TFF-sponsorn ger besked om framtiden efter investeringsbolagets upplösning
På torsdagskvällen kom beskedet: Trelleborgs FF och storsponsorn Mellby Gårds investeringsbolag upplöses.
Skånesport har talat med Mellby Gårds VD Johan Andersson om beslutet och om hur framtiden i samarbetet mellan TFF och företaget ser ut.
Bakgrunden: 2019 startade TFF tillsammans med huvudsponsorn Mellby Gård ett investeringsbolag. 50 miljoner kronor skulle hämtas in för att användas för värvningar av spelare till herrlaget.
Resurserna skulle finansiera själva värvningarna (ej löner och föreningens drift) och ge avkastning i form av spelarförsäljningar och sportslig framgång.
2019 hade TFF precis flyttats ned till Superettan, efter ett år i Allsvenskan.
Sex år senare har drygt 25 miljoner använts, men TFF-herrarna spelar fortfarande i näst högsta serien. Föreningens damlag nådde Elitettan 2023 och har sedan varit i Damallsvenskan och vänt.
På torsdagskvällen meddelade föreningens styrelse att klubbens ekonomi är ansträngd, bland annat på grund av kostnaderna förknippade med att bedriva två elitlag och att intäkterna inte varit tillräckligt stora. Ekonomiska åtgärder behöver genomföras.
I den lägesrapport som publicerades på TFF:s hemsida meddelades samtidigt att investeringsbolaget avvecklas.
Skånesport ber Johan Andersson, VD i Mellby Gård, att motivera avvecklingsbeslutet.
– För det första ska man backa bandet: När vi drog igång det hela tyckte vi att det var en god idé och vi hade gjort samma analys idag. Nu, ett par år senare, har det inte blivit som vi velat. Den sportsliga prestationen har uteblivit. Vi är fortfarande ett mittenlag i Superettan på herrsidan. Ambitionen att förvärva, förädla och sälja spelare har inte infriats. Utfallet har inte motsvarat förväntningarna vi hade och då väljer vi att lägga ned den här satsningen, säger han.
Av de 50 miljonerna är det drygt hälften som använts av föreningen. Andersson levererar en god nyhet för TFF-anhängarna.
– Det återstående kapitalet, som är drygt 20 miljoner kronor, tänker vi kan tillföras föreningen. Inte som en engångssumma, utan spritt över några års sikt. Det blir diskussioner med föreningen om hur, men pengarna ”brinner inte inne”. Det kapital som inte använts kommer att tillföras föreningen. Inte bara herrsidan, utan alla delar, från dam till akademi, berättar han.
De återstående pengarna blir därmed en ”vanlig” sponsorintäkt för föreningen, utan avkastningskrav.
I styrelsens lägesrapport verkar beslutet kopplas till den strategi om akademisatsning och utveckling av egna talanger, som gällt sedan en tid?
– Visst hänger det ihop. Jag tror att det är rätt strategi. Nu kom 2024 års ranking (av elitklubbarnas akademiverksamhet) och TFF har det högsta betyget man någonsin haft: Tre stjärnor. Samtidigt är vi ett av få lag som haft både herr- och damlag i elitdivisioner… vi är en fantastisk förening. När akademin fungerar så bra, vore det dumt att inte satsa på den.
Hur utvärderar du investeringsbolaget? Vad kunde ni gjort för att utfallet skulle blivit bättre?
– Väldigt bra fråga. Jag blir svaret skyldig. Vi måste alla se oss själva i spegeln. Se på varandra och se vad vi kunnat göra annorlunda. Om du hade ställt frågan om jag ångrar satsningen, så: Nej. Jag tycker fortfarande att det var en väldigt bra idé. Genomförandet har inte gett det resultat vi önskat. Om du ställer frågan senare har jag kanske ett bättre svar, vi måste utvärdera.
Vad innebär detta för Mellby Gårds engagemang kring TFF framöver?
– Vi kommer att fortsätta som huvudsponsor även framöver, så som vi varit i nästan 35 år. Vi är huvudsponsorer till TFF och Mjällby och stora sponsorer till FC Rosengård. Det kommer inte att ske något annorlunda. Detta ska inte ses som ett avslut, utan som en förändrad inriktning.
I ditt citat i TFF:s kommuniké påpekade du behovet av att andra aktörer ställer upp och stöttar TFF. Vilka syftade du på då? Det lokala näringslivet?
– Man får definiera vad ”lokal” är. Det är inte bara företag i Trelleborgs kommun – jag vill verkligen skicka en uppmaning till företag i hela södra Skåne: Stötta föreningen. Det är en fantastisk förening. När jag själv spelade i TFF fanns det bara ett herrlag. Nu har vi ett elitspelande damlag, en fantastisk akademi och en stor flick- och pojkverksamhet, samt otroligt många ideellt engagerade personer och sociala projekt. Det är en klubb man borde vilja vara associerad med. Jag skulle gärna se att fler företag får upp ögonen för TFF.
– Jag vill även skicka en eloge till Trelleborgs kommun som visat att de vill satsa på föreningen. Det händer saker kring arenan. Men jag önskar ännu fler sponsorer, det kan också krävas för att föreningen ska kunna fortsätta vara i de högsta divisionerna.
Till sist, du och din familj har varit med runt den här föreningen längre än de flesta, så det vore intressant att höra vad du har att säga om den här frågan: Vad behövs för att det ska bli ett större drag och intresse kring TFF?
– Bra fråga. Jag minns ju när jag sprang på Vångavallen på 90-talet och det var 3500 personer på matcherna. Och Europaäventyret 1994. Det har varit mer drag i Trelleborg än vad det är nu. Det är associerat till att man behöver skapa en mer attraktiv mötesplats. Därför är det bra att det äntligen händer något och blir en satsning med Vångavallen. Det kommer att skapa en mötesplats som attraherar fler. Idag åker man inte bara till ett sportevenemang för att se en match. Man är där för att nätverka, träffa andra och till exempel ta en öl. De möjligheterna finns inte på Vångavallen idag.
– Sedan är trelleborgarna kräsna. Presterar man inte på planen kommer man inte på matcherna. Vi måste prestera sportsligt för att få tillbaka publiken. Men jag ser ändå positivt på framtiden.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
gustav.lundblad@skanesport.se