Landskrona idrottshall ska återfå sin forna glans
Planerna på att rusta upp Landskrona idrottshall, ritad av den kända arkitekten och designern Arne Jacobsen, börjar nu att ta form. Styrgruppen för Karlslundsprojektet har beslutat att investera mellan 110 och 140 miljoner kronor i projektet. Ett av målen är att bevara byggnadens unika karaktärsdrag.
Den modernistiska Landskrona idrottshall invigdes 1965 och var ett av den danske arkitekten Arne Jacobsens sista stora projekt. Byggnaden är q-märkt vilket innebär att den är kulturhistoriskt värdefull och att den befintliga utformningen ska behållas.
– Idrottshallen är unik och en av de viktigaste byggnaderna i Landskrona. Den ska nu få den omsorgsfulla upprustning den förtjänar, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona stad i ett pressmeddelande
– Staden har höga ambitioner med upprustningen av idrottshallen och vi ska göra allt för att möta dem. De karaktärsdrag som är unika för idrottshallen ska bevaras så att byggnaden kan vara till glädje för många Landskronabor även i framtiden, säger Mats Hallberg, projektägare för Karlslundsprojektet.
– Idrottshallen är en ikonbyggnad som har ett mycket stort arkitekturhistoriskt värde. Arne Jacobsen var en av de stora arkitekterna inom funktionalismen och är en av Skandinaviens viktigaste arkitekter och formgivare. Det är viktigt att vi bevarar hans arv, säger Johan Nilsson, stadsbyggnadschef i Landskrona.
Upprustningen omfattar bland annat:
Renovering av byggnad och tekniska installationer
Åtgärder för mer effektiv energianvändning
Nya träningsstudios i en del av entréplanet
I projektet kommer man ta särskild hänsyn till q-märkningen och att bevara byggnadens höga arkitektoniska värden.
Ambitionen är att upprustningen av Landskrona idrottshall ska påbörjas våren 2026.
Om Landskrona idrottshall
Idrottshallen är en renodlad modernistisk byggnad och enkel i sitt uttryck, långsträckt och horisontellt präglad med få byggnadsmaterial; glasfasader och ett kraftigt utskjutande tak med sarg av plåtkassetter.
Arenan, som har 1100 sittplatser och 1000 ståplatser, är nedsänkt under mark med lokaler även i källarplanet. Byggnaden är inspirerad av Mies van der Rohes nationalgalleri i Berlin och utställningspaviljongen i Barcelona. Entréplan har en nedsänkt spelplan och är uppbyggd som en amfiteater med sittplatser i nio nivåer.
Foto: Oskar Fäldt
Kontaktuppgifter:
red@skanesport.se