”Vi ändrar inte det för att vi ligger trea”– HIF:s Mikael Dahlberg om spelarmarknaden, tabelläge och scouting
HIF:s sportsligt ansvarige Mikael Dahlberg arbetar i ett lugnt sommartransferfönster, med blicken framåt mot vinterns transferfönster.
Förra året vid den här tiden handlade hans arbete om att rädda kvar HIF i Superettan – i år ser det betydligt lugnare ut och istället för nedflyttningsrisk finns en chans till uppflyttning.
I den här intervjun ger Dahlberg sin syn på transferfönstret, trender på spelarmarknaden, de unga talangerna som spelade i cupen, samt klubbens scoutingarbete, där Erik Edman har en roll.
Transferfönstret stänger snart. Finns det något nytt att rapportera?
– Nej, inget konkret. Det är samma hållning som vi haft tidigare: Att detta ska vara ett någorlunda lugnt fönster. Vi ändrar inte det för att vi ligger trea. Man försöker planera och se, följa marknaden och se vad som händer med våra spelare och vara förberedda. Vi tittar också på spelare inför nästa fönster, försöker se och planera trupper framåt också.
Hur förändras arbetet av tabelläget? Länge såg det ut som att det skulle bli en odramatisk säsong. Nu finns det en möjlighet att det kan bli uppflyttning. Jobbar du med två spår eller tar du inte hänsyn till det alls?
– Även om vi skulle gå upp så har vi generellt sett inte ekonomin att ta in färdiga spelare. Man försöker hitta spelare där det finns en potential att ta nästa steg, en hel del av dem skulle kunna fungera i båda kontexterna. Man kan inte utesluta det (uppflyttning) med tanke på vart vi ligger, då får man se hur mycket mer det sedan kan ge oss i kassan.
Det blir väl ändå en skillnad i att om ni skulle gå upp, så kommer ni att ha målet att hålla er kvar?
– Absolut, sen får vi se på vilket sätt det skulle vara bäst på. Men det är en bra bit fram till ett sådant scenario, det tar vi om det skulle uppstå.
Jag antar att det är roligare för dig att arbeta med det möjliga scenariot (uppflyttning) än med förra årets möjliga scenario (nedflyttning)?
– Verkligen. Förra året var känslan att vi var tvungna att ta in ganska många spelare för att hålla oss kvar och för att få in liv och energi i gruppen. För att finansiera det släppte vi iväg Casper Widell (såldes till Excelsior, reds. anm.). Det var en typ av fönster, nu är det en annan typ av fönster. Inför året pratade vi om att vi inte skulle vara involverade i nedflyttningsstriden, men sätta en struktur och standard för att vara mer stabila och bättre i våra prestationer och ge yngre spelare speltid, därför att vi kommer att tjäna på det på sikt. Det har varit ett helt annat upplägg – som har infriats väldigt väl. Så vi har kunnat vara väldigt lugna i det.
Vilka trender ser du på spelarmarknaden?
– Generellt sett går spelare dyrare. Det påverkas av att det finns klubbar som har pengar. Om Djurgården köper en vänsterback för tio miljoner (Djurgården köpte Viktor Bergh från IFK Värnamo tidigare i sommar), reds. anm.) sätts pengar i ett system som gör att priserna trycks upp lite grand. Det görs affärer inom Sverige som är större än vad de var förut.
– Fortfarande är det så att yngre spelare kanske undervärderas i totalkostnad med lön och allt, i förhållande till vad det finns för potentiella intäkter.
De yngre undervärderas?
– Ja, i förhållande till vad de kan inbringa till en förening på sikt. Sedan kommer det säkert att slå över i en framtid där alla föreningar bara tittar på yngre spelare och då kanske de kommer att övervärderas. Då blir säkert en annan ålderskategori undervärderad.
Är det en trend i Sverige eller globalt?
– Jag tror att det varit så tidigare, men att det är på väg att ändras. Spelare har kunnat ha generellt sett lägre löner och det finns en potentiell framtid försäljningsintäkt i relation till äldre spelare, där kvaliteten kanske inte skilt sig så mycket.
På senare år har ju svenska klubbar sålt många spelare dyrt på ren potential? Som till exempel Odilon Kossounou från Hammarby?
– Verkligen och det är det som gör att det ändras. Det sipprar ned pengar och därför är folk intresserade. Det gäller att vara duktig på att läsa av det där och även se till sin egna trupp, vad vi klarar av att göra och att göra så att det blir en välfungerande grupp.
Igår (läs i torsdags) blev det känt att Erik Edman har en roll som scout i HIF. Vad gör han?
– Han är med i scoutingteamet som hjälper mig att hålla koll på spelare. Alla som hjälper till med scoutingen har andra jobb och gör andra saker. Edman har sina uppdrag som tränare i Hittarp och som expertkommentator. Han har erfarenhet, ett bra öga och bra kontaktnät.
Är det de här yngre, säljbara, spelarna som ni letar efter?
– Bland annat. Spelare som har potential att vara med på en resa med oss – uppåt, för det är dit vi tar sikte.
Vilka är de andra två scouterna?
– Det har vi inte kommunicerat och det har vi inget behov av att göra heller.
I vilken omfattning arbetar de för HIF?
– I fotbollsarbete är det sällan man har exakt antal timmar eller procent, men de är arvoderade.
Det är ett sätt att kompensera för att ni inte har någon heltidsscout?
– Ja, det är detta vi klarar ekonomiskt och vi tror att det är bra att man kan fördela personerna på olika ställen runtom i Sverige. Det går att göra mycket scouting digitalt och sedan har vi spritt ut dem. Det är ett sätt att täcka så mycket vi kan med de resurser vi har.
Om vi säger att ni skulle gå upp och få mer resurser – är scouting en del som skulle prioriteras? Eller finns det andra områden, bortsett från spelartruppen?
– Det finns förbättringar att göra på alla områden. Det blir mer att försöka vara duktiga och prioritera. Baserat på att föreningen har herrlag, akademi, damverksamhet och hållbarhet kan jag inte stå och säga att ”det här kommer att ske” för det vet jag inte. Men man kan se att vi vill göra mer på alla områden, så det blir en prioriteringsfråga den dagen.
Tidigare i sommar skrev HIF A-lagskontrakt med P19-lagets mittfältare Casper Ljung. Man har även skrivit ett avtal med P17-spelare Lucas Landgren Persson.
Kan det bli fler spelare underifrån som får kontrakt?
– Det ska inte uteslutas. Framför allt tittar vi på det inför vårsäsongen, men det ska inte uteslutas.
Baker Amer (född 2005) gjorde ett bra inhopp i cupen mot Herrestad. Hur ser du på hans utveckling?
– En spelare som varit med oss från och till under året och även med 19-årslaget tillsammans med de som nu är i vårt A-lag. En intressant spelare, väldigt direkt i spelstil. Han är snabb och går mycket i djupet. Han upprepar löpningar ofta, vilket är en bra egenskap. Det är inte en bekväm spelare, han lägger ned arbetet och det är hans edge i förhållande till andra spelare på något sätt. Han måste vara duktig på att hela tiden jobba hårdare än alla andra.
Alvin Nordin (född 2007) hoppade också in i cupmatchen och är uttagen till P17-landslaget?
– Jättekul, han är uttagen till en fyrnationsturnering med 07:orna, som var och spelade EM-slutspel tidigare. Nu är det Alvin och en till som tillkommit. En spelskicklig innermittfältare. Nu spelar han framför allt offensivt, men han har även varit sexa och åtta tidigare. Han har sina styrkor i tekniken, passningsspelet och spelförståelsen. Han är född på Julafton, så han har inte alltid varit längst fram fysiskt. Det kan vara en fördel för han har blivit duktig på att orientera sig och jobba med scanning. Det är saker han får nytta av nu när fysiken kommit.
Simon Bengtsson är utlånad till AC Oulu. Hur följer ni honom?
– Vi ser hans matcher och brukar stämma av med Simon om hur han mår och hur han tycker att det går. Han har spelat alla matcher (inhopp i den första, övriga åtta från start, reds. anm.).
Det blir inga fler utlåningar i sommar?
– Vi har så liten trupp så vi behöver alla spelare vi har. Räknar vi in ”Cappe” (Ljung) är vi 19 utespelare och två målvakter nu, så vi behöver alla. Alla kommer att vara med och bidra framåt.
Foto: Mauri Forsblom
Mina fem intryck från Lilla Torg FF–HIF 0–1: HIF vidare i cupen, men LTFF gav dem en match
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se