i slutsekunderna igår.
21. Albanien
Chockade både Italien och Kroatien med påpassliga och tidiga mål. Tappade samtidigt greppet mot Adriatiska havets stormakter i slutet av matcherna, men poängen mot de sistnämnda var inte ologisk. Tänk om Daku satt sitt läge i slutminuterna!
20. Skottland
Ett välkommet inslag i ett mästerskap, kolla bara videoklippen från fansens marsch genom München inför EM-premiären mot Tyskland. På planen har det dock gått som vanligt – Skottland löper stor risk att för tolfte gången av tolv möjliga åka ur ett mästerskap i gruppspelet. Insatsen mot Tyskland var hemsk. Mot Schweiz var de betydligt bättre. De försvarade sig bra, hotade på omställningar och fick med sig en rättvis poäng. Frågan inför sista omgången är: Kan de slå Ungern och därmed kanske gå vidare? Samt: Kan de göra mål själva? – bägge lagets mål har varit självmål (av Rüdiger och Schär).
19. Ukraina
Ett lag som är svårt att sätta in i rankingen, då de stått för en av turneringens sämsta prestationer (0–3 i icke-insatsen mot Rumänien), men också en till stora delar riktigt bra match mot Slovakien. Jaremtjuks 2–1-avgörande senast är en av turneringens största ögonblick hittills. Tappar någon placering på starten av matchen mot Slovakien, då bara målvakt Trubin höll laget kvar i EM.
18. Kroatien
Turneringens kanske största besvikelse så här långt blev 3–0-mosade av Spanien i premiären. De straffades av svagt försvarsspel och usla mittbacksinsatser – framåt skapade de egentligen mer än spanjorerna. Mot Albanien tappade de poäng på en svag inledning. Har visat potential i matcherna, men det har bara räckt till en poäng hittills. Har Modric, Brozovic och Kovacic en EM-uppryckning till i sig?
17. Tjeckien
Har varit ungefär vad man kunde förväntat sig. Var nära att klara en poäng efter en bra defensiv insats mot Portugal. Var nära att avgöra mot Georgien, men stoppades av Marmadasjvili och en skada på Schick. Tre poäng mot Turkiet lär innebär avancemang. Allt annat lär innebära motsatsen.
16. Serbien
Går ”aldrig” vidare från gruppspel nu för tiden och hade nog behövt en trepoängare mot Slovenien senast. I den matchen skapade de dock tillräckligt för att vinna – men det dröjde till 96:e innan Jovic nickade in den – kanske kan kvitteringen ge energi inför avgörande matchen mot Danmark. Baklängesmålet de släppte in mot slovenerna var slappt, men mot England i första matchen gjorde de ändå en helt OK försvarsinsats och kunde ha fått med sig poäng med lite flyt.
15. Rumänien
Vilken återkomst som mästerskapsmatchvinnare! För första gången på 24 år, sedan EM 2000, vann de en slutspelsmatch och som de gjorde det. Hög press, snabba kontringar – och drömmål – visade vägen mot Ukraina i 3–0-segern. Var frimodiga även mot Belgien igår, men borde då straffats betydligt hårdare än vad 0–2 indikerar. Har i alla fall gett sig själva chansen inför sista omgången mot Slovakien. Gillar snabbe och skottvillige högerspringaren Dennis Man, som nyss fört upp Parma till Serie A.
14. Turkiet
Deras offensiva krafter imponerade stort mot Georgien – turneringens hittills bästa match avgjordes av Mert Müldür och Arda Gülers drömmål. Samtidigt blottades sprickor i defensiven – sprickor som Portugal utnyttjade i en match som det nästan kändes som att turkarna ”vaskade”. Tjeckien-matchen blir som sagt avgörande.
13. Slovenien
Välkomna tillbaka! Slovenien gör sitt första mästerskap på 14 år och är det lag i EM som påminner mest om hur Sverige brukade se ut i turneringar. Ett hederligt, kämpande, 4-4-2-lag som låter motståndarna föra matcherna och inget lämnas åt slumpen. Straffade övermodighet hos både Danmark och Serbien, men ”borde” fått med sig en seger från någon av de matcherna. Nu måste nämligen Sesko och hans vänner vinna mot England.
12. Danmark
Såg lika blodfattigt ut i andra halvlek mot Slovenien, som man gjorde i VM i Qatar. Då inledde man med 0–0 mot Tunisien, nu blev det 1–1 mot Slovenien. I VM fortsatte man med en bra insats mot Frankrike, men förlorade – nu fick man i alla med sig en poäng mot England (1–1). Dessutom såg man riktigt bra ut. Danmark hade ett mycket framgångsrikt presspel och kändes lika frimodiga som i EM för tre år sedan. Återstår att se om man kan föra med sig det in i avgörande gruppspelsmatchen – i Qatar förlorade man den mot Australien och vinner man inte mot Serbien blir det EM ett nytt danskt fiasko.
11. Slovakien
Slog Belgien rättvist och såg länge starka ut mot Ukraina. Har gjort åtminstone tre bra halvlekar hittills och då hamnar man så här högt uppe. Gillar anfallaren Haraslin och Napoli-scudetto-vinnaren Lobotka på mitten. Samt vänsterbacken Hancko, som dock blev skadad mot Ukraina. Bör ha goda möjligheter i avgörande matchen mot Rumänien i alla fall.
10. Schweiz
Schweiz hade haft ett okarakteristiskt svajigt kval, men väl i EM har de varit lika stabila som vanligt. Mosade Ungern i sin premiär och mot Skottland levererade Shaqiri ännu ett drömmål. Tappade visserligen poäng, men bör redan nu ha tagit tillräckliga många för att nå åttondelsfinal. Har större bredd framåt än tidigare upplagor av Schweiz – Duah har startat en match och gjorde mål, Ndoye har imponerat och dessutom har Embolo kommit in och målat.
9. Belgien
På något sätt de senaste mästerskapens huvudrollsinnehavare oavsett hur de presterar. Så även 2024 efter den hemska inledningsförlusten mot Slovakien, ständigt VAR-kaos och kontringsbombardemanget som Rumänien blev utsatta för igår. De Bruyne ville verkligen göra mål och gjorde det till slut. Lukaku har gjort tre, men inget har blivit godkänt. Belgiens ”Red Devils” är rock n roll och ”nya” namn som Doku och Lukebakio bidrar til det, liksom våghalsige försvararen Faes.
8. Italien
Svårplacerat lag i denna ranking. Spelade något av turneringens bästa fotboll i premiären mot Albanien, som inte hade det lätt. Samtidigt släppte de in EM-historiens snabbaste mål på ett inkast i den matchen och mot Spanien blev de utspelade. Defensiva giganterna Bastoni och Donnarumma har levererat hittills – och de behöver de fortsätta att göra om Italien ska gå långt.
7. Österrike
Gjorde livet surt för Frankrikes stjärnor i 90 premiärminuter och följde upp det med en nödvändig seger mot Polen. Baumgartner och Sabitzer imponerar, liksom kollektivet och det intensiva presspelet. Jag har aldrig sett Österrike bättre i ett mästerskap – fast konkurrensen historiskt är inte stenhård.
6. England
Har fyra poäng på två matcher och det är så klart godkänt, men det känns inte riktigt harmoniskt hos förhandsfavoriterna. Hade stora problem med att hantera Danmarks press och den kontroll som tränare Southgate eftersträvar infann sig inte. Visade upp sin breda bänk i slutet av den matchen, men det var ändå Danmark som var närmast segern i 1–1-matchen.
5. Nederländerna
Såg starka ut i första halvlek mot Polen – framför allt skicklige backen Aké. Som vanligt avgjorde Weghorst. Mot Frankrike var de väldigt nöjda med 0–0-resultatet och det går inte att dra några större slutsatser ifrån den matchen. Har väl varit ungefär som man kunde förvänta sig.
4. Portugal
Klarade sig med blotta förskräckelsen från premiären mot Tjeckien (sent avgörande av Conceicao). Mot Turkiet var man överlägset och de individuellt skickliga spelarna visade sina kvaliteter. Framför allt Pepe, 41, längst bak – vilken mur han är! Jobbet i gruppspelet är gjort.
3. Frankrike
Mästerskapets största stjärngalleri har haft bäst kontroll av alla lag hittills – tränare Deschamps är nog nöjd. Skadan på Mbappé oroade, men han ser ut att snart kunna vara tillbaka och mot Nederländerna kunde man till slut på ett imponerande såga sig fram till chanser utan att behöva ta några risker bakåt. Även om två lag ”varit bättre”, har inget lag ”känts bättre”, om läsaren förstår vad jag försöker säga. Största utropstecknet hittills? Kanté!
2. Tyskland
Hemmalaget är väl det som sett mest överlägset ut i sina matcher, men man ska komma ihåg att de mötte en passiv icke-motståndare i första matchen (Skottland) och att Ungern i andra matchen faktiskt skapade en hel del chanser på tyskarna.
Musiala och Gündogan har imponerat – och framför allt har quarterbacken Kroos varit fantastisk. Liksom hans städande parhäst Andrich. Och många fler. Kommer att gå långt. Alla vet det, alla kan se det.
1. Spanien
Spanien har kryddat tiki-takan med ett djupledsspel och när de slog Kroatien hade de bara 46 procent bollinnehav. Det var första gången sedan EM-finalen 2008 mot Tyskland som Spanien inte dominerade bollinnehavet i en tävlingsmatch.
De spelar ut motståndarna och deras offensiva spelare briljerar – och levererar. Det säger inte mycket om hur den här turneringen kommer att sluta – att imponera i gruppspelet kan man göra utan att vinna titlar, det har vi sett många gånger genom åren.
Men de körde över Italien och straffade Kroatien stenhårt. De har varit bäst i EM hittills.
Yamal och Williams har haft naturliga huvudroller – självgillar jag hårfagre vänsterbacken Cucurela och drömmålsleverantören Fabian Ruiz.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se