HF Syd efter larmet från Åhus Beach: ”Man måste gå åt det internationella beachhandballhållet”
Organisationen för Åhus Beach är oroliga för sin framtid efter den undersökning som visar att få vill besöka eventet om reglerna tvingar de aktiva att bara spela internationell beachhandboll från 1997.
Åhus Beach vill se ”ett ändrat förbundsbeslut och tankesätt”.
HF Syd backar å sin sida upp SHF:s linje:
– Vår förhoppning är att allt fler ska spela internationell beachhandball och det går inte att dra slutsatsen att ungdomar inte kommer att gilla det när de får chansen, säger Lars Berger, ordförande i HF Syd.
Åhus Beach undersökning går att ta del av här: Enkätundersökning Beachandbollsregler 2024
Den kan tänkas vara oroande för HF Syd, som i sin region har 80 procent av medlemsföreningarna som deltagare på Phus Beach. Både i den ”riktiga” beachhandbollen samt i ”Classic” -det vill säga Åhus Beach egna ”enklare” regler.
Lars Berger är dock inte speciellt orolig.
– Beachhandboll är ett av benen som handbollen i Sverige står på, då tycker HF Syd att man måste gå åt det internationella beachhandballhållet.
Hade det inte varit nyttigt att ha båda klasserna, så att alla kan välja och sedan utvärdera över tid?
– HF Syd tycker att föreetelsen med den mötesplatsen Åhus Beach är jätteviktig. Vi vill på alla sätt att det ska finnas kvar över tid. Men vill också att det går åt det beachhandballhållet och jag tycker det är bra att förbundet satt en deadline till 2027.
Undersökningen indikerar att Åhus Beach riskerar att tappa drygt två tredjedelar av alla lag, enligt dem. Vore det inte i HF Syds intresse att ta undersökningen på allvar för att inte riskera att tappa spelare och aktivitetstillfällen?
– Jag uppskattar att 85 procent av lagen som var där i somras spelade Beach classic ”för att det var roligt”. Det finns inget som säger att de inte kommer tycka att beachhandboll är lika roligt.
Undersökningen indikerar ju att det finns en risk för det?
– Man inte dra slutsatsen att de inte kommer gilla det när de väl får chansen att lära sig. Svaren speglas av nuet.
– Jag vet också att det fins stora framgångsrika föreningar från HF Syd som gärna hade velat spelat beachhandboll men inte kan eftersom det inte finns några andra lag. Ta LUGI och Lödde som är stora föreningar, de hade gärna spelat mer beachhandboll.
Tror du att HF Syds föreningar riskerar att få det svårare att rekrytera, och behålla, ungdomar om Åhus Beach tvingas arrangera sin turnering mer nya regler (och kanske mycket mindre lag – som gör hela turneringen mindre i skala)?
– Vi tror att det är bra att man vänjer sig vid Beachhandboll. I de yngre åldrarna är skillnaden ändå liten. I år hade de fyra yngsta klasserna minibeachregeler, nästa år gäller det de sex yngsta årsklasserna och om den utvecklingen fortsätter pågår ju redan en infasning som kommit långt till 2027.
Skulle svensk handboll vara försiktigare eller långsammare i utfasningen?
– Där stödjer jag som sagt SHF som säger att vi bör ha en deadline.
Åhus Beach undersökning kommer ju med rena fakta. Tidigare har allt varit gissningar. Borde det inte vara nyttigt att utvärdera svaren från föreningarna?
– Jag ska absolut läsa undersökningen. Vår förhoppning är ändå att allt fler ska spela internationell beachhandball och det går inte att dra slutsatsen att ungdomar inte kommer att gilla det när de får chansen.
Handbollskanalen har intervjuat SHF: generalsekreterare Robert Wedberg och ställde frågan:
Om man bortser från Åhus historik och deras egenintresse i att ha många deltagande lag, skulle det inte vara negativt långsiktigt med mindre handbollsspel på sommaren?
– Det är klart att det är negativt om det blir mindre handboll, men det är inget som säger att det blir det. I så fall kanske någon annan tar tråden. Men jag hoppas att Åhus har en jättefin framtid och att de kommer att klara omställningen, det finns mycket som talar för att det borde gå väldigt bra. Det är ju en festival och det handlar kanske lika mycket om allt annat än själva spelet när man är där – det är en viktig mötesplats, säger Wedberg till Handbollskanalen.
Wedberg säger även:
– Vi ser ett enormt intresse för beachhandboll från spelare i Sverige. Sen är det så klart viktigt över tid att föreningarna anammar sporten och startar beachhandboll som en egen del i verksamheten.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se