Vi tar pulsen på…ordförande Pernilla Gren i IK Lågan
Vi tar pulsen på…ordförande Pernilla Gren i IK Lågan.
Om vi börjar med att sammanfatta din historik i föreningen.
– Ha ha ha…glad handbollsmorsa som blev tillfrågad av valberedningen om ordföranderollen inför årsmötet i juni 2020. Så nu är det drygt fyra år som jag varit ordförande i föreningen.
Hur många medlemmar och lag har ni idag?
– Vi har ca 450 medlemmar, varav 350 är aktiva spelare i sammanlagt 18 lag.
Ekonomin brukar alltid vara ett hett ämne. Hur ser ekonomin ut i er förening idag?
– Ekonomin är bra och prognosen ser bra ut. Vi tackar särskilt alla våra sponsorer för det, liksom att vi hela tiden arbetar för att utveckla våra andra inkomstkällor. Sist men inte minst så håller vi våra utgifter så låga som möjligt och har ett tänk kring vad varje investerad krona ska ge. Vi är dessutom många som lägger ner massor av ideellt arbete i föreningen vilket är A och O.
Har ni någon generell målsättning inom föreningen?
– Absolut har vi det. Alla våra mål är satta utifrån våra fem fokusområden – samarbeta, attrahera, rekrytera, utbilda och behålla. Att vi samarbetar i föreningen i stort och i och mellan lagen är det fokusområdet som jag vill lyfta fram extra. Det området spiller över på alla de andra områdena och är därför extra viktigt om du frågar mig.
Vilka är de stora inplanerade händelserna för föreningen under kommande säsong?
– Vi är mitt i säsongen 24/25 så snart kommer vi att börjat tänka på kommande säsong. Tittar jag på viktiga händelser under fortsättningen av den här säsongen så är både Mjukhandbollen och Lågancup stora händelser för våra barn och ungdomar, men även för föreningen i stort då vi alla sluter upp och jobbar tillsammans under de här dagarna. Sedan satsar vi såklart på att våra herrar A signar upp för ett fortsatt kontrakt i allsvenskan och att våra damer A etablerar sig i division 3.
Inom framförallt fotbollen, men även i andra idrotter, bedrivs riktade jämställdhetskampanjer för att få fler kvinnor i styrelser och andra ledande roller. Hur jobbar ni med de frågorna?
– Har en valberedning som har detta på agendan och enligt stadgarna ska styrelsen bestå av både kvinnor och män. Idag har vi fördelningen 60% kvinnor och 40% män.
Året 2020 blev en milstolpe i föreningen. Nya Lågehallarna blev invigd och detta öppnade upp för stora möjligheter att utöka föreningen. Berätta kort om er resa som idag fyra år senare har ett lag i Allsvenskan?
– Det är svårt att göra det kort. Hallen invigdes 2019 på hösten och i mars 2020 slog pandemin till. Den bromsade upp stora delar av verksamheten och verksamhetsutvecklingen på ett föreningsövergripande plan. Till exempel dröjde det till våren 2023 innan vi för första gången hade vår Mjukhandbollsturnering och Lågan Cup i nya Lågehallen. Så trots vår jättefina hall stod utvecklingen stilla på många sätt under pandemin och hårdast drabbade skulle jag säga att vi var på barn- och ungdomssidan, där bland annat möjligheten till samarbete mellan lagen försvårades. På seniorsidan var det annat. Våra herrar A krigade på och 2022 gick vi upp i division 1, 2023 etablerade vi oss där och redan våren 2024 blev vi klara för allsvenskan. Vore det inte för vår nya hall så skulle detta inte varit möjligt. Kanske skulle vi fått dispens ett år, men inte mycket längre. Så jag vill passa på att rikta ett stort tack till de tre tjejerna, Halla McGuirk, Moa Björk och Mathilda Nyberg som genom sitt skolprojekt och medborgarförslag initierade alltihop. Kikar vi sedan på damerna så har vi en annan fin resa där. Under sommaren 2020 fattade vi i styrelsen beslut om en sammanhållen damtrupp. Det innebar att vi lade ner vårt reservlag med erfarna spelare och införlivade dem i vårt unga A-lag. Dessvärre medförde förändringen att vi förlorade flera av våra tjejer födda -02, -03 och -04, men idag efter ett stundtals vingligt men träget arbete framåt så står vi nu med en stor damtrupp från J- till A-lag och det ser jättefint ut nedåt med många flickor från 16 år och så vidare.
Foto: Lola Nilsson
Kontaktuppgifter:
Lola.nilsson@skanesport.se