Nystartad stödfond ska underlätta för barn att spela handboll i Eslöv
En så grundläggande sak som medlemsavgifter till föreningar förhindrar många barn att idrotta.
För att sänka trösklarna för ekonomiskt utsatta familjer startas nu en speciell fond upp hos Eslövs IK.
Sparbanken Skåne, det som tidigare var Lions i Eslöv och EIK hoppas nu att alla barn och ungdomar som vill spela handboll ska få möjlighet att göra det.
En ekonomisk stödfond.
Det har från och med kommande höst Eslövs IK som resurs tack vare sitt samarbete med Sparbanken Skåne och tidigare Lions i Eslöv.
Tillsammans kallar parterna det för ”en spännande satsning som kommer att kunna göra skillnad för barn och unga i ekonomiskt utsatta familjer när det gäller att delta i olika handbollsaktiviteter.”
Att idrottsföreningar kämpar med små marginaler och därför prövas extra hårt har de senaste årens tuffare tider haft många exempel på. Försämrat konjunkturläge och stigande kostnader har påverkat både samhället och föreningsliv. Det fick Sparbanken Skåne nyligen att sjösätta ett extra föreningsstöd omfattande 15 miljoner kronor som 500 föreningar runt om i Skåne fick ta del av.
Aktuell stödfond i Eslöv är ett unikt projekt.
Bertil Freed, tidigare president Lions Eslöv, är en regelbunden besökare i Eslövshallen och har en lång bakgrund i EIK. När Lions Eslöv nyligen avvecklades fick EIK 10.000 kronor utan egentligt förbehåll.
– Ändamålet var att hjälpa och stötta de familjer som är lite svagare ekonomiskt. Vi hade i Lions tidigare fått in ansökningar från förtvivlade föräldrar som inte hade råd att placera sina barn i föreningslivet.
– När vi lade ner Lions i Eslöv gav vi de pengar som fanns kvar till olika föreningar med en önskan om att det skulle gå till att hjälpa fler in i föreningslivet.
Lisbeth Larsson, ordförande i EIK, utvecklar:
– Fonden går ut på att man ska kunna söka bidrag för att kunna betala medlemsavgifter och vissa kostnader för cuper och annat. Idén om en fond kommer från våra egna ledare i klubben som även föreslog att fonden ska få möjlighet att växa ytterligare genom stöd från bland annat företagare och privatpersoner. Då tog vi kontakt med Sparbanken Skåne som valde att vara med på tåget.
– Nu har vi gjort tydliga stadgar och fått allt formellt på banan. Snart kommer vi att gå ut till alla medlemmar och informera om fonden och hur den fungerar. Man kommer att kunna ansöka inom kort.
Larsson poängterar:
– Vi tycker att det här är superviktigt. Det är många barn som slutar väldigt tidigt. På det här sättet kommer vi kunna få in fler ungdomar och få fler att stanna längre.
Sparbanken Skåne stöttar upp fonden med 30.000 kronor. Idag innehåller den således sammanlagt 40.000 kronor – men vem som hest som vill bidra kan naturligtvis göra det.
Helena Björkman, bankchef på Sparbanken Skåne, ger sin syn på stödfonden:
– Från bankens sida ser vi att hushållen, och föreningslivet, har det kärvare rent ekonomiskt. Nyligen delades ett extrastöd ut till de hundratals föreningar som banken har ett samarbete med. Via vårat nära samarbete med föreningslivet inser vi också att det blir allt svårare att få in medlemsavgifterna vilket leder till att många barn och ungdomar tvingas sluta. Det leder sedan till ett utanförskap som blir ett stort problem för samhället.
– Från Sparbanken Skånes sida vill vi vara med i uppstartsfasen av denna stödfond och hoppas att fler vill stötta projektet.
Medlemskostnaderna i Eslövs IK är reglerade utifrån aspekter som hallhyra, domarkostnader och annat. Förra säsongen låg summan för flickor 8 år och yngre på 500 kronor, sedan stegrades den summan till 1000 kronor för flickor 9 år, 1300 för flickor 10, 1750 för flickor 11 och så vidare. För seniorer/juniorer är summan 2500.
– Klubben står för matchkläder. Sedan får barnen själva stå för vanliga träningskläder och skor, ofta samma kläder som man har på skolgympan. Mer kan vi inte göra. Tyvärr hör det ofta av sig föräldrar och frågar om rabatterade avgifter om man har flera barn, men det fungerar inte så, säger Lisbet Larsson och förklarar vidare:
– Tyvärr är det så att flickor är mer utsatta än pojkar. Tjejerna slutar tidigare delvis av dessa anledningar. Vi har jobbat hårt genom aktiva ledare med att försöka behålla fler flickor inom handbollen.
När pengarna ska fördelas sker det i samarbete med de engagerade ledare som finns i EIK – som verkligen har örat mot marken.
– Det är ett par ledare som verkligen brinner för det här och tycker att det är superviktigt. De sitter också i ungdomsstyrelsen. Tanken är att pengarna ska börja göra nytta redan i år.
Just nu är Eslövs IK enbart en förening för flickor och kvinnor. När den planerade sammanslagningen med Eslövs HF sker kommer fonden att finnas tillgänglig även för familjer med pojkar.
– Stadgarna är skrivna för att gälla både pojkar och flickor. Det gäller även alla kring vår parahandboll – som banken också varit med och stöttat.
Att det är just Sparbanken Skåne som så starkt bidrar till att fonden får bärkraft är ingen överraskning. Det ligger i bankens DNA att en stor del av föreningslivet s-k-a gå tillbaka till föreningslivet.
Helena Björkman utvecklar vidare:
– Det är som är viktigt i sammanhanget när föreningar vill starta liknande saker är att det måste finnas en stark tro på det. Känner vi att det finns ett starkt engagemang och tydlighet kring genomförandet – då vill vi gärna vara med. För oss är det viktigt att föreningen gör ett stort arbete och i detta fallet har vi sedan tidigare ett stort förtroende för Eslövs IK och människorna som brinner för ungdomarna.
Ansökningsprocessen kommer att specificeras i EIK:s egna informationskanaler, och via Skånesport, inom kort.
Sparbanksidén har gett miljard till samhällsutveckling i Skåne
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se