Adrian Iglesias om rollen i BoIS och vikten att bygga en stark identitet
Mycket av Landskrona BoIS framgångsrika säsong landar på sportchef och huvudtränare; Billy Magnusson och Max Mölder.
Ofta faller ett namn bort i den ekvationen: Adrian Eglesias.
Identitetsbyggaren Iglesias.
– Mycket av våra framgångar som lag bygger i att vi har en stark identitet i BoIS, säger Iglesias.
Adrian Iglesias väg till Landskrona BoIS är lång.
Vi har gått in på den tidigare i ett längre reportage. Men nu har det gått ett år sedan vi stämde av läget med spanjoren sedan senast. Under den tiden har BoIS blivit lite bättre på rätt mycket och spelare pratar ofta i termer som ”Vi lyssnar på Max och Adrian”. I en värld där klubbar har väldigt olika syn på vad en assisterande tränare är har Adrian Iglesias i Landskrona BoIS en roll där han tillåts ta mycket plats.
Nyligen var Max Mölder på en veckolång utbildning i Stockholm. Då var det ingen som reagerade så mycket på att Iglesias hördes lite mer än vanligt och basade för alla träningar.
– En bra sak med ansvarsfördelningen i ledarstaben är att vi är många som delar på ansvaret. Vi kommunicerar mycket innan och under träningar och bestämmer allt tillsammans. Så när någon saknas spelar det inte så stor roll. Resten av gruppen vet.
Är det speciellt i Landskrona jämfört med andra klubbar, tror du?
– Vi försöker få med så många som möjligt i belsutstaganden och arbetar som en enhet. Hur speciellt det är för BoIS vet jag inte riktigt, men det skapar en härlig ”vikänsla” som inte finns i alla fotbollskulturer. Max är huvudtränare, men fördelar mycket ansvar på oss andra och lyssnar verkligen på allas åsikter.
Mycket hinner hända i en grupp under ett år. Hur har din roll som assiserande tränare förändrats sedan sommaren 2023?
– Innan jag ens kom till Landskrona diskuterade jag med Max vilken slags roll jag skulle ha, och att det blev så från början är själva nyckeln till att jag trivs så bra. Jag älskar min nuvarande roll! Jämfört med ett år sedan är väl skillnaden att jag är mer etablerad i laget och kring Max strategi. Max ger mig stora möjligheter att påverka hur vi spelar.
Tittar man bara på matcherna är det nog svårt för många att förstå vilken roll har just då. Där står Max oftast i fokus?
– Jag vill förmedla min kunskap till laget och klubben och har en frihet i många aspekter. Får jag en idé eller tanke, oavsett om det är taktiskt eller om det handlar om individuell styrning, så måste jag inte ta allt med Max först – även om vi bollar väldigt mycket tillsammans. Jag kanske ser till vissa taktiska bitar, positionering och annat kring delar av planen där han inte har fokus på för stunden
Beskriv ditt samarbete med analytiker Amir Jakirlic under matcherna?
– Den här säsongen har vi valt att ha Amir på läktaren under den första halvleken. Delvis för att han kan få ett perspektiv på matchen som vi nere på planen inte har. Han kan vara mer fokuserad på det taktiska i den miljön. Vi pratar i telefon med varandra hela tiden om små taktiska detaljer som när motståndare gör någonting nytt eller annorlunda. Ibland ringer jag honom, ibland ringer han mig – och så kommer vi fram till olika klipp som ska visas i halvlek kring en viss typ av press, exempelvis. Det är snabba, men viktiga, samtal. I andra halvlek sitter vi närmare varandra på bänken. Allt handlar om att ge de bästa tänkbara förutsättningarna för spelarna och att hitta svagheter hos motståndarna.
Har du implementerat ditt spanska tänk på Landskrona BoIS?
– Landskrona visste vad de fick när de anställde mig. I hela mitt liv har jag arbetat för att utveckla en viss typ av fotboll och jag tycker att jag lyckats med det i Landskrona, så här långt. Jag vet inte om man ska sätta en etikett på det som ”spanskt tänk” men det är onekligen åt det hållet.
Under de senaste åren har BoIS mer gått åt ett Malmö FF-light snarare än att spela rak och direkt gammalsvensk fotboll. Köper du den etiketten då?
– Delvis. Vi har många konversationer året runt som handlar om vad vi vill vara som klubb och som lag. För mig är det viktigt att spelarna går ut på planen och känner att laget har en stark identitet. Ett lag måste vara trygga i vad vi som tränare försöker nå ut med kring den identitet vi vill att Landskrona BoIS ska ha. Om och om igen. Vi ska ha mer boll än motståndarna, vi ska skapa mer chanser och göra fler mål än motståndarna. DET är Landskrona BoIS, säger Iglesias och fortsätter:
– Tittar man på statistiken så kan man tydligt se att vi har fler expected goals, fler expected threats, mer bollinnehav och fler anfall. Hela säsongen har det egentligen sett ut på samma sätt och jag tycker att det visar att vi arbetar med rätt saker.
Tror du att Landskrona kan behålla sin identitet, och sitt sätt att spela fotboll, även om de spelar i Allsvenskan?
– Vi arbetar för det. Först ska vi arbeta med de avslutande matcherna på säsongen. Under veckorna innan match är fokus helt och hållet på oss själva, vi försöker skruva på de små sakerna. Att sedan gå från det till att anpassa oss från hur motståndarna ställer upp och jobbar blir en senare fråga. Vi kommer alltid först.
Många jag pratar med som förstår fotboll bättre menar att Landskronas sätt att spela fotboll passar bättre i Allsvenskan än i Superettan. Edi Sylisufaj, som spelat just där, förklarade det enkelt och primitivt med: ”I Allsvenskan attackerar de direkt. Ingen står och väntar för att sedan bara backa hem. Det är en annan fotboll.”
– När jag säger att vi fokuserar på oss själva hela veckor handlar mycket om att spelarna ska få en ökad förståelse i vad som faktiskt händer på planen i olika scenarion. Vi utbildar intelligenta spelare utifrån vår egen identitet. Vi behöver skapa spelare som tänker fotboll på samma sätt som vi vill spela! Då tror jag det fungerar även i Allsvenskan.
Adrian är inte speciellt intresserad av att spekulera i framtiden. Knappt ens om morgondagen.
Han har fokus på nuet – och det fortsatta identitetsbyggandet.
– Det viktigaste för att forma ett lag är spelarna. De måste vara övertygade om att vi som ledare verkligen tror på idén hur vi ska spela. I Landskrona är vi trygga i hur vi ska försvara och hur vi ska anfalla utifrån olika scenarion. Spelarna som kommer hit känner att de passar in i vår identitet samtidigt som de får individuell utveckling.
– En av anledningarna till att att jag återvände till Landskrona BoIS, från Malmö FF:s organisation, var för att jag kände att här skulle jag få en stor möjlighet att påverka fotbollen på det sättet som jag älskar att göra. Det var nog ett klokt, men svårt, val. Jag trivs så bra i BoIS just för att Billy och Max uppskattar mitt sätt att arbeta.
Upplever du att du även fått större erkännande även från spelarna under det år som gått?
– Kanske. Vi spelare och ledare spenderar väldigt mycket tid med varandra. De har nog accepterat mig sedan en tid.
Att ditt namn oftare nämns av spelarna kanske är ett tecken på det?
– Haha, ja, vi få hoppas på det.
När ni kom in i en svacka under sommaren – vad var det som gjorde att ni hittade rätt?
– Folk måste förstå hur svårt det är att prestera jämnt i en såpass svår serie som Superettan. Ligan är så oerhört tight och det skiljer väldigt lite mellan lag 1 och lag 16. För mig är det viktigt att i sådana situationer ha en grundidé kring hur vi ska spela fotboll. Har man en svacka finns redan svaret. Det handlar om att göra samma sak, fast bättre. I somras förändrade vi inte några stora saker. Det gör det enkelt för hela laget att vända på en svacka, som jag tycker att vi har gjort. Och då är vi tillbaka i nyttan av att ha en stark egen identitet.
Hur trivs du annars med livet och Skåne?
– Jag bor i Landskrona och trivs bra, även om livsstilen är väldigt annorlunda den spanska. Jag har trots allt ett par år i Sverige nu och även om jag bor själv och saknar mycket med mitt hemland så trivs jag bra. Det här är livet jag valt för mig själv.
Möt BoIS andretränare Adrian Iglesias – ”Välkomnandet har varit fantastiskt”
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se