Sparbanken Skåne fortsätter sitt samarbete med det lokala föreningslivet – 38 nya hjärtstartare placeras ut
Närheten till en hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död. Sparbanken Skåne fortsätter sitt samarbete med det lokala föreningslivet för att öka tillgängligheten till denna livsviktiga utrustning – och placerar nu ut ytterligare 38 hjärtstartare på olika håll i Skåne. Bland orterna som får en första publik hjärtstartare märks Gyllebo utanför Simrishamn, Fjälkestad utanför Kristianstad och Norra Rörum utanför Höör.
Varje år drabbas 13 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Av dessa överlever cirka 1 500, vilket är en liten andel men samtidigt en andel som ökat på senare år. Tiden till behandling är den enskilt viktigaste faktorn för överlevnad. Forskning visar att för varje minut som går utan behandling ökar dödligheten med åtta procent. Överlevare riskeras också att drabbas av svårare komplikationer ju längre tid som gått innan behandling.
Sparbanken Skåne inledde 2019 ett samarbete med det skånska föreningslivet för att öka antalet hjärtstartare i regionen. Ambitionen är att minska de vita fläckarna på kartan över hjärtstartare i Skåne, från Osby i norr till Ystad i söder.
Inklusive 2025 års utdelningsomgång med 38 nya hjärtstartare har över 170 startare placerats ut genom sparbanksprojektet. Bland föreningarna som nu i vår kan sätta upp en hjärtstartare i ett värmeskåp vid sin lokal finns Fjälkestads Ridklubb, Norra Rörums Sockengille och scouterna på Österlen.
– När sparbanken ringde och frågade om vi kunde sätta upp en hjärtstartare så var vi självklart med på det. Vårt lilla samhälle får nu en hjärtstartare som blir tillgänglig för alla och det är en stor trygghet, säger Christer Nilsson, ordförande i Fjälkestads Ridklubb, som tar emot hjärtstartaren på ett arrangemang i Kristianstad idag på Alla hjärtans dag den 14 februari.
I Gyllebo på Österlen blir Sjöröds lägerområde basen för den enda hjärtstartaren på orten, då scoutkåren får en utrustning att sätta upp vid Gyllebosjön. På somrarna är sjön ett populärt utflyktsmål för bad, fiske och grillkvällar.
– Det skulle ta lång tid för en ambulans att komma till Gyllebo efter ett larm. Hjärtstartaren blir en trygghet inte bara för oss i scouterna utan också för allmänheten. Sjöröd är ett område som vid lägerveckor kan samla tusentals scouter i alla åldrar och en hjärtstartare ger bra möjlighet till snabb hjälp, säger Dan Paxer, distriktsordförande i Södra Skånes Scoutdistrikt.
Tommy Görthz är ordförande i Norra Rörums Sockengille utanför Höör:
– Vi är väldigt tacksamma. För oss i sockengillet och även i byn blir det en väldig tillgång att få ha en publik hjärtstartare i närheten. Det är verkligen bra att även landsbygden kommer med i detta, säger Tommy Görthz.
Skånska föreningar* har under vintern kunnat ansöka om hjärtstartare till sin verksamhet. Sparbanken Skåne har också på eget initiativ kontaktat föreningar för att placera ut hjärtstartare där det idag är glest mellan dem. Bland årets mottagare som fyller vita fläckar på hjärtstartarkartan märks också Satserups Idrotts- och byaförening, Harlösa Byalag och Baskemölla Hembygdsförening. Hela listan med föreningar som får hjärtstartare på Alla hjärtans dag 2025 finns på sparbankenskane.se/hjarta
– Vid ett hjärtstopp räknas varje sekund. Vi behöver minska tiden till behandling på alla sätt det går. Att satsa på hjärtstartare tillsammans med det lokala föreningslivet är ett av våra viktigaste sparbanksprojekt, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne.
Föreningarna som får en hjärtstartare erbjuds även en kompletterande HLR-utbildning. Satsningen blir möjlig tack vare sparbanksidén, där en bärande del är att vinst från bankrörelsen ska kunna komma invånarna till nytta ute i det lokala samhället.
Foto: Bildbyrån
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se