Glädje och ansträngning i fotboll för blinda och synnedsatta: FIFH Malmö svarar
Fotboll för blinda och synnedsatta? Hur fungerar det?
FIFH Malmös Mattias Nilsson Sjöberg och hans klubbkamrater svarar på frågor om en spännande form av fotboll.
Mattias Nilsson Sjöberg, du har bland andra fotbollsuppdrag nu även blivit involverad i parafotbollen. Mer specifikt spelformen 5-a-side för blinda och synnedsatta, i föreningen FIFH Malmö som är en av norra Europas största paraidrottsföreningar. Berätta mer?
– Som nämnt är FIFH Malmö en av Europas absolut största parasportföreningar som erbjuder ett stort antal sporter, däribland 5-a-side, ibland lite slarvigt kallat för blindfotboll. När möjligheten kom att vara med som tränare för en spelform på uppåtgående världen över var det svårt att inte tacka ja. Det innebär att jag framöver kommer att vara delaktig såväl inom parafotboll med inriktning synnedsättning som inom normfotbollen (det senare fortsatt i BK Höllviken).
Hur kombinerar du dessa bägge typer av fotboll?
– Det kommer bli en stimulerande utmaning att få vara med att både utveckla men även utvecklas inom en för mig ny spelform och i ett nytt sammanhang. Det är min djupaste övertygelse och pedagogiska grundsyn att vi människor har mycket att lära av varandras olikheter, att mångfald berikar och att normfotbollen kan lära av 5-a-side och vice versa. Exempelvis att öva upp den spatiala och auditiva perceptionen för att optimera de olika sinnen och som används inom fotboll oavsett spelform. Jag har dessutom fördelen att ingå i ett sammanhang med fantastiska spelare och ett ledarteam med vass kompetens (i båda sammanhangen), något som förenklar tränarskapet och kombinationen av de båda spelformerna.
Följande frågor besvaras av Mathias Nilsson Sjöberg med tränarkollegor och spelare i FIFH Malmös 5-a-side-lag:
Hur spelas 5-a-side?
– 5-a-side bär en del likheter med futsal, även om det givetvis finns skillnader. Planen är exempelvis 40 gånger 20 meter precis som i futsal. Två lag tävlar mot varandra om att göra mål. Varje lag spelar med fyra utespelare och en målvakt. De fyra utespelarna bär alla ögonbindel då synnedsättningen varierar hos spelarna. Utespelarna behöver därmed inte vara fullständigt blinda. Bollen är utrustad med ljudkassetter vilket gör att bollen hörs när den är i rörelse. Således behöver utespelarna förlita sig på hörseln. På långsidorna av planen ska finnas en sarg på ca 1-1,2 meter som hjälper spelarna att lokalisera sig och som kan användas som en extra medspelare och för att få mer flyt i spelet.
– Målvakten är seende och fungerar som guide i försvaret. Förutom målvakten har respektive lag ytterligare två guider: En som står bakom sargen vid mitten av planen och en som står bakom motståndarnas mål. Planen är uppdelad i tre zoner, vem av guiderna som får kommunicera med spelarna ute på planen beror på vilken zon bollen är i. Sist men inte minst är ordet ”voy” en viktig komponent i spelet. Ordet används av icke-bollförande spelare för att undvika krockar. Därmed inte sagt att 5-a-aside skulle innebära en spelform utan närkamper, snarare tvärtom.
– I övrigt anordnas varje år i september Riksmästerskapet (RM) i 5-a-side. Det är som SM fast med annat namn. FIFH är regerande mästare i RM. Dessutom har ett flertal spelare i FIFH representerat Sverige på internationell nivå, senast var i höstas i ett bortamöte mot den belgiska klubben Charleroi.
Vad är det bästa med 5-a-side?
– Svaret på frågan är subjektivt. Men exempelvis erbjuder 5-a-side fler att spela fotboll, det vill säga att fotbollsfamiljen breddas och blir mer inkluderande med denna spelform. Men även att få motion, öva upp koordination och motorik, samt känna friheten av att kunna röra sig fritt, är viktiga inslag för målgruppen. 5-a-side erbjuder ett sammanhang som skapar tillhörighet, såväl inom idrotten som socialt. Sedan har vi i vårt lag en fantastisk gemenskap vilket gör att både spelare och ledare längtar till varje träning. Kombinationen glädje och ansträngning funkar lika bra inom 5-a-side som inom normfotbollen!
… och finns det något negativt?
– 5-a-side är i uppstartsfasen i Sverige. Därmed finns ca 10 lag runt om i hela landet och inget annat lag i Skåne. Detta innebär att resorna om vi ska spela match är långa. Dessutom har vi i FIFH sällan möjlighet att träna på en fotbollsplan som ger de rätta förutsättningarna för att utvecklas och ta kunnandet till en ny nivå. Att få tillgång till en plan med rätt målstorlek och framför allt den sarg som utgör en viktig komponent för att hålla spelet flytande, vore därmed mycket önskvärt. Då skulle spelet kunnat utvecklas avsevärt. Andra faktorer som försvårar är att målgruppen kan ha svårt att på egen hand ta sig till träningar och andra aktiviteter. Det kan göra att personer som kanske egentligen skulle kunna tänka sig att vara med tyvärr måste avstå.
Hur många är ni i dag som är aktiva i 5-a-side?
– I dagsläget är vi sju aktiva spelare plus tre tränare. Sedan har vi även två spelare som inte bor i Skåne men som är med och tränar och spelar match när de har möjlighet.
För dem som vill prova på, vad bör man tänka på?
– Det viktigaste är att våga. Att våga prova. Att våga utmana sig själv. Någon tänker kanske att det kan vara en farlig sport, men det gäller för ledare och spelare att lyssna till och lita på varandra. Annars behövs bara ett öppet sinne och en dos nyfikenhet. Inga konstigheter med andra ord.
– Ta kontakt med FIFH Malmö så löser sig resten. Varmt välkommen att höra av dig!
Foto: Privat
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se