Sena spelarlöner i Lunds BK – ”Vi kämpar med likviditeten, men är inte oroliga”
Många fotbollsklubbar kämpar med små marginaler. Inte minst under somrarna.
Nu nås Skånesport av flera samstämmiga uppgifter om att flera spelare inte fått julilönen utbetald.
– Om någon inte fått sin ersättning så handlar det om en överenskommelse där klubben tvingats prioritera annat. Som de sedvanliga inbetalningarna till Skatteverket. Vi är inte oroliga för hur det ser ut nu, säger LBK:s ordförande Håkan Kerrén.
Lunds BK har rest sig från askan tidigare och en längre tid kämpat med små ekonomiska marginaler. Nu kommer signaler om att spelarlöner inte betalats ut, vilket kan vara en högljudd varningssignal.
Klubbens ordförande Håkan Kerrén bemöter uppgifterna:
– Klubben har skulder sedan tidigare, men inga aktiva fodringar. Vi sköter våra åtaganden och betalar våra avgifter. Under sommaren är det dock tufft och vi jobbar hårt med vår likviditet. Om någon inte fått sin ersättning så handlar det om en överenskommelse där klubben tvingats prioritera annat. Som de sedvanliga inbetalningarna till Skatteverket. Vi är inte oroliga för hur det ser ut nu, säger Kerrén och tillägger:
– Vi sitter inte på någon förmögenhet. Behöver vi skapa likvidet för att hantera det vanliga kassaflödet – då löser vi det. Det är en ständig balansgång och som många andra föreningar kämpar vi med ökade utgifter. Ska man hämta hem ökade kostnader måste man öka försäljningsintäkter och så vidare.
Nu handlar det inte, menar klubben, om skenande spelarlöner. Snarare är det den stora bilden som varit problematisk över tid.
– Lunds BK har tappat rätt många medlemmar. De två senaste åren har vi minskat med 100 aktiva spelare.
Samtidigt går ”Krubban” en kamp i toppen av Ettan Södra med Superettan som högst greppbart (och uttalat) mål. Just nu ligger laget på kvalplats och spelar seriefinal på fredag och omgången efter det derby mot Torn.
Kan den svaga likviditeten och dess effekter påverka laget inför och i höstsäsongen?
– Det tror jag inte. Vi har arbetat långsiktigt och jobbar aktivt med att få in mer intäkter. Vi har fakturor som är utstående och fler fakturor som är på väg ut.
Har du fått negativa reaktioner från spelartruppen?
– Nej, vi har en bra dilog, säger Håkan – som på andra sidan av LBK:s hemmaborg har LUGI – som nyligen undvikt en konkurs, på bekostnad av att båda representationslagen (herr och dam) degraderats från högsta serien.
– Det är bara ett år sedan LUGI hade det extremt tufft. Men de har klarat sig bland annat med hjälp från utomstående och kommunen. Vi går en liknande kamp där vi försöker hålla en balans mellan ungdomssidan, juniorlagen mellan 16-19 år som spelar på hög nivå – samt A-laget.
Tror du att det skulle bli bättre ekonomiskt, på sikt, om LBK går upp i Superettan?
– Den är svår att svara på idag.
– Kostnaderna ökar för föreningen eftersom vi måste göra fler aktiviteter som svensk elitfotboll kräver. Någonstans blir det, som Jussi sa i en intervju med Skånesport, så att vi kan inte ta på oss höga kostnader för spelare. Vi måste växa organisatoriskt och hitta mer sponsorer, det är grunden till allt. Det är inte så att det bara ramlar in pengar om vi går upp.
På fredag möter Lunds BK Falkenbergs FF hemma på Klostergårdens IP. Då är det fri entré tack vare sponsorer som kliver in.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se