Matchens viktigaste spelare – domare Jacob Westerlund från Ängelholm
Namn: Jacob Westerlund
Ålder: 23
Bor: Ängelholm
Jobbar som/studerar: Jag driver ett åkeri och kör lastbil till vardags
Favoritmat: Min favorit är pasta i alla former och rätter
Favoritmusik: Allt utom hårdrock
Favoritlag i Sverige: Känner mig ganska neutral, tittar och njuter av de kulturfenomen fotboll är när det är som bäst
Favoritlag utomlands: Följer väll Arsenal lite extra
Motto: Hellre göra de och ångra att jag gjorde de än att ångra att jag inte gjorde de
– Spelade fotboll som liten, men där fanns inget lag kvar när jag fyllde 13 så då slutade jag och fick frågan om jag ville gå utbildnings för att bli domare, vilket jag gjorde. Sen började brorsan spela i grannklubben och dom sökte domare till sina ungdomsmatcher och då hoppade jag på de. År 2022 började jag fundera på om jag ville fortsätta och isåfall ta nästa steg så nu går jag in på mitt andra år som domare på distriktsnivå.
När och varför valde du att bli ju fotbollsdomare?
– För ca två år sedan valde jag att ta steget upp till distriktet för att jag tyckte det är superroligt och en uppgift fylld av utmaningar och nya problem varje match.
Vilken domarutbildning har du genomgått fram till idag?
– Har gått steg 1.
Vilka egenskaper anser du behövs eller krävs för att vara en bra domare?
– Att vara rättvis är en bra början för att få dina beslut accepterade så krävs en förmåga att prata. Vara tydlig och direkt utan att vara otrevlig. Sen den kanske viktigaste och mest avgörande egenskapen idag är en bra fysik som också för med sig ett bra kroppsspråk som kommer övertyga många utan att säga något.
Finns det någon match som är lite ” svårare ” att döma?
– Nej, för att du ska vara matchledare och då är det ju upp till mig som domare att anpassa mig i mitt ledarskap för att skapa bra förutsättningar på planen. Sen kan det vara mer påfrestande att ta många matchavgörande beslut som är obekväma och att ha spelare, ledare och publik som berättar vad de tycker samtidigt kan absolut skapa en viss stress.
Vilka situationer anser du kan vara knepiga att avgöra och ta ett rätt beslut?
– De situationer jag inte hinner ta rätt position så att jag ser tydligt vad som händer. Samt när man har folk runtomkring sig som försöker påverka.
Hur påverkad blir du av åskådarna och supportrars högljudda ljud?
– Klart man hör åskådarna och man blir lite osäker ibland men jag försöker hela tiden att förklara för mig själv att jag tar beslutet med de kunskaper jag har och från den vinkeln jag ser och med de stå upp för de beslut jag har tagit. Hade jag suttit som åskådare kanske jag hade velat ha ett annat beslut på de beslut jag själv tagit för att jag ser det på ett annat vis.
Domarna på planen får utstå en hel del kritik. Hur handskas du med glåporden och publikens negativa åsikter?
– Försöker med bästa förmåga stänga av de men också tänka att jag har kollegor och instruktörer runt mig som valt att sätt mig på denna matchen och då anser ju dom att jag har rätt förutsättningar för de för att stärka mitt självförtroende för att fortsätta ta obekväma beslut.
Den vanligaste fördomen mot domare?
– Vet inte om det är en fördom, men något jag vill lyfta är att vi är precis lika mycket människa som alla andra på planen och på läktaren, vilket innebär att även vi kan göra fel…
Vad anser du om VAR?
– Som det används nu ute i Europa så är jag negativt inställd med det. Det finns ju en orsak till att det har kommit fram och i grunden tycker jag att det är ett bra hjälpmedel och verktyg om man kan lära sig att använda de på ett korrekt och effektivt sätt. Ska vi i Sverige fortsätta plocka fram domare med högkvalitet för att döma stora matcher i Europa så behöver vi applicera de i svensk fotboll för att skaffa erfarenhet och lärdom om hur de ska användas.
Avslutningsvis, hur ser din *drömmatch* ut som du skulle vilja döma?
– Jag är tacksam för de matcher jag får döma så lite klyschigt skulle säga att nästa match är min drömmatch. Sen är det klart att jag har drömmar om att nå längre i min domarkarriär.
Foto: Privat
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se