HK Malmö i ekonomisk knipa: ”Läget är bekymmersamt”
Ryktena har gått i Handbollssverige länge: att HK Malmö kämpar med ekonomin, tjänster som skurits ned och att hela verksamheten är hotad.
De mesta har stämt.
HK Malmö är i behov av 1,5 miljoner kronor för att överleva
– Läget är bekymmersamt och vi ber allmänheten om hjälp genom bland annat Lummaludds-upproret, säger Jörgen Rasmusson – fast bestämd att de insatser som nu intensifieras ska bära frukt.
Klubbens ordförande, eldsjälen Jörgen Rasmusson, bekräftar att HK Malmö står inför stränga budgettekniska utmaningar. Laget som presterat bättre än många trodde att de skulle göra inför säsongen ligger på slutspelsplats efter en tredjedel av serien. Damlaget tog nyss, som nykomling, sin första seger i Allsvenskan.
Ekonomiskt har det dock blivit en felbalans.
Tre minusår i följd har inneburit knappt fyra miljoner i underskott. Säsongen 23/24 gick HKM back 2,3 miljoner och de tre senaste åren med negativt eget kapital innebär att elitlicensen satts på spel.
Läget hade kunnat vara betydligt värre om inte lån för 2.190.000 kronor efterställts, bland annat från Jörgen Rasmusson. De betyder i praktiken lite förenklat att pengar som klubben lånat av privatpersoner och företag hamnar längst ner i prioriteringslistan för låntagaren.
Andra elitklubbar som, mer eller mindre genom gåvor och donationer, överlevt en ekonomisk kris de senaste åren är IFK Ystad, LUGI, IFK Skövde, RIK och Hallby.
Nu har Malmö sjösatt projektet Lummaludds-upproret. Det går i korthet ut på att klubben säljer publika paket för att få en bättre likviditet. I paketen ingår allt från giveaways från partners, besök på träningar, fika under matcherna och rabatter från partners.
En stor del av det relativt välbefolkade nätverket i HK Malmö är i samma bransch som Jörgen Rasmusson själv – byggbranschen. En av de branscher som drabbats hårdast av energikrisen de senaste åren med många konkurser och minskad tillväxt som följd.
Beror Malmös underskott på just det?
– Till stor del, ja. Byggnäringen varit viktig för idrotten generellt. Men en pandemi och ett krig i Europa har lett till kostnadsökningar, inflation och höga räntelägen. Vi har ingen sponsor som säger nej, för de vill vara med på vår resa. Men en del företag har gått i konkurs, andra måste prioritera sin egen överlevnad – vilket inte är så konstigt. Sponsorpengarna minskade med två miljoner bara i fjol och det rör sig om 500.000 kronor i år. Vår situation är också kopplad till att publikintäkterna minskar.
– Konjunkturen har lett till högt ränteläge, vilket gjort det svårt för både företag och privatpersoner. Pengarna räcker inte för allmänheten och då drar man in på någonting.
Vad betyder det kortsiktigt för laget, för det går ju även att skära ner utgifter?
– Vi pratade tidigt med spelarna om att vi alla måste hjälpas åt för att rädda klubben och köra vidare. Som förening har vi nagelfarit alla kostnader. Spelare och personal gick ner tio procent i lön redan i somras.
Överlever ni säsongen med löner som ska betala ut och så vidare?
– Det är vår ambition! Det jobbar vi mot fullt ut. Sedan får vi se vad det här ger. Vi samlade A-lagen i torsdags och informerade om att vi skulle sjösätta Lummaludds-projektet. Då förklarade vi att situationen är tuff, säger Rasmusson och tillägger:
– Klubben ska överleva. Vi jobbar oerhört hårt för det. Sedan får vi se vad som händer i framtiden. Det skulle vara oerhört tråkigt om vi inte kunde ha elithandboll i Malmö.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se