Klart: Miljardlån till Landskrona Stad för utveckling av idrottsområde
Lånet på 1,2 miljarder kronor finansierar utvecklingen av ett modernt idrotts- och rekreationsområde som omfattar bland annat ishall, badhus, fotbollsarena, idrottshallar, Karlslundsparken och ett arenatorg.
– Vår förhoppning är att fler Landskronabor ska komma i rörelse, att föreningslivet ska växa och attrahera nya grupper samt att integrationen ska öka. Genom att utveckla vårt idrotts- och rekreationsområde vill vi bidra till bättre fysisk hälsa på lång sikt, säger Samuel Sköld, ekonomichef i Landskrona stad och projektägare för utvecklingen av idrotts- och rekreationsområdet Karlslund i Landskrona stad.
Skanska Sverige AB utsågs i april till den entreprenör som ska bygga Landskronas nya badhus och nya fotbollsarena.
Upphandlingen är den största inom Karlslundsprojektet och omfattar både arenan vid Landskrona IP och ett nytt badhus. Arenan ska vara godkänd för spel i allsvenskan och ska kunna rymma en publik på 6 800 personer. Samtliga åskådarplatser ska vara under tak.
Det nya badhuset ska ha två bassänger, en 50-metersbassäng kombinerat med en 25-meters bassäng med höj- och sänkbar botten, och ett badlekland.
Under 2024 ska Landskrona stad och Skanska planera projektet i samverkan. I början på 2025 finns det en mer detaljerad bild av hur badhuset och arenan kommer att se ut.
Under 2025 väntas kommunstyrelsen ta beslut om igångsättningstillstånd, vilket krävs för att badhuset och arenan ska kunna byggas.
Ambitionen är att arenan ska vara klar i slutet av 2027 och att badhuset ska stå klart 2028.
– Landskrona stads arbete med Karlslund visar hur en kommun kan arbeta med breda insatser med målet att skapa en långsiktig positiv påverkan på fysisk hälsa och integration. Vi är väldigt glada över att finansiera detta initiativ genom ett Lån för Social Hållbarhet, säger Hanna Leife, hållbarhetsstrateg på Kommuninvest och sekreterare i Kommuninvests kommitté för Social Hållbarhet.
Finansieringen av Landskronas satsning i Karlslund avses följas upp på indikatorer som inkluderar Minskat ohälsotal, Andel vuxna i Landskrona som genomför pulshöjande aktiviteter i måttlig intensitet, Andel barn i Landskrona som rör sig minst 60 minuter per dag samt Antal deltagartillfällen i idrottsföreningar i åldrarna 7-20 år. Även perspektiv som antal besökare och sysselsättning i Karlslund, liksom in- och utflyttning till området, kommer följas upp.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se