Yasin Aras om att ta över Ariana FC: ”Jag gillar att det är svart eller vitt”
5-0 mot Onsala och 1-1 med mersmak mot Lunds BK.
Yasin Aras har fått en fin start på sitt uppdrag i Ariana FC, men för de flesta var det ett oväntat – och okänt – namn som tog över Ettanklubben.
– Vi siktar på Superettan. När jag tog över Dalkurd var vi ännu längre ifrån en kvalplats, men lyckades gå upp. Så jag vet att det är möjligt, säger Aras.
Foto: Miftar Studio
Yasin Aras kommer närmast från uppdraget i AIK där han var tränare i akademin. Innan sejouren i AIK tillbringade Yasin många år i Dalkurd FF, både som huvudtränare och assisterande tränare, där han bland annat tog upp Dalkurd FF till Superettan 2021.
Just säsongen 2021 är intressant att jämföra med. Då blev han Dalkurds tredje huvudtränare på ett år i september månad. På kort tid tog han laget från en sjätteplats till en andraplats – och sedan kvalseger mot GAIS…
Starten i Ariana har varit lovande både spel- och resultatmässigt.
5-0 mot Onsala innebar att det kom ny vind i seglen.
1-1 mot Lunds BK kunde/borde ha varit en seger, men det var samtidigt spänt i en match som inte fick förloras.
– Matchen mot Lund fick vi dit vi ville. Vi var så mycket bättre och vi skapade chanser nog för att vinna med både ett och två mål. Vi hade brutalt många avslut från golden zone, men där var vi inte tillräckligt skarpa. Samtidigt spelade vi inte klart situationen där Lund kvitterade.
Om vi inkluderar alla träningar samt 180 minuters matchtid. Hur ser du på din start i Arian?
– Vi har tagit stora steg på kort tid.
Vadå för steg?
– Fokus har legat att inte vara så baktunga, som jag fick känslan av att laget var under våren. Jag har sett ikapp alla matcher innan jag kom till Ariana. Spelarna gömde sig bakom en falsk trygghet bara för att man hade mycket boll vilket ledde till att det inte blev så spetsigt som man vill att det ska bli.
Hur ändrar man på det?
– Genom att bli modigare i sin positionering.
Och hur ändrar man på det?
– Genom relationsskapande. Det handlar om att sätta spelare i positioner där vi får de relationer vi vill ha. Vad innebär en passning där och en positionering där? Grunder för att äga en match.
Sådana saker, som relationsfotboll, brukar ta tid?
– Ja.
Som ni inte har?
– Nej. Men jag tycker fortfarande att vi tagit väldigt stora steg på kort tid. Grejen är den: när vi har såpass skickliga spelare som vi har blir det enklare. Brwa Nouri, som har spelat under 100 tränare, är väldigt adaptiv när det kommer till spelsätt. Vi har även många spelare som varit med om liknande situationer tidigare. Killarna är skickliga på att lära sig anpassa sig till någonting nytt. Samtidigt brinner de – de är passionerade på träningsplanen.
Foto: Rassa Rahmani.
I AIK i våras hade Yasin Aras huvudansvaret för P16-laget.
– Der var en extrem häftig verksamhet att jobba i utifrån de resurser som AIK lägger på sin ungdomsverksamhet. För mig var 1,5 år där oerhört nyttigt.
Hur blev det Ariana?
– Omid Hushmand tog kontakt med mig personligen. Vi känner inte varandra sedan tidigare, men det är en referensbaserad bransch och han fick väl höra någonting bra… Jag hade inget band alls till klubben innan förutom att jag har tränat en del spelare i Ariana och dess närhet tidigare. Rassa Rahmani som är i Landskrona BoIS nu tillexempel, Ahmed Awad var också i Dalkurd.
Blev du förvånad och behövde googla ”Fotbollsklubb + Malmö + Afghanistan + god buffé” när Ariana hörde av sig?
– Nej nej! Jag har följt Ariana länge! Den resan som de har gjort har ingen fotbollsintresserad kunnat undgå, speciellt inte för mig som varit verksam i Dalkurd i så många år. Jag vet var Ariana var innan och jag vet vad de är nu – och vad de vill bli. När Ahmed Awad hamnade där började jag följa klubben lite extra.
Vad lockade med att gå dit?
– Jag och Omid hade ett jättebra snack. Klubben är tydlig med att man vill professionalisera den verksamhet som finns och vill satsa på ledarsidan med att bygga organisation där. Sedan är jag tydlig med vad jag vill göra.
Ungefär sådana saker hörde vi på en pressträff i vintras när Firat Sahan presenterades och gavs ett tvåårskontrakt…?
– Ja, men det är ingenting som jag kan påverka. Jag har skrivit på ett 2,5-årskontrakt som sträcker sig till 2027.
Det är extremt långt i dessa sammanhang?
– Jag känner att det finns en vilja och passion klubben som rimmar med vad jag vill. Det är en sådan typ av klubb som man gärna vill vara i. Sedan är det så att pressen som jag har på mig själv är större än vad klubben någonsin kommer kunna lägga på mig.
Det tror jag vad jag vill på…
– Ha. Jag älskar att det är så att allt sätts på sin spets. Förlorar man fotbollsmatcher spelar det ingen roll om man tränar AIK eller Ariana. Det ingår i vår arbetsmiljö att de kraven finns. Jag gillar att det är svart eller vitt i Ariana. Att folk brinner för det överallt. Hellre det än alternativet. Samtidigt ser jag långsiktigt på det här.
Eftersom du ser långsiktigt på din resa i Ariana – hur ser du på resten av 2024-säsongen?
– Vi kör!
Mot Superettan?
– Jag skulle aldrig komma till klubben nu om inte alla trodde på att vi kan gå upp. Gör vi sedan inte det så är tanken att ha satt grunden såpass bra att vi kan gå upp direkt nästa år.
Under lördagen ställs Ariana mot FC Trollhättan.
– Det spelar ingen roll vilka vi möter. Det ska finnas en djävla attityd oavsett och attityd finns det verkligen i den här klubben. Jag var i samma situation i Dalkurd när vi gick upp (i Superettan) där. Då låg Dalkurd ännu längre ifrån kvalplatsen än vad Ariana är nu.
– Börjar vi vinna matcher får vi en grupp som mår bra. Därför var starten mot Onsala bra.
Ekmarks 21 punkter efter Lunds BK-Ariana FC 1-1 – ”En hockeyassist av Tenoren från Klostergården”
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se