#schysstmatch gör handbollen till en sann gentlemannasport
Hur får svensk handboll schyssta matcher?
HF Syd har, i ett projekt som Sparbanken Skåne delvis gjort möjligt, sedan en tid tillbaka arbetat systematiskt med olika insatser under benämningen #schysstmatch
– Vi ser andra sporter som har problem med diciplinärenden, men dom minskar i handbollen, säger projektledare Peter Wadbro.
Handbollen går ofta under benämningen ”gentlemannasporten”. Känd för sin fysiska hårdhet kombinerad med fair play och respekt.
Men allt har inte varit riktigt schysst alltid. Kastar man in domare, ledare och publik i ekvationen tillkommer mycket frustration och känslor som ibland kan vara av negativ art, även långt ner i ungdomsleden. Därför har en central insats påbörjats för att bemöta beteendeproblematiken som ibland kan uppstå.
Peter Wadbro arbetar med föreningsutveckling och kommunikation på HF Syd och ansvarar för projektet #schysstmatch. För att förklara vad det är tar vi det från början:
– RF-Sisu blandade ihop, handboll, innebandy, fotboll och basket som ett samverkansprojekt, där man bytte erfarenheter. Ur det det kom ”grönt kort” som handbollen började titta på. Sporterna inspirerades av varandra för att säkerställa en bättre matchmiljö.
– Parallellt med det utvecklades matchvärdskapet hos våra föreningar. En person hade alltid den rollen som gick ut på att ta emot motståndare och så vidare. Om något skulle hända på läktaren skulle matchvärden ha mandat att säga till. Det var grunden.
– Sedan växte det till att satsa på ökad regelkunskap hos spelare och föräldrar. Delvis för att locka in fler till domarrollen, men framförallt för att lära en del föräldrar grundläggande regler. Det går jättesnabbt och ibland och kan det vara svårt att förstå varför vissa domslut tas. Vi fick en röd tråd med #schysstmatch. Vu bjöd in föräldrar till föreläsningar om regler. Numera är det ett nationellt projekt inom distriktet.
Från och med säsongen 2024/2025 har Svensk Handboll börjat jobba långsiktigt med åtta punkter, tillsammans inom alla fem distrikt och med alla föreningarna i hela landet. Dessa punkter ska föreningarna jobba med löpande och kommer efterhand att vara ett gemensamt värdegrund- och utvecklingssarbete för både föreningarna och Svensk Handboll.
Schysstmatch Möte
I ungdomsmatcher från U7 upp till U19, så ska det innan match hållas ett ”Schysstmatch Möte” där matchvärd kallar samman domare och ledare så de får hälsa på varandra samt att man tillsmmans går igenom schysstmatch och fairplay.
HÄR kan du läsa mer om Mötet
Schysstspelare Kort
Ledare i resp lag upp till U14 ska i samband med match utse en spelare i motståndarna som utmärkt sig, inte genom att göra flest mål eller räddningar, utan en spelare som peppat sina lagkamrater och visat respekt för sina motståndare och domare.
Klicka HÄR för informationsfilm och mer om Kortet
Matchvärd
En person från hemmaföreningen som välkomnar motståndare, är en hjälpande hand vid ev frågor, sammankallar Schysst Match-mötet, håller koll på publiken ser till att alla trivs o ger publiken känslan att de är i en schysstmatch miljö. En viktigt men givande roll!
Läs mer HÄR
Regelkunskap för 13-åringar
Lika mycket att så ett frö för att uppmuntra unga att börja döma, lika viktigt är det att dom lär sig de viktigaste reglerna och domarens roll på handbollsplanen, så erbjuds en digital föreläsning i detta ämne där vi uppmuntrar alla lag i U13 att samlas och lyssna och diskutera föreläsningen tillsammans.
Mer om utbildningarna HÄR
Regelkunskap för föräldrar
Alla vill vi att våra barn och unga ska spela matcher och turneringar i en schysst matchmiljö. För att föräldrarna ska vara en starkare del i detta så erbjuds alla föräldrar en gratis digital föreläsning om de grundläggande reglerna samt domarens roll på planen men grunderna i regler.
Läs mer om utbildningarna HÄR
Domarmentor i föreningen
En målsättning är att varje förening i distriktet ska ha en egen domarmentor, som jobbar som bollplank och stöd för sina föreningsdomare (DI 1&2). Utbildning av dessa mentorer är kostnadsfri och sker digitalt.
Länk till mer information HÄR
Grönt Kort
En kort digital utbildning för spelare, ledare och föräldrar om idrottens värdegrunder, hur barn tänker och agerar när de tränar och tävlar, samt hur du som ledare/förälder bör agera.
LÄNK till utbildningenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Föräldrautbildning
Föräldrar är viktiga med många olika roller i både lag och förening. För att stärka föräldrarnas roll och utveckling har förbundet en föreläsning med föräldrarollen i centrum. Bokas genom ett mail till info@handbollsyd.se
Peter Wadbro förklarar att det kommer en hel del föräldrar på utbildningarna.
– Absolut. Vi jobbar just nu på att uppdatera utbildningen och det är vktigt att bjuda in ALLA, inte bara vissa individer. Det handlar om att lyfta på locket och diskutera.
Hur har det tagits emot?
– Vi märker att föreningarna jobbar med att få in föräldrar på utbildningar och att få fler matchvärdar. Vi ser vad föreningarna vill ha. Elitdomare Jonas Åström har en stor roll i delen med ökad regelkunskap ute hos föreningarna. Vi lägger extra krut på att jobba med domarmentorer och vi har har i år gått från 13 till 30 personer som gått de utbildningarna.
Har ni hunnit utvärdera någonting?
– Detta är en grund. En trygghet för de aktiva – och många tittar på HF Syd som lett en del av utvecklingen. Vi har hjälpt de andra förbunden och det är egentligen först nu vi nått till en nivå där vi täcka allt.
Wadbro poängterar att det är viktigt att ha örat mot marken.
– Föreningar har små resurser. Ibland kan mycket information fastna i kanslimailen, så vi har börjat med väldigt små saker. Många skyggar kanske till när det är mycket jobb att göra, men vi arbetar långsiktigt, över två-tre år, med att detta.
En viktig detalj är att #schysstmatch passar in i alla föreningarnas värdegrundsarbete.
– Just där kommer Sparbanken Skåne in. De stöttar oss i detta och är väldigt engagerade. De vill verkligen att vi stöttar föreningarna genom #schysstmatch. Handbollens värdgrund är fair play och vi ser andra sporter som har problem med diciplinärenden, men dom minskar i handbollen. Vi stävjar tendenser hos föräldrar tidigt och har skapat nycklar för föreningarna att få en bättre matchmiljö, säger Wadbro och tillägger:
– Handbollen ska vara Sveriges främsta fair play-sport. De åtta punkterna täcker allt för att få en schysst match inom handbollen.
Ekmarks 21 punkter efter Sverige-Polen: ”Boom – här är en mugg på 175 kilo! Skit på dig!”
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se