Är livet till sjöss och på plan den perfekta matchen?
För alla som gett sig båtlivet hän finns det gott om kopplingar till livet inom fotbollens sfär. Inte minst i hållbarhetens tecken.
Hur går snacket ombord?
Av någon anledning pratas det ofta fotboll ombord på båtar.
Och kanske inte enbart för att fotboll är landets största sport. Såväl hamnar som idrottsplatser är mötesplatser i samhällen som står för liknande saker: gemenskap, idrott och i det tidevarv vi lever i – även hållbarhet.
För fotbollsklubbarna har det blivit avgörande att ha en hållbar verksamhet för att kunna locka till sig samarbetspartners och sponsorer och i vissa fall även kunna bedriva det mest grundläggande i verksamheten.
Exempelvis måste konstgräsplaner som gjort fotbollen till en året runt-sport, har rätt miljömärkning. Granutlatplanerna fasas ut och allt mer milövänliga alternativ blir praxis. Vilket material utövarna använder hur de tvättar sina kläder och hur de reser till matcher och samlingar har även blivit en hållbarhetsfaktor där idrottsföreningar i allmänhet sätter normen.
Nya innovativa lösningar till havs
Inom båtsporten, och båtlivet generellt, har det de senaste åren uppstått mängder med utmaningar inom just det området. På båtbässor och liknande går innovationer och exempelvis tillbehör för vattensport i hållbarhetens tecken allt oftare. Hållbarahet, refitting och cirkulära lösningar har gått från att vara önskvärda till direkta krav.
Ett exempel på det är ”Miljöpakten” – en satsning för att få fler båtägare att upptäcka hur enkelt det kan vara med ett mer hållbart båtliv.
I centrum står en åtta-punktslista som gör det enkelt att sprida kunskapen vidare.
Den kanske största anledningen till att så många fotbollssupportrar även praktiserar båtlivet är att sommaren är den heliga stund som gör det möjligt att njuta fullt ut av båda världar utan att gå miste om någonting. Ty när våren och förberedelserna i hamnarna sker då har fotbollen sin mest intensiva stund. Och i takt med att juni och juli uppenbarar sig i all sin prakt tar klubbarna spelledigt. Ingen, åtminstone på gräsrotsnivå, behöver missa högtidsperioderna. Fotbollen gasar för full i april och maj, seglarna hissar seglen i juni och juli, varefter fotbollens schema tjocknar i augusti och framåt.
Gemenskap och traditioner föder intresset
Det går inte att blunda för den gemenskap som finns inom båtlivet rent allmänt. Det påminner om just föreningsliv på det sättet att när man väl är i cirkeln, och allt som krävs för det är en båt och allmän hyfs, så är man en del av en familj. Där ser man efter varandra, hjälper varandra och inspireras av varandra. Till sjöss är man ibland även beroende av varandra. Det är de mjuka värdena som varje idrottsförening egentligen vill ska känneteckna dem. Liksom det faktum att båtsport och fotboll ofta är någonting som bygger över generationer. Om farfar höll på ett visst lag och samtidigt seglade på sommaren – då har de livsvanorna en förmåga att leva vidare från en generation till en annan. Inte bara för traditionen i sig, för det handlar om en livsstil som många människor växer upp med.
Infrastruktur kring kusterna inspirerar idrotten
Den svenska fastlandskusten är över 500 km lång och har dessutom byggt upp mycket av sin infrastruktur kring städer i just hamnar. I det sammanhanget ingår ett fungerande idrottsliv. I norr är ishockeyn stor, men de stora segelpalatsen i Sverige är områdena runt Stockholm, västkusten norr och västkusten söder.
I samtliga dessa tre områden är fotbollen den största idrotten i samhället med bred marginal. Även på skärgårdsöarna – där det många gånger enbart finns en egentlig idrott – just fotboll. Så när båtlivet ska hitta nöjen utanför sin säkra sfär så är det ofta på en fotbollsplan de träffas för att prata om bollar som sparkas, morgondagens väder och vilka de senaste redskapen till respektive båt som inhandlats.
Inte minst utomlands och runt medelhavet finns det en utbredd kultur att när man ses på fastlandet, då är det inom restaurangvärlden – eller hos de lokala fotbollslagen där man i de större ligan ofta har en speltid sent på kvällarna när båtarna är förtöjda och ankaret kastat.
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se