Så var Skånes Fotbollförbunds representantskap 2025
Den 15 januari hölls Skånes Fotbollförbunds representantskapsmöte i Lund.
Bland annat fastställdes serieindelningen, men det avhandlades även flera motioner som diskuterats livligt en längre tid.
Exempelvis kommer det inte bli något rakt seriesystem – ännu.
En av de motioner som diskuterades var IF Limhamn Bunkeflos som gäller för ungdomslag som spelar 5-mot-5, och 7-mot-7. Klubben vill reglera spelformerna och införa åldersdispenser.
I motionen skriver klubben ”Att föreningar lägger lag i fel ålder/spelform skapar en osund konkurrenssituation mellan föreningar”:
Motionen var uppe även för ett år sedan och bordlades då.
Sebastian Jonsson, klubbchef för IF Limhamn Bunkeflo, var på plats och fyllde i:
– Andemeningen från första början var att vi upplevde att många föreningar inte följer rekommendationerna och att det behövs ett regelsystem eftersom det skapar en osund konkurrenssituation. Vi är en stor förening med 1300 spelare, men på många andra ställen är förutsättningarna för ungdomslag annorlunda och då måste man se vilka undantag som ska göras – för ingen vill se nedlagda föreningar eller lag.
– Framförallt handlar det om att spelformerna är skapade för barnens bästa. Vi vill ha ett regelsystem eftersom vi anser att föreningarna inte klarar av att hantera detta.
Mats Hansson tävlingsutvecklare på Skånes Fotbollförbund:
– Motionen bordlades för ett år sedan för att utredas. Vi behövde ta reda på fakta hur stort problemet egentligen är.
– I en utredning har vi nu tittat på dem som spelar med underåriga lag, alltså i en klass över sin ålder. Mellan två och sju procent av lagen i de olika tävlingsklasserna har anmälts så. Många föreningar anmäler många lag. I P10-klassen var det flest underåriga lag, 23 lag av 329 vilket utgör 6,9 procent.
– Under 2024 har vi undersökt hur vi tycker och tänker inom skånsk fotboll och träffat ett flertal föreningar. Vår uppfattning är att det finns ett stort önskemål om att få behålla valfriheten; att man själv får bestämma vilken serie man spelar i. En reglering, som finns i Stockholm och Göteborg, skulle exempelvis medföra att föreningarna inte själva får avgöra vilken utbildningsmiljö som är bäst för barn- och ungdomars spelarutveckling.
Frågan har aktualiserats på nationell nivå av SvFF.
– Där ska förbundet undersöka om man ska ha nationella regler istället för att varje distrikt ska få göra som man vill. Vi vill därför avvakta den nationella utredningen innan beslut tas i frågan.
Skånes Fotbollförbunds ordförande, och även representantskapsmötet ordförande, Marin Åkerman kommenterade:
– Vi vill inte ha för mycket reglering. Ibland kan det uppfattas som att mycket ska detaljregleras snarare än att utbilda. Min personliga uppfattning, som tränare för ett lag pojkar födda 2012, är att detta är en vane- och utbildningsfråga. Med tiden kommer man att hitta rätt. Vi har en del elitföreningar som säger att om detta inrättas så kommer man inte delta i seriesystemet, utan vänder sig istället mot Danmark. Man kan inte reglera bort alla problem.
Styrelsens förslag att avvakta utredningen bifölls sedan av representantskapet.
Nästa motion att lyftas upp för diskussion var IF Löddes.
I korthet går den ut på att slopa 9-mot-nio-spel i division fyra damer.
Klubbens ordförande Peter Joelsson:
– Vi är otroligt ödmjuka inför det faktum att det är svårt att få ihop lag i en damserie om man inte har en stor grund att stå på. Men för två år sedan var det nio lag som anmält nio-not-nio-lag; ett av dessa slutade trea i sin serie medan fyra utgick och fyra slutade sist. I år blev det bättre resultat för de nio lag som anmält 9-mot-nio-lag, men frågan är om det verkligen är utvecklande för damfotbollen? Vi tror att det vore bättre att anmäla de lagen i en utvecklingsserie istället för att nämna upp lag i seriesystem. Dessutom misstänker vi att det utnyttjas i ett tävlingsperspektiv.
Skånes Fotbollförbunds Mats Hansson kommenterade:
– Cirka 15 procent av de anmälda lagen i division fyra har anmält behov av att kunna spela 9-mot-9. Syftet är att spela matcher istället för att tvingas lämna walk over eller rentav uteslutas. Det finns ett större behov på damsidan, det är därför det inte finns på herrsidan. Licensstatistiken visar också att det finns en väldigt stor skillnad på dam– jämfört med herrfotbollen i de lägre serierna. Tillgången på spelare är betydligt mindre på damsidan, vilket bland annat leder till fler inställda matcher i damserierna.
Mats redogjorde sedan för en intern utredning som gjorts:
– Vår uppfattning är att responsen varit positiv med möjligheten till 9-mot-9 och styrelsen anser att det vore en kraftig försämring för distriktsserierna om inte 9-mot-9-möjligheten fanns. Vi vill därför avslå motionen.
När ordet släpptes fritt intygade föreningar som Ljungbyheds IF, Torns IF och Klågerups GIF att de sannolikt inte kunnat komma till spel om inte möjligheten till 9-mot-9 funnits och att många spelare då inte hade spelat fotboll alls.
Motionen avslogs sedan efter omröstning.
Den tredje och sista motionen som diskuterades var en återkommande motion som flera andra föreningar lyft genom åren, nämligen den om rakt seriesystem – alltså möjligheten att anmäla sitt reservlag till en division sex-serie.
Mats Hansson kallade motionen för ”En favorit i repris”.
– Vi har vänt och vridit på detta i 25 års tid. Denna gång är det Jonstorps IF som vill ha rakt seriesystem och därmed skapa möjligheten att en förening kan ha två lag i seriesystemet.
– Skånes Fotbollförbunds styrelse är inte avigt inställda. Vi ser att vi har dåliga B-serier och får en utveckling med fler klonföreningar. Frågan ligger rätt i tiden. Det man måste tänka på är att ett rakt system inte kan gälla för serier kvalificerande till förbundsserier, det vill säga inte i herrar i division fyra respektive damer division 3. På herrsidan är det därför bara i division fem och sex det är möjligt och på damsidan bara för division fyra.
– Det finns en historik med frågan som tagits upp flera år tidigare och historiskt sett har det funnits ett motstånd som handlat mer om den sportsliga integriteten. Det finns plats för fler serier men då uppstår även en helt annan problematik: den stora domarbristen.
Mats Hansson förklarade även att:
– Rörande andralag, fotbollsutvecklande föreningssamarbeten och klonföreningar arbetar Svenska Fotbollförbundet med en egen undersökning och vi vill avvakta den innan ett beslut bör tas i frågan.
Jonstorps IF:s ordförande Paul Myllenberg:
– Vi vill höja blicken och menar att det även är en fråga för svensk fotboll. Fotboll är vår nationalsport idag – men kanske inte imorgon om vi inte får spelare som spelar längre. Många slutar för tidigt. Nu ser vi en utveckling där en del föreningar klonar sig själva, det är den enda lösningen som finns idag vilket visar att det finns ett problem.
– I Norrland har man gjort detta med rakt seriesystem i 25 år och är väldigt nöjda. ”Det är så vi överlever” säger klubbar där till mig. Hallands Fotbollförbund har lämnat in en liknande motion.
Vi väntar på en detaljreglering från SvFF om beslut kommer det att ta flera år innan det kan iscensättas i Skåne.
– Redan idag har vi svårt att fylla division sex-serierna. Det finns alltså inga problem med platser. De spelare som inte platsar i division fem men ändå vill spela seniorfotboll har vi satt i vår klonförening som spelar i division sex. Det har räddat 15 spelare från att sluta med fotbollen.
När ordet släpptes fritt fanns det starka åsikter i frågan från flera föreningar.
Lund BK:s klonförening Krubban poängterade att de har mellan 50-70 spelare årligen som slutar med fotbollen varje år i de sena tonåren. De motionerade om samma sak 2019 och har upplevt ett fortsatt problem med att kunna behålla så många som möjligt så länge som möjligt. Andra föreningar upplevde inte den problematiken utan betonade vikten av att slussa spelare till andra föreningar i närområdet.
Till slut valde representantskapet att gå på Skånes Fotbollförbunds styrelses beslut att avvakta SvFF:s egen utredning.
Efter de behandlade motionerna presenterades en del mindre nyheter i tävlings- och representationsbestämmelserna.
Bland annat att det blivit reglerat med åldersdispenser i ungdomslag. En dispens måste numera alltid visas upp för domare och motståndare innan match, annars får berörda överåriga spelare inte delta.
Dessutom ändras åldersgränsen för att få kunna spela med ett representationslag, från 14 år till 15 år. Dispenser för det kan sökas och kostar 250 kronor per tillfälle.
När serieindelningen skulle klubbas igenom definitivt skedde det ett par förändringar.
IFK Rössjöholm hamnade i den nordvästra sexan efter deras önskemål. Det innebar att en division sex-serie startar med tolv lag och en annan med tio lag, men minskar risken med lag som drar sig ur seriespel.
I damernas division tre-serier fanns det flera önskemål som ledde fram till tre olika alternativ till Skåne Fotbollförbunds grundförslag, varav det som Hallands Nation önskade röstades igenom.
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se