Lundblads sju funderingar inför Öster–HIF: ”Kan HIF haka på i toppen?”
På måndag kväll klockan 19 spelar HIF borta mot Öster.
Gustav Lundblad funderar kring lagets möjligheter att haka på i toppen och reflekterar kring det faktum att Öster fortfarande inte gått upp i högsta serien. Varför dominerar inte Östers IF Superettan?
1. Kan HIF haka på i toppen?
Det svänger fort i Superettan. Det vet vi som följde serien förra året, när HIF var djupt nere i bottendyn på våren, men vann tre matcher i följd i omgång 12 (AFC), 13 (Östersund) och 14 (Örgryte).
Hux flux såg det ut som att de skulle kunna utmana i toppen – som läsaren säkert vet tog säsongen sedan en ny vändning nedåt.
Årets säsong är hittills inte lika extrem, men likväl har HIF nu för första gången på nästan ett år vunnit två matcher i följd igen och inför bortamatchen mot Öster är det bara tre poäng som skiljer lagen. HIF:s avstånd till allsvensk kvalplats är fyra poäng.
Skulle HIF vinna mot Öster kommer snacket om toppstrid inte bara att finnas i den kolumn du läser just nu, utan överallt runt om klubben.
Det är så det fungerar.
2. Så vad är svaret på frågan?
Svaret på frågan ”Kan HIF haka på i toppen i år?” är ”kanske, men antagligen inte i längden”.
Även om HIF vinner mot Öster är det mest troliga att laget inte kommer att vara tillräckligt spetsigt för att gå upp i år, men saker kan så klart förändras – på samma sätt som HIF mycket väl efter några dåliga resultat kan vara illa ute längre ned i tabellen igen.
Mer meningsfullt är väl att fokusera på matchen imorgon. Vi börjar med motståndaren Öster.
3. Varför dominerar inte Öster serien?
Första gången jag hörde det var nog någon gång tidigt 2018.
Snacket om Öster som allsvensk kandidat, det vill säga.
Jag träffade en tidigare HIF-kopplad person i ett helt annat sammanhang och inför den kommande Superettan-säsongen lyfte han fram en gammal storklubb, som året före återkommit till näst högsta serien efter ökenvandring i Division 1.
”Öster kommer att bli farliga i år”, spådde den tidigare HIF-mannen.
Sedan dess har det låtit ungefär likadant inför varje säsong. Överallt har folk som tror på Öster-återkomst poppat upp.
Mer och mer tills de till slut, i år, blev huvudfavoriter till att vinna serien. Och jag har själv varit en del av skaran i flera år.
Öster är en stabil klubb med (med Superettan-mått mätt) stabila finanser, som åtminstone inte historiskt överinvesterat i den egna spelartruppen.
Förra året hade man näst störst ekonomi i serien (efter HIF).
Så varför går de aldrig upp?
Jag har inget svar på frågan, men tycker att det är fascinerande att de fortfarande inte ligger där högst uppe med ett snitt på över 2,0 poäng per match. Istället har de raden fem segrar, fem oavgjorda och två förluster och är en del av Superettans stora övre mitten-gytter – det nästan alla lag är med i, förutom BoIS och några bottenlag.
De senaste fem säsongerna har Öster slutat 4-5-3-4-4.
De borde lägga en etta eller tvåa till den raden mycket snart.
4. Ett bra Öster-lag
Den känslan får man även när man tittar på årets Österlag.
• Anfall: De har Adam Bergmark Wiberg i anfallskedjan, en spelare som brukar nämnas som en av seriens främst. De har en Niklas Söderberg (10 mål i Brage 2022) och Alibek Aliev, som förra året öste in mål i Ettan Södra. Och meriterade Vladimir Rodic på kanten.
• Mittfält: På mitten finns den spelskicklige defensive mittfältaren Manasse Kusu, samt rörlige David Seger, som varit en ledande spelare i Örebro SK de senaste säsongerna.
• Försvar: Ivan Kricak är spelskicklig och var populär när han spelade allsvenskt i Mjällby. Bredvid honom i mittlåset finns den enormt store Mattis Adolfsson, förra året i AFC Eskilstuna. På kanten offensive ytterbacken Adam Herdonsson, som Olympiapubliken kanske minns då han slog inlägget till Bergmark Wiberg, som sent avgjorde Superettanpremiären förra året.
• Målvakt: Robin Wallinder var duktig i Gefle förra året och enligt Östers Svenska Fans har han varit lagets bäste spelare i år.
Öster har offensiva spelare skickliga nog för att driva matchbilderna och skapa målchanser. De har försvarare som är skickliga nog för att hantera en ganska offensiv grundinställning i matcherna.
5. Ett lag som inte satt sina chanser?
Kanske finns det en slumpfaktor i leken när det rör den nu pågående säsongen. Tittar man på Wyscouts expected points-tabell ligger de nämligen klar etta, med 23 poäng – att jämföra med verklighetens 20 insamlade poäng.
Framför allt har Öster gjort betydligt färre mål än vad de borde ha gjort.
Östers samlade xG (expected goals) på de inledande tolv matcherna är 25. Man har dock bara gjort 16 mål. En liten del i detta är att Bergmark Wiberg missat två straffar (0,76 xG per styck). Han har också, precis som flera andra Öster-profiler, gjort färre mål än förväntat givet de chanser han fått.
Här är xG och faktiskt antal mål för ett antal Öster-spelare:
Adam Bergmark Wiberg – 5,6 xG, 3 mål
Alibek Aliev – 5,5 xG, 4 mål
Vladimir Rodic, 2,8 xG, 3 mål
Niklas Söderberg, 2,3 xG, 0 mål
David Seger, 1,7 xG, 2 mål
Daniel Ljung, 1,7 xG, 0 mål
Adam Herdonsson, 0,9 xG, 0 mål
6. Kan HIF vinna mot Öster?
Kan då detta HIF slå Öster och haka på toppen i det korta perspektivet?
Säkert, men det lär bli svårt.
Öster är, som vi sett ovan, svårslagna på hemmaplan. Det mest troliga resultatet imorgon är oavgjort eller uddamålsseger för hemmalaget (kom ihåg att bara fem av HIF:s senaste 42 seriematcher slutat med annat resultat än oavgjort eller uddamålsvinst för något av lagen).
Ska HIF vinna behöver man nog göra en av säsongens bästa prestationer, i båda riktningar.
Därmed behöver defensiven vara lika disciplinerad som mot Örebro senast – mot motståndare som är mer skickliga än ÖSK:s spelare.
Samtidigt behöver HIF nog skapa mer framåt än vad man gjorde senast – låt vara att man inte behövde kreera något efter Milan Silva Rasmussens ledningsmål i 29:e minuten, då man hade bra koll på ÖSK:s anfallsförsök.
Man behöver förvalta sina chanser lika bra som man gjorde mot Örebro och i matchen före det, mot GIF Sundsvall.
Öster är ett av de lag i serien som har mest boll (trea i serien bakom BoIS och Sandviken). De flyttar också upp båda ytterbackarna relativt högt och kan säkert hotas på kontringar, vilket HIF gjort framgångsrikt mot flera motståndare i år. HIF behöver även hantera deras presspel, som enligt statistiken är det mest aggressiva i serien efter Utsiktens.
7. Tidigare Öster–HIF-matcher
Förra årets match på Visma Arena var väl typisk för ett Öster som inte lyckades knyta ihop säcken och ta en av de tre översta platser i serien som man ”borde” ta.
Den slutade nämligen 1–1 trots att Öster vann avsluten på mål med 8–1 och avsluten totalt med 16–4.
Annars är mötet 2017, då Martin Christensen avgjorde för HIF med ett mäktigt 2–1-skott i den 94:e minuten en match som sticker ut i minnet.
I Växjö minns man säkert gärna mötet på Olympia 2003, då HIF som allsvenska favoriter förlorade mot nykomlingen Öster med hela 3–0. Det var för övrigt samma vår som även den andra nykomlingen, Enköpings SK, vann på Olympia – med 4–0.
Sammanlagt har HIF och Öster mötts 28 gånger i seriespel, meddelar min favoritsajt Stattenakurvan. HIF har vunnit tolv matcher, Öster tio.
Två av den sydsvenska fotbollens största klubbar har alltså bara spelat i samma serie 14 säsonger (15 med 2024 inkluderat).
Det beror på att Öster är en relativt ny elitklubb i Sverige. Lagets första allsvenska säsong någonsin var 1968, då man tog ett sensationellt SM-guld med Tommy Svensson i laget och hans pappa Stig som ordförande.
Samma år åkte HIF ur högsta serien för att inte återvända på 24 år. Samtidigt vann Öster ytterligare tre guld.
När HIF haft sina storhetstider på 20- till 50-tal och på 90- till 10-tal har Öster oftast inte spelat i högsta serien.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se